Νίκος Σβέρκος

 

Αυτό είναι το τελευταίο «τεύχος» του Streaming Stories, για το 2015. Ομολογουμένως, ήταν μια χρονιά τόσο πυκνή και τόσο βασανιστική, ώστε κάθε αναδρομή στα γεγονότα της θα είναι λειψή. Εξ ου και επιλέγουμε να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, επειδή όλα μοιάζουν στην πραγματικότητα αποσπασματικά. Η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα έπεσε με φόρα πάνω στις πτυχές της ζωής μας και φυσικά καταπλάκωσε διαθέσεις, πρωτοβουλίες, προσπάθειες και ελπίδες. Μια χρονιά γεμάτη ακραίες καταστάσεις ήταν το 2015, γι' αυτό και πρέπει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να γίνουμε όλοι κάπως πιο νηφάλιοι. Μέχρι τότε θα κυριαρχούν οι φωνασκίες.

Επιλογή λοιπόν για το τρέχον κείμενο αποτελεί η απόσπαση από τη μουσική πραγματικότητα και η μεταφορά σε ένα άλλο σύμπαν, συγγραφικό. Αφορμή το βιβλίο (πιο ορθά έργο) Πόλη στις Φλόγες του Garth Risk Hallberg (εκδόσεις Κέδρος). Ας πιάσουμε πρώτα τα τυπικά, αντιγράφοντας από το δελτίο Τύπου: «Στην αφήγηση, που χωρίζεται σε 7 μέρη/βιβλία, μπαίνουν εμβόλιμες σελίδες με φωτοαντίγραφα από ένα χειροποίητο φανζίν, χειρόγραφες επιστολές και σελίδες από ένα δακτυλόγραφο κείμενο λεκιασμένο με ουίσκι. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο όχι μόνο ως προς το κείμενό του, αλλά και συνολικότερα, εκδοτικά». 

Ωραία, προχωράμε τώρα στο γιατί θεωρείται εκδοτικό γεγονός της χρονιάς, ακολουθώντας έναν απολύτως πεζό κανόνα: «Κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. στις 13 Οκτωβρίου 2015 από τον Knopf, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έγκριτα εκδοτικά συγκροτήματα, που απέκτησε τα δικαιώματα έκδοσης προσφέροντας την υψηλότερη προκαταβολή που δόθηκε ποτέ σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, και έφτασε τα 2.000.000 δολάρια. Το διεκδίκησαν επίμονα 10 εκδοτικοί οίκοι». Από μόνο του αυτό το γεγονός δίνει πρόσθετη αίγλη, πολλοί όμως ίσως φοβηθούν μην πρόκειται για μια περίπτωση αντίστοιχη των 50 Αποχρώσεων του Γκρι. Ευτυχώς, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα.

Η Πόλη στις Φλόγες είναι ένα τεράστιο σε έκταση βιβλίο 1040 σελίδων, που επιχειρεί σε τελική ανάλυση να περιγράψει τη Νέα Υόρκη του 1977. Τη Νέα Υόρκη του punk, των βρώμικων δρόμων και βαγονιών, μιας πόλης σε τελική ανάλυση η οποία απέχει παρασάγγας από την ειδυλλιακή κινηματογραφική οικοδόμησή της, που επικρατεί στο σημερινό τοπίο. Ο συγγραφέας του έχει βέβαια γεννηθεί την επόμενη χρονιά, πετυχαίνει όμως κάτι σχεδόν ακατόρθωτο: να αναπαραστήσει στοιχεία δυσδιάκριτα ακόμα και στους πιο προσεκτικούς παρατηρητές μιας εποχής. Ίσως βέβαια τα καταφέρνει καλά, επειδή δεν έχει προσωπικά βιώματα: αυθόρμητα και με δική του φροντίδα προστρέχει στο να ανακαλύψει έναν κόσμο για τον οποίο πολλοί μίλησαν, τον οποίον πολλοί φωτογράφισαν και για τον οποίον λίγα πλέον λέγονται. Για να κατανοήσουμε το τι πράττει ο Hallberg, συνδυάστε τους Κακόφημους Δρόμους του Σκορσέζε ή το Saturday Night Fever με την οσμή της μπύρας και τον θόρυβο των ηχείων στο CBGB. Ούτε ο γράφων τα έζησε –προφανώς– αλλά η τακτική του Hallberg δεν εξυψώνει καταστάσεις. Γι' αυτό και γίνεται εξόχως ελκυστική η ιστορία που περιγράφεται.

Strmfre_2.jpg

Και γιατί να μας ενδιαφέρει ένα τέτοιο βιβλίο; Διότι βρισκόμαστε σε μια φάση μεταιχμιακή για τη Νέα Υόρκη και την παγκοσμιότητα που εκπορεύεται από αυτήν. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία τα όρια ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον γίνονται δυσδιάκριτα, ενώ ουδείς δύναται να γνωρίζει με σιγουριά αν ξετυλιγόταν το τέλος μιας εποχής ή ξεκινούσε μια νέα. Αυτή η αίσθηση της αιώρησης πάνω από την ιστορία μοιάζει με το σήμερα. Μπορεί τα μέσα να είναι διαφορετικά και η προπαγάνδα να λειτουργεί αλλιώς, ωστόσο η καθημερινότητα γίνεται διαλυτική. Κανόνες ετών τυγχάνουν απόρριψης και αναθεώρησης, με άγνωστη κατεύθυνση και χροιά. Μια τέτοια εποχή πρέπει λοιπόν να μελετήσουμε, έστω και μέσα από ένα λογοτεχνικό πλέγμα με ιδιαίτερες πτυχές.

Ως μουσικόφιλοι, πάντως, ακούστε την επισυναπτόμενη λίστα με το «soundtrack» του βιβλίου (αμέσως παρακάτω). Χωρίς εξιδανικεύσεις, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο, που όσες και όσους δεν ζήσατε εκείνες τις εποχές θα σας πείσει γιατί η μουσική εκείνης της περιόδου υπήρξε σπουδαία: επειδή τα ανθεμικά ξεσπάσματα υποχωρούσαν μπροστά στην ουσία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η λίστα με το soundtrack του βιβλίου, εδώ

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured