Νίκος Σβέρκος

Το ημερολόγιο γράφει 24 Νοεμβρίου 1981. 35 χρόνια πριν, οι Queen εμφανίζονταν στο Montreal και ο Freddie Mercury έδινε στο "Bohemian Rhapsody" μια από τις πιο παθιασμένες ερμηνείες στην ιστορία του rock 'n' roll. Υπερβολή;

Ας δούμε προσεκτικά το βίντεο από εκείνη τη συναυλία. Συνήθως τραγούδια που έχουν γίνει «σήματα κατατεθέντα» στην πορεία μιας μπάντας (το συγκεκριμένο, σύμφωνα με πολλούς, αποτελεί το κορυφαίο όχι μόνο των Queen, αλλά και του συνόλου του δικού μας μουσικού σύμπαντος) τυγχάνουν μιας σχετικά διεκπεραιωτικής αντιμετώπισης από τους ερμηνευτές τους. Η επανάληψη, η μανιώδης αγωνία του κοινού να το ακούσει και η απόσταση που χωρίζει το δωμάτιο του δημιουργού από τη μεγάλη συναυλιακή αίθουσα, ξεφτίζουν τους «ύμνους».

{youtube}0MFRujjyVzE{/youtube}

Ο Freddie Mercury, όμως, δεν υποτάσσεται σε τέτοιους κανόνες. Ο φακός, εστιασμένος στο πρόσωπό του, αποκαλύπτει με λεπτομέρεια την ειδική περιποίηση. Πάθος είναι η σωστή λέξη. Πάθος άσβεστο και αδιαμεσολάβητο, πάθος άγριο και πνιγηρό καταλαμβάνει το σεμνό παιδί με τα πεταχτά δόντια από τη Ζανζιβάρη, που μεγαλούργησε στη Βρετανία. Και αυτή η φωνή! Αυτό το ξέσπασμα φυσικού χαρίσματος, που στην έκφρασή του μοιάζει με ικεσία όταν απευθύνεται στην απροσδιόριστη μητέρα. Μια ύστατη προσπάθεια να εισακουστεί, να σπάσει το τείχος που τον χωρίζει από την προέλευσή του.

Το βίντεο είναι συγκλονιστικό, ανάλογο της εκφραστικότητας του Mercury.  Του τραγουδιστή με τις τεράστιες ικανότητες, ο οποίος απέπνεε ερωτισμό και καλαισθησία, που αποτέλεσε τον ηγέτη της σπουδαιότερης μπάντας του μεσοαστικού (αριστοκρατικού, κατ' άλλους) rock 'n' roll. Που αντίστοιχου συνθετικού εύρους δεν εμφανίστηκε από τότε.

Όποιος έχει την απαραίτητη σεμνότητα, θα αξιολογήσει τον Freddie Mercury στους εκφραστικούς γίγαντες.

Και όσο και αν οι υπόλοιποι Queen κάνουν σήμερα ό,τι περνάει από το χέρι τους (και την τσέπη τους) για να ενταχθούν στην κατηγορία των τεράτων, o Freddie Mercury θα κάθεται πάντα πάνω στον θρόνο του και θα κοιτά τους επίδοξους επιγόνους του με το χαρακτηριστικό του μειδίαμα.

Ταπεινή υπόκλιση, λοιπόν, στον τεράστιο τραγουδιστή, που πέθανε ταλαιπωρημένος από το AIDS σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 25 χρόνια.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured