Η κυριαρχία (εμπορική, αλλά και δημιουργική) του hip hop στη δεκαετία που διανύουμε είναι δεδομένη –τουλάχιστον για όσους η κιθάρα δεν αποτελεί φετίχ. Πριν από 10 χρόνια, όταν το indie και η electro σχεδόν μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων και το hip hop έδειχνε να έχει χάσει (ως επί το πλείστον) την αίγλη του και να έχει ευτελιστεί, κανείς δεν φανταζόταν την έκρηξη που ερχόταν, πυροδοτούμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από την «πνοή ζωής» που έδωσε ο Kanye West στο είδος με τις κυκλοφορίες της περιόδου 2007-2010. Έκτοτε δεκάδες hip hop ταλέντα έχουν εμφανιστεί και πολλοί σπουδαίοι δίσκοι έχουν κυκλοφορήσει, πρωταγωνιστώντας κάθε χρόνο στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και δίνοντας το στίγμα του ήχου των ημερών μας.

Παρακάτω η στήλη επιλέγει και ιεραρχεί 10 από τους πολλούς αξιόλογους εκπροσώπους του σημερινού hip hop. Στη λίστα συμπεριλήφθηκαν μόνο ονόματα που κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους από το 2010 και μετά...

10. Cardi B

Η Cardi B υποτιμήθηκε από αρκετούς, αρχικά επειδή αντιπροσωπεύει την pop πλευρά του hip hop, αλλά το περσινό της ντεμπούτο τη δικαίωσε. Το Invasion Οf Privacy μετράει μόλις 9 μήνες από την κυκλοφορία του και ήδη έχει κατοχυρώσει μια θέση στους καλύτερους hip hop δίσκους της δεκαετίας. Μια ηχηρή άφιξη, που απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει.

Προτεινόμενος δίσκος: Invasion Οf Privacy (2018)

{youtube}PEGccV-NOm8{/youtube}

9. Death Grips

Ο σκληρός industrial ήχος που έφεραν οι Death Grips το 2011 με το mixtape Exmilitary και το 2012 με το ντεμπούτο άλμπουμ τους The Money Store μπορεί να μην πέρασε ποτέ στο ευρύ κοινό, αλλά αποτέλεσε τη βάση για το Yeezus του Kanye West (2013), έναν από τους σπουδαιότερους δίσκους των τελευταίων χρόνων. Αντισυμβατικοί και πρωτοπόροι, συνεχίζουν έκτοτε με πάντα ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες.

Προτεινόμενος δίσκος: The Money Store (2012)

{youtube}DigtCrO77L8{/youtube}

8. Vince Staples

Ο 25χρονος ράπερ από το Compton της Καλιφόρνια πατάει στις West Coast ρίζες του αλλά συγχρόνως πειραματίζεται, σπρώχνοντας τον hip hop ήχο προς ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις. Ό,τι έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα είναι αξιόλογο και –το καλύτερο– δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στο απόγειο της δημιουργικότητάς του.

Προτεινόμενος δίσκος: Summertime ‘06 (2015)

{youtube}mb6Jc4juSF8{/youtube}

7. Chance The Rapper

Ως millennial παιδί του Σικάγο, o Chance The Rapper δεν θα μπορούσε να μην έχει επηρεαστεί στην εφηβεία του από τις πρώτες δουλειές του Kanye West. Αυτό γίνεται προφανές στον «φωτεινό» ήχο του, ο οποίος αναμειγνύει το hip hop με στοιχεία gospel και soul, καταφέρνοντας να τον φέρει στην πρώτη γραμμή του hip hop χωρίς καν συμβόλαιο με δισκογραφική.

Προτεινόμενος δίσκος: Coloring Book (2016)

{youtube}DVkkYlQNmbc{/youtube}

6. Danny Brown

Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του διακινώντας ναρκωτικά και κάνοντας φυλακή, αλλά ευτυχώς η μουσική τον κέρδισε. Από τους πρωταγωνιστές του alternative hip hop των 2010s, o Danny Brown αποτελεί μία από τις πλέον δημιουργικές φωνές του χώρου, με tracks-δολοφόνους σαν το “Really Doe” (στα καλύτερα singles της δεκαετίας) και με εξαιρετικά συνεπή δισκογραφία.

Προτεινόμενος δίσκος: ΧΧΧ (2011)

{youtube}spfsdpuvUyQ{/youtube}

5. Earl Sweatshirt

Από τα πρώτα βήματα εκτός της κολεκτίβας των Odd Future είχε φανεί το πράγμα, αλλά μόλις τον περασμένο Νοέμβριο αποκαλύφθηκε πλήρως το ταλέντο του Earl Sweatshirt, όταν και κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος· μια εκπληκτική συλλογή, που ηχεί σαν ζαλισμένη περιδίνηση στην κατάθλιψη και σε αυτοκτονικές σκέψεις, σπάζοντας το στερεότυπο που απαγορεύει στους ράπερ να εμφανίζονται τρωτοί.

Προτεινόμενος δίσκος: Some Rap Songs (2018)

{youtube}R4caTCHR4xo{/youtube}

4. Tyler, The Creator

Επίσης προερχόμενος τους Odd Future, ο Tyler, The Creator χρειάστηκε κι αυτός μερικά χρόνια για να δείξει την κλάση του. Το έκανε το 2017 με το Flower Boy, έναν δίσκο-διαμάντι για το εναλλακτικό hip hop, γεμάτο με πανέξυπνες γραμμές, αιχμηρά beats και απίστευτα δημιουργική παραγωγή, ο οποίος θα αποτελέσει μελλοντικό σημείο αναφοράς για το είδος.

Προτεινόμενος δίσκος: Flower Boy (2017)

{youtube}TGgcC5xg9YI{/youtube}

3. Drake

Πέρα από το τεράστιο εμπορικό εκτόπισμα και την εντυπωσιακό του κατάλογο από επιτυχημένα singles (κάποια από τα οποία είναι άπαιχτα), ο Drake έχει κατά καιρούς κυκλοφορήσει ορισμένους εκπληκτικούς δίσκους και πολύ ενδιαφέροντα mixtapes, που τον διαχωρίζουν από το mainstream της σειράς –αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις.

Προτεινόμενος δίσκος: Take Care (2011)

{youtube}U9BwWKXjVaI{/youtube}

2. Run The Jewels

Μπορεί ο El-P και ο Killer Mike να ξεκίνησαν τις σόλο δισκογραφίες τους στα 2000s, αλλά με τους δίσκους τους ως Run The Jewels από το 2013 και μετά άφησαν το στίγμα τους στην τρέχουσα δεκαετία (εξού και συμπεριλήφθηκαν στη λίστα). Η χημεία τους ήταν και είναι τόσο εκρηκτική, ώστε έκτοτε ξέχασαν το σόλο –πόσο συχνά το βλέπουμε να συμβαίνει αυτό;

Προτεινόμενος δίσκος: RTJ2 (2014)

{youtube}vWaljXUiCaE{/youtube}

1. Kendrick Lamar

Ποιος άλλος θα μπορούσε να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας από τον αδιαφιλονίκητο «βασιλιά» του σημερινού hip hop; Το παιδί-θαύμα από το Compton είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των ιερών τεράτων της hip hop γενεαλογίας, αλλά και ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης που έχει αναδείξει η δεκαετία των 2010s ανεξαρτήτως είδους, μαζί με τον Frank Ocean. Στα 31 του, ο Kendrick Lamar έχει ήδη καταθέσει τρεις δίσκους-ογκόλιθους· μένει να δούμε πού θα τον πάει από εδώ και πέρα η δημιουργικότητά του.

Προτεινόμενος δίσκος: Good Kid, m.A.A.d. City (2012)

{youtube}Z-48u_uWMHY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured