Η συγκεκριμένη συλλογή είναι φυσικά ένας ακόμα έξυπνος -είναι η αλήθεια- τρόπος να ξεζουμίσει ο κολοσσός της BMG το trade name του μεγαλύτερου ίσως θυσαυρού της, σε μία εποχή που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι και η πλέον ανθηρή για το συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο. 31 νούμερο 1 hits του Elvis παγκοσμίως! Όμως, πέρα από τους λόγους και τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτή τη συλλογή, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως μέσα από αυτά τα 31 θεσπέσια και ιστορικά τραγούδια μπορούμε να παρατηρήσουμε και να μελετήσουμε την μετάλλαξη του βασιλιά του ροκ εντ ρολλ. Από τον χαριτωμένο νεαρό με τους σκανδαλωδώς κουνιστούς γοφούς μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε έναν αρχοντικό crooner που ολοένα και ανακαλύπτει περισσότερα πράγματα ακόμα και για τον ίδιο του τον εαυτό και τις δυνατοτητές του σαν ερμηνευτή. Μήπως όσοι σας λένε πως η εποχή του Las Vegas είναι η "παρακμιακή" εποχή του Elvis κάνουν λάθος;

Πώς μπορεί αλήθεια κάποιος να μην λυγίσει κάτω από τους ήχους ενός Suspicious Minds ή ενός Are You Lonesome Tonight; 31 διαμάντια περιέχονται εδώ σε αυτή την συλλογή, αλλά είναι πιθανό, εξαιρετικά πιθανό να μην σας ικανοποιήσουν όλα. Είπαμε και πριν, ο άνθρωπος αυτός μετεξελίχθηκε πολλές φορές στην καριέρα του. Ήταν ανήσυχος. Όχι ανήσυχος σαν τον David Bowie και την Madonna -ναι τους βάζω στην ίδια κατηγορία, για πολλούς λόγους οι οποίοι δεν είναι της παρούσης... Ανήσυχος, σύμφωνα με τις επιταγές της ίδιας του της ιδιοσυγκρασίας, των βιωμάτων και της ηλικίας του. Με λίγα λόγια, πραγματικός καλλιτέχνης (σ.σ: η τελευταία πρόταση δεν υπονοεί κάτι για τους 2 προαναφερθέντες).

Σκεφτείτε να μην είχε μπει σε εκείνο το στούντιο εκείνο το απόγευμα του 1955 για να ηχογραφήσει μερικά αγαπημένα του κομμάτια, για προσωπική του κυρίως χρήση. Ποιον θα είχαν σαν είδωλο δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο για να ασχοληθούν με το ροκ εν ρολ από το οποίο και ξεπήσαν σιγά σιγά όλες οι μουσικές που αγαπάμε μέχρι σήμερα, είτε σαν μουσικοί είτε σαν απλοί ακροατές που στηρίζουν όλους αυτούς τους καλλιτέχνες; Κάποιον άλλον ίσως, αλλά προσωπικά δυσκολεύομαι να φανταστώ κάποιον άλλον να καταφέρνει τόσα πολλά στην καριέρα του.

Μέχρι το 1958 καταφέρνει να κάνει όλη την Αμερική να παραμιλάει και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του. Η κίνησή του -το πρωτοφανές κούνημα των γοφών-, τα τραγούδια του -απανωτά smash hits-, αλλά και το γεγονός ότι ήταν λευκός συνέβαλαν τα μέγιστα στο να γίνει το μεγαλύτερο νεανικό είδωλο μέχρι εκείνη την εποχή.

Όμως κάπου εκεί τελειώνει η δεκαετία του 50 για τον νεαρό Elvis και ακολουθεί μία δίχρονη θητεία στον αμερικανικό στρατό, η οποία θα του στερήσει την επαφή με τον κόσμο που τον λάτρευε. Παρόλα αυτά επιτρέφει δυναμικά και θα πρωταγωνιστήσει και πάλι σε δεκάδες δίσκους, αλλά και ταινίες, που θα ευρήνουν με το πέρασμα του χρόνου το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Σιγά σιγά η τεράστια φήμη του σαν ο απόλυτος σταρ της εποχής θα συγκρουστεί με αυτή την Beatles από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τους οποίους και έπειτα από μερικά χρόνια θα συναντήσει, όταν πια θα έχει μπει στην εποχή της παρακμής. Παρακμής -κατά τον υπογράφοντα- στην προσωπική και μόνο ζωή του. Τα ναρκωτικά και το πολύ φαγητό -στο οποίο είχε έφεση από μικρός άλλωστε- θα επιβαρύνουν αρκετά την εμφανισή του και κυρίως την υγεία του και τις αντοχές του.

Τα τελευταία χρόνια τον βρίσκουμε στο Las Vegas να παίζει καινούριες του επιτυχίες και κυρίως να τραγουδάει τις αγαπημένες του μελωδίες άλλων αγαπημένων του συνθετών.

Στις ηχογραφήσεις που έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο -και από τις οποίες φυσικά μπορείτε να πάρετε μόνο μία ισχνή ιδέα εδώ- καταλαβαίνει κανείς γιατί ακόμα και σε εκείνη την κατάσταση -εμφανισιακά- συνέχιζαν να τον παρακολουθούν και να τον λατρεύουν χιλιάδες άνθρωποι που πλήρωναν μία περιουσία για να τον ακούσουν και δουν ζωντανά.

Το 1977 η καρδιά του Elvis Aaron Presley όμως σταματά να χτυπά από υπερβολική δόση, στην οποία και εθιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί λένε πως το πέρασμα του χρόνου έσβηνε σιγά σιγά το άστρο του και γινόταν καρικατούρα του παρελθόντος του. Όμως, σκεφτείτε πόσες ανεπανάληπτες ερμηνείες θα είχε προλάβει να κάνει. Κι εδώ είναι που το μάρκετινγκ μας κάνει να χάνουμε το πιο ουσιαστικό πράγμα που έχει να δώσει ένας καλλιτέχνης: το έργο του. Με άλλα λόγια, όπως η εικόνα του βοήθησε τον Elvis να γίνει παγκόσμιο είδωλο, έτσι αυτή ήταν που κατάφερε να τον "ρίξει" στα μάτια πολλών.

Τι να σας πω αλήθεια για τα κομμάτια; Το καθένα έχει την δική του ιστορία. Το καθένα έχει συντροφεύσει ερωτικά καρδιοχτύπια, ερωτικές και μη απογοητεύσεις, προσωπικές στιγμές χιλιάδων ψυχών τις τελευταίες 6 δεκαετίες και είναι από τις λίγες φορές που το δισκογραφικό μάρκετινγκ συμβάλλει σε μία τέτοια "οικουμενική" αίσθηση, η οποία έχει και ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό υπόβαθρο...

Αν θέλει κάποιος να αποκτήσει μία και μόνο συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Elvis, τότε αναμφισβήτητα είναι η συγκεκριμένη η οποία θα του πρότεινα... Yπάρχει επίσης και η σχετικά πρόσφατη συλλογή (11/2001) με τα ερωτικά του τραγούδια.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured