Πάει πολύς καιρός από τότε που συζητάγαμε μεταξύ φίλων για το φανταστικό υλικό που έχει φτιάξει ο μεγάλος Μίμης Πλέσσας για αμέτρητες ταινίες νουάρ. Μουσική που ποτέ δεν κυκλοφόρησε επίσημα, μα ούτε ανεπίσημα. Μαζί όμως με τη συμφωνία για την ανατύπωση του περιβόητου άλμπουμ Greece Goes Modern (1967), μπήκαν και τα θεμέλια για εκ νέου συνεργασία, με αντικείμενο το ατελείωτο υλικό που κράταγε ο συνθέτης στο σπίτι του. 

Οι φίλοι εκείνοι ήταν ο πολυμήχανος Δημήτρης Βασιλειάδης της Β-otherSide Records και ο Θανάσης Ξανθάκος, συνεργάτης του τελευταίου, μα και ιδιοκτήτης του όμορφου δισκάδικου Plan59 στα Εξάρχεια. Και έπεσε πολλή δουλειά. Συγκεντρώθηκε το υλικό, έγινε το κατάλληλο edit και το απαραίτητο mastering και πέρασε τελικά σε βινύλιο, για πρώτη φορά. Επίσης συγκεντρώθηκαν και όλες οι φανταστικές, ορίτζιναλ αφίσες από τις ταινίες που αφορά το συγκεκριμένο υλικό. 

Έπρεπε όλα να βγουν περιποιημένα, όπως και έγινε: 500 κόπιες για κάθε νούμερο της νέας σειράς «Μίμης Πλέσσας - Μουσική για τον Κινηματογράφο». Τα 2 πρώτα νούμερα εμφανίστηκαν ήδη στα δισκάδικα, με τον έναν δίσκο να περιέχει το score των ταινιών Έγκλημα Στα Παρασκήνια (1960) και Εφιάλτης (1961) και τον άλλον το soundtrack για τα φιλμ Ίλιγγος (1963), Εγωισμός (1964) και Η Ιστορία Μιας Ζωής (1965). Συνολικά, προβλέπονται 6 κυκλοφορίες

«Η πρώτη με αξιώσεις Ελληνική αστυνομική ταινία». Αυτό το συγκλονιστικό αναγράφεται στην πρωτότυπη αφίσα του Έγκλημα Στα Παρασκήνια –και πλέον στο εξώφυλλο του πρώτου δίσκου· όσο και αν σας κάνει εντύπωση, έτσι ήταν. Πρωτοποριακός κινηματογράφος, με πρωτοποριακή μουσική. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει ο Μίμης Πλέσσας από κάτι τέτοιο, ο οποίος σερβίρει φανταστική ατμόσφαιρα με το μοναδικό του στυλ. Cha cha, τζαζ, bossa nova, themes για κατασκόπους, γενικότερα μουσική άκρως κινηματογραφική. Για δράση και αντίδραση.

{youtube}lJ4oG_jHJbs{/youtube}

Προφανώς και θα ήθελα να digg-άρω αυτήν τη μουσική, αν είχε κυκλοφορήσει στην εποχή της. Παρολαυτά και το σύγχρονο diggin αποδίδει, με τέτοιες βινυλιακές κυκλοφορίες. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να πέσετε πάνω σε αυτά τα εξώφυλλα και να μην τα τραβήξετε. Αισθητική που πραγματικά σπάζει κόκαλα. Σε άσπρο και μαύρο βινύλιο, από την Β-otherSide.

«Δράσις - Αγωνία - Μυστήριο».

{youtube}w--I-qQLr14{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured