Έξι χρόνια κρατάει το μουσικό ταξίδι της InnerEar, μιας ανήσυχης εταιρείας που επεδίωξε να φέρει κάτι νέο στο εγχώριο δισκογραφικό σκηνικό και το πέτυχε, παρά τις δυσκολίες (και του εγχειρήματος, μα πλέον και των καιρών). Φτάνοντας λοιπόν στην 100η του κυκλοφορία, το πατρινό label σκέφτηκε ότι έπρεπε να το γιορτάσει –κι αυτό έκανε, κυκλοφορώντας την «απόλυτη ποπ» συλλογή, ΙΝΝ Pop, με 14 τραγούδια, στην πλειονότητά τους ακυκλοφόρητα. Με το INNPop λοιπόν ως αφορμή, αποφασίσαμε κι εμείς να δώσουμε το βήμα σε καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συλλογή, ώστε να μας μιλήσουν για τα δικά τους αγαπημένα κομμάτια από τον κατάλογο της InnerEar (η σειρά κατάταξης ακολουθεί το tracklist του INN Pop)...

ΒασίληςΝιτσάκης (His Majesty The King Of Spain) 

THE BOY - Κουστουμάκι

«Γυναίκες, διαφημίσεις και αυτιά έχει γεμίσει η πόλη/Λογικά θα έρθει και η στιγμή που θα βγουν έξω όλοι/Τελευταία φεύγει η ελπίδα και η κατσαρίδα»...

Το "Κουστουμάκι" του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) είναι ένα επίτευγμα. Ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό δημιούργημα. Ένα δεκάλεπτο έπος. Όταν άκουσα πρώτη φορά αυτό το κομμάτι, δεν το πίστευα. Είχα πειστεί πως η γενιά μας –η γενιά του ίντερνετ, των πολλών επιρροών και της άμεσης και ελεύθερης επαφής με όλη τη μουσική του κόσμου– δεν θα είχε την ικανότητα και την προσήλωση για να βγάλει από τα σπλάχνα της σπουδαία και ολοκληρωμένα τραγούδια, ισάξια με εκείνα των παλαιότερων εποχών. Αλλά στο "Κουστουμάκι" ανακάλυψα ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό ζεϊμπέκικο. Μια μοναδικά βρώμικη παραγωγή, που υπηρετεί τέλεια και διάχυτα τον τόσο βαρύ και «to the point» στίχο. Σωστή και μεστή τραγουδοποιΐα. Το τραγούδι αυτό, πιστεύω, θα 'πρεπε να αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες στους οποίους θα ήταν ωραίο να κινηθεί η νέα ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή. Ψάχνουμε τραγούδια αυτοτελή και με μοναδικότητα.

«Πιάστε τους ικέτες, λέω, κι άστε αυτούς που προσκυνάνε. Ο φόβος είναι ο λόγος που άλλοι πολεμάν και άλλοι μιλάν ή τραγουδάνε».

Arthroinn_2_His_Majesty_The_King_Of_Spain

Σπύρος Φριλίγος (MyDrunkenHaze

BABY GURU - The Things You Do

Ένα από τα πιο ωραία τραγούδια που άκουσα ποτέ από τον κατάλογο της Inner Ear. Διάολε, είναι τόσο γλυκό, ξέρεις, από αυτά που πιάνεις την κιθάρα, το παίζεις και λες «γαμώτο, γιατί δεν το έγραψα εγώ;». Ακριβώς όπως οι χρυσαφένιες αχτίδες ενός καλοκαιρινού πρωινού που σου διαπερνάνε τα μάτια και τη μικρή σου ψυχή, έτσι είναι και το "The Things You Do" των Baby Guru. Βάλτο ένα πρωί που θα ξυπνήσεις και θα καταλάβεις το γιατί. Διάολε, η γλυκιά φωνή του Δημάκη είναι τόσο εύκολο να σου λιώσει την καρδιά. Ναι, αυτός ο άνθρωπος έχει κάτι ιδιαίτερο όταν τραγουδάει, δεν μπορώ να εξηγήσω τη διαδικασία, ξέρεις, είναι και λίγο προσωπικό. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι από τα αγαπημένα μου για τον απλό λόγο ότι έχει διάρκεια 2.14 λεπτά και θέλεις κι άλλο: έχει τη μαγεία δηλαδή του ανεκπλήρωτου, από το οποίο θέλεις κι άλλο, μα δεν το παίρνεις ποτέ. Έτσι είναι όμως τα όμορφα τραγούδια, όπως  τα ωραία πράματα στη ζωή, κρατάνε λίγο αλλά τα θυμάσαι για πάντα.

Arthroinn_3_My_Drunken_Haze

Jim Parris (Paris Grove) 

NO CLEAR MIND - Morning Rain In June

Δύσκολα ξεχωρίζεις ένα μόνο κομμάτι από τον πλούσιο κατάλογο της Inner Ear, εφόσον όμως πρέπει να επιλέξω, τότε σίγουρα από τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό είναι το “Morning Rain In June” από τους No Clear Mind. Γενικότερα το άλμπουμ Mets αποτελεί μία από τις πιο ευρηματικές κυκλοφορίες της εταιρείας, με καταπληκτικές μελωδίες και με ένα κινηματογραφικό στοιχείο που στιγματίζει κάθε track και σε παρασύρει σε ένα νοσταλγικό state of mind. 

Arthroinn_4_Paris_Grove

ΔάφνηΛάζου (Daphne And The Fuzzz)

MARY & THE BOY/FELIZOL - Staring

Το "Staring" βρίσκεται στο πρώτο CD της Ιnner Εar που απέκτησα. Και νιώθω ότι, για κάποιον λόγο, με έχει επηρεάσει και στη μουσική μου και στη νοοτροπία της αυθόρμητης, προσωπικής δημιουργίας. Ένα μελωδικό, ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο πιάνο γραμμένο και παιγμένο από τα χεράκια του Boy, η ήρεμη, μυστηριώδης και απόμακρη φωνή της Mary, ο ζεστός ήχος του κοντραμπάσου, το κλάμα του θέρεμιν και στίχοι που ποτέ δεν ήμουν σίγουρη για τι πράγμα μιλάνε –κι όμως, κάθε λέξη νιώθω ότι αγγίζει πολύ προσωπικά μου συναισθήματα και αναμνήσεις.

Arthroinn_5_Daphne_and_the_Fuzzz

ΓιώργοςΜπέγκας  (Five Star Hotel) 

ΠΑΥΛΟΣΠΑΥΛΙΔΗΣ & B-MOVIES - ΤοΑτελιέ

Αν και δύσκολο να διαλέξεις κάτι από μια τόσο μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, θα μιλήσουμε εδώ για τον Παύλο Παυλίδη και το τραγούδι του "Το Ατελιέ", από τον πρόσφατό του δίσκο με τους B-Movies, Ιστορίες Που Ίσως Έχουν Συμβεί. Ένα τραγούδι με σεναριακό στίχο και με μελωδίες που αλλάζουν στην άρση, με αρμονική συνέχεια, νωχελικά φωνητικά και ατμόσφαιρα σκοτεινή, με παύσεις που σου θυμίζουν κάτι από Radiohead και μ' ένα διακριτικό ρεφρέν. Όλα αυτά συνθέτουν ένα λιτό και καθαρό ποπ τραγούδι. Αν και ο ελληνικός στίχος δεν είναι το φόρτε μας, το συγκεκριμένο κομμάτι μας κέρδισε. Μπράβο στην Inner Ear, που έχει στυλ και χαρακτήρα –ευχόμαστε πολλές ακόμα κυκλοφορίες. Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και τύχη σε όλους...

Arthroinn_6_Five_Star_Hotel

George Nikas 

KU - Millions

Αγαπημένο μου κομμάτι που έχει κυκλοφορήσει από την Inner Ear, είναι το "Millions" του KU. Μερικές φορές ξεχνάμε πως το μισό τραγούδι είναι οι στίχοι. Στην περίπτωση του "Millions" έχουμε να κάνουμε με μια πληρέστατη σύνθεση 7 γεμάτων λεπτών, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ της ψυχεδέλειας των Pink Floyd του '70 και της αρρωστημένης electro του Παπαθανασίου, σε φωνητικά που θα έκαναν τον Damon Albarn υπερήφανο. Και εδώ έρχονται οι στίχοι να σου θυμίσουν πως βρίσκεσαι στην Αθήνα του 2013. Και όλα αποκτούν νόημα την ώρα που ο KU, κάπου εκεί μέσα, αναρωτιέται ποιο ακριβώς είναι αυτό.

Arthroinn_7_George_Nikas

Χρήστος Λαϊνάς 

LogOut - Broken Mirror

Ο κατάλογος της Inner Ear είναι τόσο μεγάλος, ώστε μου είναι σχεδόν αδύνατον να ακούω οτιδήποτε κυκλοφορεί. Οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα να ακούσω καλλιτέχνες που μόνο ονομαστικά γνώριζα ή απλά είχα μια μικρή ιδέα για τον ήχο τους. Εντυπωσιάστηκα λοιπόν με τους Kid Flicks, Tango With Lions, Daphne And The Fuzzz, Mary's Flower Superhead. Μου είναι δύσκολο να διαλέξω το «αγαπημένο τραγούδι» μέσα από τόσες πολλές κυκλοφορίες, οπότε θα πω το “Broken Mirror” του Log Out μιας και το είδα να γεννιέται μπροστά μου και είναι ένα απ' τα αγαπημένα του άλμπουμ Little Things Buried In Concrete.

Arthroinn_8_Xristos_Lainas

Κατερίνα Παπαχρήστου (TangoWithLions)

ELECTRIC LITANY - Tear

Τώρα που έχουν πληθύνει οι κυκλοφορίες της Inner Ear, είναι λίγο δύσκολο να διαλέξω το αγαπημένο μου κομμάτι, αλλά θα το αναζητήσω σε πιο παλιό άλμπουμ και θα πω το “Tear” των Electric Litany: για το μελαγχολικό και ρυθμικό παράλληλα στήσιμό του, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά ενορχηστρωμένο κομμάτι, με φοβερές κιθάρες.

Arthroinn_9_Tango_With_Lions

Kid Flicks 

ΚΤΙΡΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ - Υγρό

Το "Υγρό" είναι μία από τις μεγαλύτερες κομματάρες που έχει κυκλοφορήσει η Inner Ear. Ενάμιση λεπτό με τρομερή συγχορδιακή και στιχουργική ροή, τόσο αυθόρμητη και άμεση, ώστε πιάνω την κιθάρα και νομίζω ότι μπορώ να το κάνω κι εγώ –διαπιστώνοντας κάθε φορά που προσπαθώ πως είναι αδύνατον να παράγω μια τέτοια κυκλική πορεία ήχου, η οποία όλο ανεβαίνει και ανεβαίνει και είναι δύσκολο να καταλάβεις πού κυκλώνεται το μοτίβο της. Αλλά δεν σε νοιάζει, γιατί γίνεται τόσο φυσικά και αβίαστα που σε μαγνητίζει μέχρι το τέλος και δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τίποτα.

Arthroinn_10_Kid_Flicks

Νατάσα  Γιανναράκη & Μαριλένα Ορφανού (Berlin Brides)

LogOut: Song Of The Selfless

LARRY GUS: Angelos Kyriou

MARY & THE BOY/FELIZOL: You, You, You

Νατάσα: Έχω λιώσει όλο το Paper Plane Flight Recorder του LogOut, από την αρχή μέχρι το τέλος. Μ' αρέσει η lo-fi αισθητική του –η απλότητα της (υπέροχης) φωνής και κιθάρας του, οι στίχοι. Αν ξεχώριζα ένα κομμάτι, θα ήταν το "Song Of The Selfless". Περιμένω επίσης με αγωνία το ντεμπούτο LP του Egg Hell.

Μαριλένα: Πολλά τα αγαπημένα κομμάτια από τον κατάλογο της Ιnner Ear, δύσκολη η επιλογή... Θα παραβώ λοιπόν τους κανόνες και θα πω εν συντομία δύο μικρές ιστορίες για δύο τραγούδια που με στιγμάτισαν.

Larry Gus - "Angelos Kyriou": είμαι στο Plissken και παίζει ο Larry Gus, μόνος του νωρίς το απόγευμα, και κάνει τον μεγαλύτερο χαμό μέσα στο φεστιβάλ. Κατάμεστος ο χώρος από κόσμο, το τελευταίο κομμάτι του σετ του είναι αυτό και όλοι χοροπηδάμε σαν να μην υπάρχει αύριο! Το απόλυτα ξεσηκωτικό κομμάτι για μένα και συγχρόνως τόσο γλυκό. 

Mary & The Boy - "You, You, You": «I'm talking about you you you, I'm talking about you you you, some people always gonna break my heart!» Αυτό. Δεν λέω τίποτε άλλο.

Arthroinn_11_Berlin_Brides

Ηλίας Σμήλιος (Mary's Flower Superhead)

 LAST DRIVE - Butterfly 69

Το κομμάτι στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι το "Butterfly 69" των Last Drive από το EP News From Nowhere, που κυκλοφόρησε από την Inner Ear περίπου έναν χρόνο πριν. Δεν θα το χαρακτήριζα ακριβώς ως το αγαπημένο μου τραγούδι από όλες τις κυκλοφορίες του label, το είχα όμως ακούσει τυχαία στο Soundcloud της Inner Ear πέρυσι και για κάποιον λόγο με άγγιξε τόσο πολύ, ώστε το άκουσα πάνω από 30 φορές συνεχόμενα. Και μόνο γι' αυτό είναι νομίζω άξιο αναφοράς.

Arthroinn_12_Marys_Flower_Superhead

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured