Μερικές φορές, δύο τρία ακόρντα για να παίξεις σε μια κιθάρα, είναι αυτά που στο τέλος της ημέρας σε βγάζουν πάντα καθαρό...Όταν για παράδειγμα παίζεις το Serenade του Steve Miller στην τύπισσα που φέρνει λίγο στην Pamela Anderson δίπλα σου, πάνω στην άμμο μια καλοκαιρινή νύχτα. Ή όταν είναι Σάββατο βράδυ και είσαι κλεισμένος μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο με καπνό, έχει αρχίσει να σε παίρνει από κάτω και παίζεις το Nothing Else Matters. Όταν παίζεις στην μπάντα του Λυκείου σου για την εκδήλωση της 17 Νοέμβρη και ξαφνικά, εκεί ανάμεσα στα σημαιάκια, τους καθηγητές και τους συμμαθητές με ένα κινητό στο χέρι, σου έρχεται μια παράξενη διάθεση να αρχίσεις αυτό το αθάνατο riff που ανοίγει το Paranoid... Ok, σταματάμε την πλάκα, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, το ξέρετε καλύτερα από μένα. Μια κιθάρα, δύο τρία ακόρντα και πολύ ψυχή είναι αυτό που χρειάζεται μόνο μερικές φορές. Είναι αυτό που λέν(μ)ε, Rock 'n Roll!

Αυτός εδώ λοιπόν, είναι ένας οδηγός για τα καλύτερα sites, όπου μπορείτε να βρείτε πώς να παίξετε εύκολα και απλά, όλα αυτά τα τραγούδια που αγαπάτε. Οι επίσημες παρτιτούρες που θα βρείτε, εάν βρείτε, στους διάφορους μουσικούς οίκους κοστίζουν συνήθως 20€ το βιβλίο, τουλάχιστον. Στα sites που προτείνω, μπορείτε να βρείτε όλα σχεδόν όσα ψάχνετε -από κλασικό rock και metal, ως 80's pop και reggae- να κάνετε μια απλή εκτύπωση και ύστερα ...ποιος σας πιάνει!

Πρίν αρχίσω, δύο λόγια μόνο, για να εξηγήσω ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Τα sites που ειδικεύονται σε tablatures (συγχορδίες δηλαδή) για κιθάρα, μπάσο και ντραμς, είναι καταρχήν στην ουσία αυτοσυντηρούμενα από το κοινό τους. Όπως καταλαβαίνετε φυσικά, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, δεν μπορούν να αναπαράγουν στο δίκτυο τις επίσημες παρτιτούρες που κυκλοφορούν στην αγορά. Το κοινό τους, παιδιά απ'όλο τον κόσμο, είναι αυτό που για το κέφι του και μόνο κάθεται και βγάζει πως παίζονται τα τραγούδια και ύστερα τα στέλνει στο site, το οποίο ύστερα θα ελέγξει την ποιότητα και στη συνέχεια θα τα δημοσιεύσει.Οι εκτέλεσεις, αν και μπορεί καμιά φορά να έχουν κάποια λάθη, σχεδόν πάντα είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Θα μπορέσετε και σεις σε πολλά απ'αυτά τα sites να βγάλετε κάποιο τραγούδι που νομίζετε οτι δεν είναι σωστά βγαλμένο από τους προηγούμενους ή που δεν υπάρχει στον κατάλογο -και να το στείλετε. Ξέρετε, για παράδειγμα, οτι το Sad But True των Metallica, το έχει βγάλει ένα παιδί από Ελλάδα και οτι όλος ο κόσμος το μαθαίνει από την δικιά του εκτέλεση, γιατί αυτή μόνο κυκλοφορεί παντού;

Αρχαριοι η και προχωρημένοι λοιπόν, εσείς που έχετε πουλήσει τις ψυχές σας για το Rock 'n Roll. Εδώ θα βρείτε οτι ψάχνετε.

1- www.guitaretab.com

Ξεκινάω με το Guitaretab γιατί είναι το site που συνήθως προτιμώ και εγώ ο ίδιος. Ειδικεύται μόνο στον χώρο της κιθάρας. Νομίζω οτι στις λεπτομέρειες, είναι ίσως το καλύτερο από όσα έχω δει ως τώρα στο δίκτυο. Γρήγορο και λειτουργικό, χωρίς ενοχλητικά pop ups και intros. Εδώ θα βρείτε πάνω από 30000 τίτλους τραγουδιών από κλασικό hard rock μέχρι τραγούδια του Eminem, με πολύ εύκολο τρόπο. Θα βρείτε επίσης σχεδόν καθημερινές προσθήκες με τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, στην κατηγορία New Tabs. Στην home page μπορείτε να κλικάρετε κατευθείαν πάνω στις top 30 αναζητήσεις καλλιτεχνών και συγκροτημάτων για ακόμα πιο γρήγορη πρόσβαση. Τι άλλο; Μια πολύ καλή και γρήγορη μηχανή αναζήτησης. Σελίδα με πολύ καλά links στο χώρο των tabs. Μαθήματα κιθάρας. Μπορείτε επίσης, χωρίς να χρειαστεί να γραφτείτε μέλος, να στείλετε τις δικές σας προσθήκες tabs. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, εδώ θα βρείτε σχεδόν όλα όσα θα ψάξετε, απλά και γρήγορα.

2- www.mxtabs.net

Αυτό το site είναι ένας απ'τους γίγαντες στον χώρο των tablatures, με γύρω στους 35000 τίτλους στα περιεχόμενα. Μιλάμε για μια τεράστια ποικιλία τίτλων, όχι μόνο για κιθάρα, αλλά και για μπάσσο και ντραμς. Πάρα πολύ καλά οργανωμένο και αυτό, ίσως μόνο λίγο λιγότερο εργονομικό απ'το προηγούμενο. Εκτός από τραγούδια, υπάρχει μια πάρα πολύ καλή σελίδα με μαθήματα κιθάρας καθώς και "μηχάνημα" για να βρείτε πώς ακριβώς παίζεται κάποια συγχορδία που σας βασανίζει. Και εδώ το site ανανεώνεται επί καθημερινής βάσης με καινούργιες προτάσεις tabs, αλλά εδώ θα πρέπει απλά να γραφτείτε μέλη για να μπορείτε να προσφέρετε τα δικά σας. Το συνιστώ και αυτό ανεπιφύλακτα, γιατί ο όγκος των τραγουδιών που θα βρείτε εδω, ανταμοίβει.

3- www.e-tabs.org

Συνεχίζω με άλλο ένα απ'τα μεγαλύτερα sites του δικτύου που θα σας επιτρέψει να βάλετε στα χέρια σας έναν πραγματικά πολύ μεγάλο αριθμό τραγουδιών, από όλους τους χώρους της σύγχρονης αλλα και παλαιότερης μουσικής, πάλι για κιθάρα και μόνο.Οργάνωμενο και στο ίδιο στυλ με τα προηγούμενα, θα σας συνιστούσα όμως να το δοκιμάσετε, αφού έχετε κοιτάξει πρώτα κάπου αλλού και ίσως δεν βρήκατε αυτό που ψάχνατε. Αυτό γιατί εδώ, ο μεγάλος όγκος των τραγουδιών δεν είναι και τόσο έξυπνα διαχειρισμένος και θα σας κάνει να φάτε αρκετή ώρα, μέχρι να βρείτε αυτό ακριβώς που θέλετε. Κατά τα άλλα όμως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα παραπάνω από τα προηγούμενα. Δοκιμάστε το.

4- www.kithara.gr

Από τη λίστα με τις προτάσεις μου, δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει το kithara.gr, ένα site που όπως καταλάβατε, ασχολείται αποκλειστικά με την ελληνική μουσική, το μοναδικό απ'όσο γνωρίζω (διορθώστε με, αν κάνω λάθος). Πρόκειται για μια δουλειά που αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία τραγουδιών από όλους τους χώρους της ελληνικής μουσικής, από παλιά ρεμπέτικα, σύγχρονο και κλασσικό έντεχνο, λαικά μέχρι και ελληνικό rock φυσικά. Έξυπνα οργανωμένο, μπορείτε να αναζητήσετε αλφαβητικά, είτε τους τίτλους των τραγουδιών, είτε συνθέτες/συγκροτήματα. Θα πρέπει μόνο, όπως άλλωστε συνιστά και το ίδιο το site, να μην είστε πολύ βιαστικοί στα κλικαρίσματα σας, γιατί καμιά φορά μπορεί να μπλοκάρει, αλλά φυσικά θα δείτε και μόνοι σας οτι δεν είναι τίποτα το τρομερό. Μια απ'τις έξυπνες ιδέες του kithara.gr είναι οτι μπορείτε να αλλάζετε πάρα πολύ εύκολα το ημιτόνιο στα ακόρντα, πράγμα πολύ χρήσιμο πολλές φορές. Τα παιδιά είχαν πριν λίγο καιρό αρκετά προβλήματα με την "ελληνική μουσική πραγματικότητα". Τους είχε κλείσει το site η ΑΕΠΙ, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Τέλος καλό, όλα καλά, όμως, γιατί η ελληνική μουσική δεν έχει αυτή την πολυτέλεια να μην ενθαρρύνει τους νέους μουσικούς να ασχοληθούν περισσότερο, εγκλωβισμένη σε στενόμυαλες εμμονές. Ειδικά σε κρίσιμους και για τη δισκογραφία καιρούς. Το site πάντως σας συνίσταται ανεπιφύλακτα, το χρησιμοποιώ και εγώ ο ίδιος.

5- www.basstabarchive.com

Site που όπως καταλαβαίνετε, απευθύνεται αποκλειστικά, στους επιδοξους μπασίστες εκεί έξω. Στα περιεχόμενα του θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία tablatures -ειδικά και μόνο για μπάσο-, μαθήματα καθώς και οδηγίες. Μπορείτε και εδώ να προσθέσετε το δικό σας tab ή να ζητήσετε κάποιο που σας χρειάζεται, αλλά δεν υπάρχει. Μη ζητήσετε όμως και Ramones παιδιά ετσι; Αυτά τα βγάζετε και μόνοι σας! Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να κρίνω την ποιότητα των tabs (ε, δεν έχω ασχοληθεί με το μπάσο). Όμως το site είναι πολύ μεγάλο και οργανωμένο, εμπνέει εμπιστοσύνη. Οπότε δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Το κακεντρεχές ανέκδοτο το ξέρετε έτσι; Πώς λέγεται αυτός που κάνει παρέα με μουσικούς; Μπασίστας! Long Live Dee Dee Ramone!

6- www.tabrobot.com

Και τώρα το κερασάκι πάνω στην τούρτα, ίσως η καλύτερη προτασή μου στον οδηγό. Για απαιτητική αναζήτηση και δυσκόλους τίτλους, σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτή την μηχανή αναζήτησης tabs. Είναι πραγματικά πάρα πολύ ενημερωμένη και ψάχνοντας, μπορείτε εύκολα να βρείτε κάποιο ξεχασμένο 70's κομμάτι που δεν το ξέρει κανένας και δεν υπάρχει πουθενά, σε κανένα από όλα τα μεγάλα sites, αλλά που κάποιος fan το έχει για παράδειγμα περασμένο στη δικιά του μικρή προσωπική ιστοσελίδα.Μια πολύ χρήσιμη μηχανή, που χρησιμοποιώ και γω ο ίδιος συχνά, για να το πω με νούμερα, ένας οδηγός για 450000 τραγούδια περίπου και 10000 συγκροτήματα. Θέλετε και άλλα;

Για τη συνέχεια, θα προτείνω μερικά ακόμα ενδιαφέροντα sites τα οποία μπορείτε να τσεκάρετε. Πάντως, αν δεν βρίσκετε τα τραγούδια που ψάχνετε, σε αυτά που ανέφερα παραπάνω, ειλικρινά, δύσκολα θα το βρείτε κάπου αλλού. Αυτό γιατί, οι εκτελέσεις κλασσικών τραγουδιών που κυκλοφορούν παντού, είναι στην ουσία οι ίδιες. Μόνο κάποια πρόσφατη προσθήκη tab, συνήθως για κάποιο πρόσφατο τραγούδι, είναι αυτή που μπορείτε να βρείτε καλύτερη ή διαφορετική ψάχνοντας παραπέρα.

Κλικάρετε λοιπόν στα εξής:

www.tabalorium.com
www.harmonycentral.com
www.guitartabs.cc
www.donnybravos.com
www.rockmagic.net

7- www.chordfind.com

Τέλος, για όσους έχουν προβλήματα θεωρίας, ας το πούμε έτσι, αλλά έχουν κρεμασμένη στον τοίχο τους, μια αφίσα του Jimmy Page με την Les Paul και το δοξάρι στο χέρι, έχω να προτείνω το chordfind.com. Ένα μικρό αλλά ταυτόχρονα πολύτιμο site.Στην χρήσιμη και πολύ ευκολόχρηστη μηχανή του, μπορείτε να δείτε πως παίζονται όλες οι συγχορδίες που τραβάει η καρδιά σας, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο παράξενες έκτες, εβδομες, δέκατες τρίτες. Όχι μόνο για κιθάρα, αλλά και για μπάσο και πλήκτρα. Είπαμε, το Rock n' Roll είναι μόνο δύο, τρία ακόρντα, αλλά ας τα παίζουμε καλά τουλάχιστον..

Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα sites τέτοιου είδους, τα οποία δεν αναφέρω στον οδηγό και που κυμαίνονται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με τα παραπάνω (μπορείτε εύκολα να τα βρείτε σε σελίδες με links). Αν πάντως έχω παραλείψει κάτι σημαντικό, μπορείτε ελεύθερα να μου το θυμίσετε ή να μου το προτείνετε εσείς οι ίδιοι με κάποιο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Θα χαρώ να το προσθέσω και αυτό. Εύχομαι αυτός ο μικρός οδηγός, να σας φανεί χρήσιμος.

Για εσάς λοιπόν, σε κάποιο σκονισμένο γκαράζ ή κάποιο προβάδικο. Εσάς που ο μπασίστας σας έχει κολλήσει και μετράει 1-2-3-4 πριν από κάθε τραγούδι. Εσάς με την παρέα σας, πάνω στην άμμο, γύρω από μια φωτιά. Εσάς που οι σπόνσορες σας είναι το μεξικάνικο φαγητό και οι πράσινες μπίρες. Για τους καουμπόηδες από το διάστημα και τους γκάγκστερ της αγάπης. Εύχομαι πάνω απο όλα καλή διασκέδαση!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured