search

Ρόδος

Καλλιθέα 851 00, Ελλάδα

Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος Στη Ρόδο

Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος Στη Ρόδο

16 Σεπ 2014 00:00

Ρόδος

Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ», συμπληρώνοντας φέτος δεκαπέντε χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας, ανοίγει τις πύλες του στις 11 Σεπτεμβρίου για ένα δωδεκαήμερο υψηλής μουσικής ευαισθησίας. Με μεγάλα ονόματα της ελληνικής κλασικής μουσικής να δίνουν το παρών –ανάμεσα τους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο τσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Χρήστος Γρίμπας, οι καταξιωμένοι τενόροι Σταμάτης Μπερής, Γιάννης Χριστόπουλος και ο διάσημος ρόδιος συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης- σε συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο, που θα λάβουν χώρα σε χώρους-μνημεία του νησιού. Οι φετινές εκδηλώσεις προγραμματίζεται να μαγνητοσκοπηθούν από τη ΝΕΡΙΤ και να μεταδοθούν στις συχνότητες της.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στα δεκαπέντε αυτά χρόνια ζωής του το Φεστιβάλ έθεσε, εξαρχής, τον πήχη ψηλά βάζοντας μακροχρόνιους στόχους. Συνέδεσε τον εαυτό του με μουσική υψηλής ποιότητας, απέκτησε αφοσιωμένο κοινό και κατάφερε να αποτελέσει ένα σημαντικό ετήσιο συμβάν στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.Η χρόνια παρουσία του ισοδυναμεί με ένα πραγματικά δυνατό χαρτί για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας της πόλης ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021. Οι τρόποι που το πέτυχε αυτό, πολύ παραπάνω από ένας:

Μετακάλεσε θρυλικά ονόματα της κλασικής και μπαρόκ μουσικής όπως ο Paul Badura-Skoda,  η Elizabeth Leonskaja, η Romina Basso και οι Σολίστες του Gewandhaus της Λειψίας αλλά και κορυφαίους ελληνικούς οργανισμούς όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Καθοδηγούμενο από τον μεσαιωνικό χαρακτήρα του νησιού, κατάφερε να αναδείξει, συναυλιακά, μνημεία της Παλαιάς Πόλης –όπως η εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου και το Κατάλυμα της Ισπανίας-, διοργανώνοντας βραδιές με μερικά από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα πρώιμης μουσικής παγκοσμίως όπως οι βρετανοίDUFAY COLLECTIVEκαι οι αυστριακοί UNICORN ENSEMBLE.

Παρουσίασε πρωτότυπα μουσικά προγράμματα με ιστορικό ενδιαφέρον τονίζοντας τον ελληνικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ όπως οι Greghescas (αναγεννησιακά πολυφωνικά τραγούδια σε ποίηση στην γλώσσα των Ελλήνων της Βενετίας). Αναβίωσε το ενδιαφέρον –σε παγκόσμιο επίπεδο- για τη μπαρόκ όπερα Ολυμπιάδα με θέμα την τέλεση των αρχαίων αγώνων.

Επανασύστησε στο κοινό λησμονημένα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου όπως η σκηνική καντάτα του Benedetto Marcello, Κασσάνδρα -μια παραγωγή που εκθειάστηκε από τον ελληνικό και ξένο τύπο και στην οποία συμμετείχε η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας Ariane Labed. Συνομίλησε και συνεργάστηκε με οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας όπως το ίδρυμα Yehudi Menuhin – Live Music Now και η Eυρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) αποτελώντας, τελικά, εδώ και μία δεκαπενταετία, έναν θεσμό που στρέφει τα φώτα του πανευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι στο νησί και φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο του για πολλά χρόνια ακόμη.    


×