Πυκνώνουν τα άρθρα τύπου «DIY Artist Earn More than 1 Billion $», σαν αυτό του Τim Ingham μέσα στο ’19. Aπό τη νέα της αρχή, η στήλη είχε –και έχει– πρόθεση να αφυπνίσει και να προετοιμάσει τη digital μουσική επανάσταση και στη χώρα μας, σε όσο πιο πραγματικό χρόνο γίνεται. Κυρίως γιατί είχαμε προβλέψει ότι αλλάζει η δυναμική της ανεξάρτητης σκηνής, αλλά και γιατί η γιγάντωση της DIY κουλτούρας είναι πλέον γεγονός· σε βαθμό μάλιστα που, πλέον, εκθέτει ανεπανόρθωτα τις πολυεθνικές.

Σε απλά παραδείγματα και με αριθμούς. Από το τελευταίο Incoming #31 μέχρι και σήμερα, σε διάστημα 4 εβδομάδων δηλαδή

α) ο Sillyboy με τους Ghost Relatives έχουν σκοράρει σχεδόν 100Κ streams μόνο στο Spotify με το νέο single “Ιn A Small Place”. Σχεδόν το 90% αυτών των streams, έρχεται από το εξωτερικό. 
β) O Saske, ο οποίος δεν είναι καν το αντίστοιχο του Sillyboy (τουλάχιστον στο επίπεδο που προωθείται μαζικά «στον δρόμο» πλέον η rap κουλτούρα), αλλά είναι τρόπον τινά εναλλακτικός σταρ για τους νέους, είδε 2 εβδομάδες πριν το καινούριο του κομμάτι σε συνεργασία με την Adidas να συγκεντρώνει σχεδόν 40Κ streams στο Spotify (σε video και προώθηση), το 90% αν όχι το 100% των οποίων έρχεται από την Ελλάδα.
γ) ο Χρήστος Μάστορας, στο ίδιο διάστημα, έχοντας ασφαλώς πίσω του τη μαζική αναγνωρισημότητα των Melisses, είδε το νέο του single από την Panik να πιάνει τα 150Κ streams και πάλι με την υπόθεση ότι το 90% αν όχι το 100% αυτών έρχεται από την Ελλάδα.

40bInc_2.jpg

Oι περιπτώσεις α, β και γ, δείχνουν ξεκάθαρα την τάση του εγχώριου κοινού ν' ακούει μουσική από τη μοναδική ίσως πλατφόρμα που (όπως έχουμε αναφέρει ξανά) αποδίδει στους δημιουργούς σχετικά με αξιοπρέπεια. Οι περιπτώσεις α και β έχουν σαν κοινό παρανομαστή τη μηδενική υποστήριξη του ραδιοφώνου, κάτι που έχει σε αφθονία η περίπτωση γ. Επιπλέον, οι περιπτώσεις β και γ αντλούν τη δυναμική τους από το word of mouth των δρόμων, των social media και των clubs της χώρας –εκεί δηλαδή όπου η περίπτωση α δεν είναι απλά ένα άγνωστο όνομα, μα σε πολλές περιπτώσεις συγχέεται ή/και επισκιάζεται από τον Sinboy του “Mama”. Τέλος, η περίπτωση α έχει το πλεονέκτημα να κυκλοφορεί και να προωθείται η μουσική του διεθνώς, με την εμβληματική πρεμιέρα στο Majestic channel των 4,2 εκατομμυρίων subscribers και με τα Spotify playlists του Majestic και του Cafe Del Mar της Ibiza να βοηθούν τα streams του. Κάτι που δεν έχουν ασφαλώς οι περιπτώσεις β και γ, οι οποίες κάνουν μουσική από Έλληνες για Έλληνες· μια αγορά με μετρημένα κουκιά και περιορισμένη δυναμική.

40bInc_3.jpg

Τέλος, η μουσική και των τριών είναι πολύ διαφορετική. Και, με το όποιο υποκειμενικό ή αντικειμενικό πρίσμα του καθενός, επιτρέψτε μου να αναρωτηθώ –αλλά και να σας ρωτήσω– ποιανού η μουσική θεωρείτε ότι θα κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο, θα ταξιδέψει σε περισσότερα μέρη στον κόσμο, θα έρθει αντιμέτωπη με την πιθανότητα συγχρονισμού κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής και θα έχει ευκαιρίες να γίνει φάρος για τις επόμενες γενιές σε επίπεδο παραγωγής και ενορχήστρωσης.

Σημείωση πρώτη: σε αυτή τη χρονική στιγμή, το ποσό που θα αποδώσει το Spotify και στους 3 καλλιτέχνες, είναι ίδιο.

Σημείωση δεύτερη: ο στρατός του ενός που γράφει αυτές τις γραμμές επιμελείται καθημερινά όλες τις επικοινωνίες του Sillyboy. Η κολεκτίβα της Offbeat Records, μετρώντας ίσως λιγότερους απο 10 label συνεργάτες, επιμελείται καθημερινά τις δραστηριότητες του Saske. Η εταιρεία Panik Records, με μερικές δεκάδες ανθρώπινου δυναμικού, υποστηρίζει τις κυκλοφορίες τόσο των Melisses, όσο και του Χρήστου Μάστορα.

4 singles

1. JD TWITCH: A7 Edits volume 2 [A7 Εdits]

40bInc_4.jpg

Ο Twich των Optimo εντιτάρει 2 African classics από τη δεκαετία του 1980. Το "Kilowi-Kilowi" των M’Bamina’s μας πάει πίσω στο 1982 και καταλαβαίνουμε πλέον όλοι γιατί οι Tame Impala με τον Theophilus London επέλεξαν να διασκευάσουν το "Only You” του Steve Monite, ενώ στο b-side “Arabica”  παντρεύονται techno ταχύτητες με την εκλεπτυσμένη εκδοχή της afro disco. Μην χάσετε τους Optimo DJs σε ένα ακόμα Plisskën Festival, ραντεβού φέτος το καλοκαίρι στην Τεχνόπολη (26 & 27 Ιουνίου).

ακούτε αποσπάσματα και το υποστηρίζετε στο Bandcamp https://africaseven.bandcamp.com/album/a7-edits-volume-2

2. DERVISIS - Laudry Room / Yelde [Trial & Error]

40bInc_5.jpg

Woo hoo, big time ευρωπαϊκή δράση για τους Aθηναίους Bonebrokk και Dervisis. Ο πρώτος έβαλε το label (Trial & Errol) και ο δεύτερος την ανανεωμένη με bass/house επιρροές μουσική κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα φλερτάρει με τον Caribou και τον Four Tet των παλιών, καλών καιρών και είναι ικανό να εξασφαλίσει στο παρεάκι ακόμα μεγαλύτερο feedback από αυτό που χαίρει τώρα στην playlist του επιδραστικού NTS.

κυκλοφορεί 10/5. Το υποστηρίζετε εδώ: https://trialnerror.bandcamp.com/album/laundry-room-yelde

3. FLOYD LAVINE - Kusimama [Rise Music]

40bInc_6.jpg

Η νέα afro dance κουλτούρα ήρθε για να μείνει. Δεν το επιβεβαιώνει μόνο ο στρατός Αφρικανών χορευτών, DJs και μουσικών που πλαισιώνουν το φετινό Summer Nostos Festival στο Νιάρχος, αλλά και οι ασταμάτητες, ποιοτικές κυκλοφορίες του είδους. Το νέο όνομα που πρέπει να τσεκάρετε, είναι ο Floyd Lavine. To “Kusimama” σε συνδέει με τη μητέρα γη κάνοντας μια στάση στις αξίες που έχτισαν τα rhodes πλήκτρα θρύλων όπως ο Stevie Wonder. 

τo ακούτε στην ανανεωμένη avopolis radio playlist

LOCAL SUICIDE feat. NICKI FEHR: Leopald Gum (Smagghe & Cross Remix) [Lumiere Noire]

40bInc_7.jpg

H Lumiere Noire είναι η ετικέτα της Γαλλίδας DJ και παραγωγού Chloe. Άρα είναι απλά αναμενόμενο όταν η νέα της κυκλοφορία είναι draggy slow disco tech, με το όνομα του Smagghe να συνεισφέρει στο remix. H γεννημένη στην Ελλάδα Vamparela βάζει τις φωνές και ο Brax Moody απο το Μόναχο στήνει τα μουσικά μοτίβα και τα beats. Ο σκοτεινός ήχος είναι ξανά στη μόδα και εδώ τον ακούμε στην πιο αέρινη και αργόμπιτη εκδοχή του.

κυκλοφορεί τέλη Μαΐου, δείγματα εδώ

1 άλμπουμ

SUNN O))): Life Metal [Southern Lord]

Λίγοι ξέρουν ή έχουν καταλάβει ότι πάντα στήνω ένα αύτι για το τι γίνεται και στον σκληρό ήχο, πόσο μάλλον όταν αυτός έχει πειραματικές προεκτάσεις. Όπως συμβαίνει με τις κυκλοφορίες των πάντοτε συναρπαστικών Sunn O))), οι οποίοι επιστρέφουν με νέο άλμπουμ μέσα στην τετραετία ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το Life Metal συνέπεσε με τη Record Store Day 2019, ενώ φέρει την υπογραφή του Steve Albini στην παραγωγή –για αρχή.

40bInc_8.jpg

Ο cosmic ήχος και μια απόπειρα για λιγότερο κλειστοφοβικές συνθέσεις γίνονται κατανοητές μετά τα πρώτα 4 λεπτά, όταν και εμφανίζεται η φωνή της Hildur Guðnadóttir (οικεία από τη θητεία της στους Múm και Pan Sonic). Aν μέχρι τώρα το namedropping δεν σε έχει κάνει να πατήσεις το play, τότε τσέκαρε διάρκειες. Τέσσερις συνθέσεις με σχεδόν ίδιο κομψά θορυβώδες υπόβαθρο, περιλαμβάνουν το εναρκτήριο "Beetween Sleipnir's Breath" στα 12 λεπτά, το αργόσυρτο “Troubled Air” στα 11 λεπτά, το μελαγχολικό "Aurora" στα 19 λεπτά και το περιπετειώδες "Novae" στα 25 λεπτά.

Νομίζω το feedback από το ηχητικό τοίχος των ενισχυτών τους, θα επηρέασει την ακοή μου για το επόμενο 24ωρο. The cosmos clearly expands.

{youtube}s4miK2kxrHM{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured