search

Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας

Ιπποκράτους 41, Αθήνα 106 80, Ελλάδα

Ρεσιτάλ Κιθάρας Νικόλαου Μπαλογιάννη

Ρεσιτάλ Κιθάρας Νικόλαου Μπαλογιάννη

05 Δεκ 2012 20:30

Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας

«Απόψε με μια προσευχή αρχίζει το τραγούδι μου.  Ψιλή βροχή που έπεσε από το δάκρυ του ήλιου. (A. Barrios - Una limosna por el amor de Dios)
Στο χώμα απλώνει ποταμούς  που ανοίγουν νέους δρόμους, όπως τη νύχτα οι αστραπές  χωρίζουν στον αιθέρα,  χωρίς αρχή και τελειωμό, χωρίς γραμμές  και λέξεις.  ( Χ. Εκμεκτσόγλου - Σκέψις, Αναζήτησις, Τραγούδι χωρίς λόγια, Νυχτερινό)
Κι ύστερα πάλι ξεγλιστρά  απ’ τις  ρωγμές του χρόνου και φέρνει θρύλους κι ευωδιές από αλλοτινές, παντοτινές πατρίδες (C. Domeniconi-Koyunbaba, suite op.19)
Κι όταν πια φτάσει ελεύθερο μπροστά στο τέμπλο τ’ ουρανού να ψάλλει τ’ Άγια Δώρα (J.S. Bach – Chaconne) και βρει μπροστά του σύνορο έξι πνοές του ανέμου, φυσά γλυκά (Ν.Μπαλογιάννης-Υακίνθη) κι ακούγεται μία κιθάρα.»
     
Ο κιθαριστής Νικόλαος Μπαλογιάννης ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Με καθηγητή τον Θ. Τεμζελίδη πήρε πτυχίο κλασσικής κιθάρας με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» και Διάκριση, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά (Πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας) με καθηγητή τον Σ. Ιωαννίδη. Συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» του Κ. Γαϊτάνου παίρνει δίπλωμα Σολίστ με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» και Α’ Βραβείο. Για την επίδοσή του η καλλιτεχνική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Εξαιρετικής Ιδιοφυΐας στη μνήμη του Χαράλαμπου Εκμεκτσόγλου.
Είναι κάτοχος των διπλωμάτων «Guitar Performer’s Certificate» και «Licentiate Diploma of Guitar Performance» από το Πανεπιστήμιο  Trinity, London. Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς κλασσικής κιθάρας, μεταξύ των οποίων και το Α’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Κλασσικής Κιθάρας Βόλου.
Συμμετέχει συνεχώς ως προσκεκλημένος Σολίστ σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια σημαντικών Ελλήνων και ξένων κιθαριστών (H. Kappel, M. Barrueco, R. Aussel, D. Grimes, Κ. Κοτσιώλης, Ε. Ασημακόπουλος, κ.α.).
Παρουσιάζει ατομικά ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού  με έμφαση τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία.
Συνεργάζεται ως σολίστ με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών ερμηνεύοντας πολλές φορές σε πρώτη εκτέλεση έργα των εκπροσώπων της νεότερης γενιάς των Ελλήνων συνθετών, πολλοί εκ των οποίων του έχουν αφιερώσει έργα τους.

Ανάμεσα στις πολλές συνεργασίες του με σημαντικούς μουσικούς,  ξεχωρίζουν οι συναυλίες του με τον παγκοσμίου φήμης Βέλγο φλαουτίστα Christian Plouvier, που πραγματοποιήθηκαν σε ιστορικά μνημεία της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Things from Belgium’’,  υπό την αιγίδα της Βελγικής Πρεσβείας.
Διατηρεί τάξεις κλασσικής κιθάρας στo Ωδείo «Μουσικοί Ορίζοντες», στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Ηχομορφές και στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Δούκας». Είναι απόφοιτος του Νομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τιμή εισιτηρίου: 10€, φοιτητικό: 5€
Τηλ: 210 3634000, www.nakas.gr


×