Έλα ρε συ, βγήκε το volume 2 του Σφέτσα. Σ' άρεσε; Έμενα πολύ

Μπα, εμένα μ' άρεσε πιο πολύ το πρώτο. 

Δεν έχεις δίκιο, είναι κι αυτό πολύ καλό.

Τέτοιες τρελές κουβέντες κάνω με φίλους αυτές τις μέρες για τη νέα κυκλοφορία της Teranga Beat, το δεύτερο μέρος του Greek Fusion Orchestra. Πάει καιρός από τότε που ο Αδαμάντιος Καφετζής επισκέφτηκε το χωριό Ασπρογερακάτα στη Λευκάδα (είναι και το δικό μου χωριό) για να συναντήσει τον Κυριάκο Σφέτσα. 

Αν κάνετε σοβαρό diggin και ασχολείστε με τα Ελληνικά, δεν μπορεί να μην έχετε πέσει σε δίσκους του. Τρανό παράδειγμα το LP Στο Δρόμο με τις απαγγελίες και τα ποιήματα της Κατερίνας Γώγου, το οποίο λειτούργησε ως soundtrack στο φιλμ Παραγγελιά του Παύλου Τάσιου (1981). Ήταν βασισμένο στην αληθινή, ανατριχιαστική ιστορία του Νίκου Κοεμτζή. Έναν χρόνο πριν, όμως, ο Σφέτσας είχε κυκλοφορήσει το έπος Greek Fusion Orchestra - Χωρίς Σύνορα· και από 'κεi ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στο νέο του μουσικό υβρίδιο.

Σαράντα ώρες μουσικής σε μπομπίνα, που διαλέχτηκε σωστά και κόπηκε σε 2 κυκλοφορίες. Πώς είναι δυνατόν να μην σ' αρέσουν και τα δύο; Ομολογώ ότι θέλουν αρκετές ακροάσεις, καθότι πρόκειται για πολύ ιδιαίτερους δίσκους. Η δε ιστορία τους πάει αρκετά πίσω, τότε που ο Σφέτσας ήταν ακόμα παιδί και έπαιζε ακορντεόν. Είχε πάει λοιπόν εκδρομή με το σχολείο στη Βόνιτσα. Κι εκεί, καθώς περνούσε από ένα ημιυπόγειο καφενείο, άκουσε κλαρίνα και παραδοσιακούς ρυθμούς. Και κόλλησε, όπως μας εξομολογήθηκε στο φανταστικό live που έδωσε πριν από κάποιους μήνες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική του Κυριάκου Σφέτσα είναι μοναδική για πολλούς λόγους. Είναι progressive, jazz και rock όσο πρέπει. Και, εκεί που δεν το περιμένεις, εμφανίζονται τα παραδοσιακά, αλλάζοντας το κλίμα κατά 180 μοίρες. Αγαπώ τις μπασογραμμές του, το σαξόφωνό του, τα τύμπανά του και το αφηρημένο του πιάνο. Ώρες-ώρες νομίζω πως ακούω γερμανική τζαζ από το label της MPS. Εκεί όμως που όλα αγριεύουν, έρχεται ψυχεδελικό φλάουτο να βάλει τάξη. 

Το fusion του Σφέτσα είναι μαγικό, πάει και τελείωσε. 

{youtube}FfxZSpizuFo{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured