Όσοι έχουν περάσει κάποια στιγμή από τη δεύτερη πιο όμορφη χώρα της Μεσογείου – μετά φυσικά από την Ελλάδα – γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει η λέξη pipas… αφού πολύ απλά οι Ισπανοί δείχνουν πολύ μεγάλη αγάπη στους ηλιόσπορους, με αποτέλεσμα να γεμίζουν κοινόχρηστους χώρους, αλλά και μαγαζιά, με βουνά από τσόφλια.

Εκτός όμως από την παραπάνω ερμηνεία της λέξης, Pipas είναι και μια μπάντα – ένα ντουέτο για να ακριβολογώ – από το ανατολικό Λονδίνο. Το συγκρότημα αποτελείται από την Lupe Nunez-Fernandez, γεννημένη στην Ισπανία, και από τον Mark Powell, μισό Άγγλο και μισό Αμερικάνο.

Ορμώμενοι μέσω μίας πολύ σημαντικής ανεξάρτητης εταιρείας, της Matinee Recordings από την Santa Barbara της Καλιφόρνιας, όλα αυτά τα χρόνια, που υφίστανται ως μουσικό σχήμα, μας έχουν πριμοδοτήσει με αρκετά pop τραγούδια-διαμάντια και σίγουρα διεκδικούν μια υψηλή θέση στην καρδιά των απανταχού φίλους του είδους.

Η αρχή έγινε, πίσω στη χρονιά του 2001, με το πρώτο τους έργο, το δεκάιντσο “Chunnel autumnal”, για λογαριασμό της Long Lost Cousin. Ένα δεκάιντσο το οποίο περιείχε οκτώ αποσπάσματα – είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο κατευθείαν από το ίδιο το συγκρότημα και αυτόν το μήνα επανακυκλοφορεί από την Matinee με την προσθήκη των τριών αποσπασμάτων του “A short film about sleeping” (matinee 035) (εφτάιντσο του ’02, το δεύτερο ουσιαστικά βήμα των Pipas και πρώτο για την Matinee…).

Τον Οκτώβριο της χρονιάς του ’02 κυκλοφόρησε το “A cat escaped” (matcd021), φαινομενικά το πρώτο ολοκληρωμένο album του ντουέτου… album δέκα συνθέσεων που αναμειγνύει γνωστά ονόματα της chamber pop μέσα από ένα Stereolab πρίσμα, με τα ‘Barbapapa’ και ‘Cruel and unusual’ να ξεχωρίζουν.

Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς ήρθε η σειρά του ισπανικού label Annika Records να επιμεληθεί την κυκλοφορία εννέα τραγουδιών, κάτω από το γενικό τίτλο “Golden square”, μιας δουλειάς που είναι δυνατόν να βρεθεί σε αρκετούς διαδικτυακούς τόπους και σίγουρα αξίζει τα λίγα χρήματα που στοιχίζει.

Η τελευταία κυκλοφορία των Pipas έκανε την εμφάνισή της τον προηγούμενο Φεβρουάριο με τον τίτλο “Bitter club”, ένα ep έξι τραγουδιών.

Για την ιστορία ο Mark Powell υπήρξε μέλος των Bella Vista, μιας μπάντας που ανήκει και αυτή στο roster της Matinee με τρία εφτάιντσα στο ενεργητικό της, και η Lupe Nunez-Fernandez διατελεί περιστασιακό μέλος των Would-Be-Goods, στους οποίους και έπαιξε μπάσο στο πρόσφατο θαυμάσιο “The morning after” (και δεύτερα φωνητικά, πίσω από εκείνα της Jessica…).

Δισκογραφία:

• Chunnel autumnal – Ιούλιος 2001 – Long Lost Cousin – 10”
• A short film about sleeping – Φεβρουάριος 2002 – Matinee – 7”
• A cat escaped – Οκτώβριος 2002 – Matinee – CD
• Golden square – Αύγουστος 2003 – Annika Records – CD
• Bitter club – Φεβρουάριος 2004 – Matinee – EP
• Chunnel autumnal (reissue) – Ιανουάριος 2005 – Matinee – CD


Official site

MP3 & Streaming Real Audio


Υ.Γ.: Στην πρώτη φωτογραφία (αυτή με το τεράστιο παγωτό) εμφανίζεται ο Mark των Lucksmiths δίπλα στην Lupe και όχι ο Mark Powell των Pipas...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured