Το EP The Drunken αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική απόπειρα του ανερχόμενου αθηναϊκού garage/blues τρίο των Drunken Gramophone. Ο παχύς και συμπαγής ήχος, εκτός από το ότι δένει άψογα με τη μινιμαλιστική τους προσέγγιση στην τραγουδοποιία, μας δημιούργησε απορίες ως προς τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν και το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε κατά την ηχογράφηση και παραγωγή του υλικού.

060Drunken_2.jpg

Δεν χάσαμε χρόνο και ήρθαμε σε επικοινωνία με τη μπάντα και τον παραγωγό Κώστα Ekelon. Κι έτσι, αντί για μία «παραδοσιακή» συνέντευξη, τους ζητήσαμε να μας πουν δυο λόγια για το τι έγινε στο διάστημα που μεσολάβησε από την ολοκλήρωση της σύνθεσης του υλικού, μέχρι και την ψηφιακή κυκλοφορία του ΕΡ.

Λακωνικοί αλλά περιεκτικοί, αμφότεροι μας έδωσαν τη δική τους οπτική (λιγότερο ή περισσότερο τεχνική) πάνω στη διαδικασία της αποτύπωσης αυτού του ντεμπούτο στο «χαρτί»:

060Drunken_3.jpg

Κώστας Ekelon

Με τους Drunken Gramophone πρακτικά γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του δίσκου, πράγμα αρκετά περίεργο, που μάλιστα συμβαίνει σχετικά σπάνια. Πριν μπούμε στο στούντιο, παρακολούθησα μερικές από τις πρόβες και τους είχα δώσει κάποιες συμβουλές-κατευθύνσεις. Θυμάμαι μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ότι, όταν βρεθήκαμε στα New Fab Liquid studios για να γράψουμε, είχαν ακολουθήσει ό,τι τους είχα πει, σχεδόν κατά γράμμα! Σπάνια περίπτωση.

Ο δίσκος γράφτηκε ζωντανά στο στούντιο, με τον κάθε έναν (και μία) μουσικό σε δικό του δωμάτιο. Δύο μέρες μετά είχαμε τις βάσεις, γεμάτες ωμή ενέργεια και πλούσιο ήχο.

Όταν έφτασε η ώρα να γράψουμε φωνές, ο Θοδωρής με εντυπωσίασε με τη συνέπεια της ερμηνείας του. Συνήθως ένας τραγουδιστής θέλει δυο-τρεις φορές μέχρι να ζεσταθεί και να αρχίσει να ερμηνεύει σωστά. Ο Θοδωρής όμως ήταν «εκεί» από το πρώτο take. Σχεδόν όλες οι φωνές που ακούτε στο EP είναι one take. Αυτό κι αν είναι σπάνιο!

060Drunken_4.jpg

Drunken Gramophone

Στο κομμάτι της επαγγελματικής ηχογράφησης ήμασταν εντελώς άπειροι. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία οπλιστήκαμε με αυτοπεποίθηση και περισσότερες γνώσεις, έτσι ώστε την επόμενη φορά να μπούμε πιο έτοιμοι σε ένα στούντιο ηχογράφησης.

Ο Ekelon, με αρκετή υπομονή, μας πήρε από το χέρι και μας έδειξε τον δρόμο: μας πήγε αρκετές φορές βόλτα –μάλλον για να μην μας πλακώσει στο ξύλο– και μας έφτιαξε πεντανόστιμο σπιτικό φαγητό, δημιουργώντας έτσι το απαραίτητο οικογενειακό κλίμα για να βγει το αποτέλεσμα που βγήκε.

Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό, θα το κρίνει ο κόσμος. Εμείς πάντως περάσαμε ωραία και θα το κάναμε ξανά, αύριο κιόλας.

***

Οι Drunken Gramophone παρουσιάζουν το The Drunken EP και γιορτάζουν την επέτειο των 2 ετών τους αυτήν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στο Six d.o.g.s. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο event page της εκδήλωσης στο Facebook: www.facebook.com/events/194081827665667 

{youtube}Vp-Ncu58J5A{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured