Ο JohannSebastianBach είπε ότι είναι εύκολο να παίξεις μουσική. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αγγίξεις τη σωστή νότα στο σωστό χρόνο και η μουσική θα παίξει μόνη της.

 

Κάθε εβδομάδα μέσα από αυτή τη στήλη, ένας καλεσμένος της PlayOurMusic θα μας εξηγεί πόσο εύκολο είναι να παίξεις μουσική, ειδικά όταν είναι η δική σου! 

Do you wanna Play Our Music?

 

Η απάντηση σας στο ερώτημα αλλά και προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις στο mail@playourmusic.net και στο www.PlayOurMusic.net

 

 

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική ανεξάρτητη δισκογραφία με αργά αλλά σταθερά βήματα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Καινούργιοι δίσκοι κυκλοφορούν πλέον σχεδόν κάθε βδομάδα, από νεοσύστατες και παλιότερες δισκογραφικές εταιρίες, αλλά και από τους ίδιους τους δημιουργούς. Κυκλοφορίες με προσεγμένο artwork, καλαίσθητες, με υψηλό επίπεδο παραγωγής και το κυριότερο με πραγματικά αξιόλογη μουσική! Μουσική για όλους: pop, rock, alternative, indie, post rock, electronica, garage, punk, jazz και ο κατάλογος με τις μουσικές ταμπέλες δεν τελειώνει…

 

Βέβαια, αυτή είναι η θετική πλευρά γιατί δυστυχώς υπάρχει και η άλλη: Μετρημένοι συναυλιακοί χώροι, ελάχιστα μουσικά περιοδικά, ραδιοφωνικά play lists, και συγκροτήματα που δεν ξέρουν να κουρδίζουν τις κιθάρες τους!  Γι’ αυτούς όμως που ξέρουν; Υπάρχει χώρος;

 

Όλα τα παραπάνω λοιπόν θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με αυτή την εβδομαδιαία επικοινωνία που θα έχουμε μέσα από το AvopolisGreek. Κάθε φορά ένας ή περισσότεροι καλεσμένοι, θα συμφωνούν, θα διαφωνούν, θα προτείνουν και θα εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την διαδικασία της συνέντευξης, του ελεύθερου γραπτού λόγου ή απλά μέσω της μουσικής τους! 

 

Σκοπός αυτής εδώ της προσπάθειας είναι η ανάδειξη καλλιτεχνών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιριών και ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με την ελληνική ανεξάρτητη δισκογραφία! Το ξεκίνημα λοιπόν μας  βρίσκει με τους Earthbound  να συζητάμε για πολλά και σημαντικά πράγματα!

 

Προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, σχόλια είναι όλα ευπρόσδεκτα στο mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και φυσικά στο www.PlayOurMusic.net

 

Play Our Music

 

Earthbound: Η ΜΟΥΣΙΚΗ μας δίνει ξανά την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα αυτά που έχει εξοστρακίσει ο κυνισμός του πάρε-δώσε

 

Οι  Earthbound επέστρεψαν πριν από λίγους μήνες με την νέα τους δισκογραφική απόπειρα που έχει τίτλο LaGuerraFinal. Με αφορμή λοιπόν το νέο τους album, αλλά και τη ζωντανή τους εμφάνιση στο Gagarin στις 25 του μηνός, οι Earthbound καταθέτουν την άποψη τους για την ελληνική ανεξάρτητη σκηνή, μας παρουσιάζουν τη νέα τους δισκογραφική εταιρία και φυσικά μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του LaGuerraFinal

 

 

 

Το Ξεκίνημα των Earthbound:

 

«Το σχήμα ξεκίνησε σαν μια απόπειρα των μελών του (που έπαιζαν σε ηλεκτρικά γκρουπ) να δοκιμάσουν μία περισσότερο «ακουστική» προσέγγιση. Αρχικά παίζαμε χωρίς μικρόφωνα, κάναμε πρόβες σε σπίτια κλπ. Στην πορεία αυτό σιγά-σιγά άλλαξε, και τώρα δεν έχουμε ιδιαίτερους περιορισμούς ως προς τον ήχο μας. Διατηρούμε ωστόσο πάντα μία ακουστική βάση (ακουστικές κιθάρες και μπάσο, brushes στα τύμπανα)». 

 

Η Μουσική:

 

«Η μουσική των Earthbound φιλτράρεται από διάφορες και διαφορετικές μουσικές τάσεις και αυτό ίσως πηγάζει από το γεγονός ότι τα μέλη τους έχουν διαφορετικές επιρροές και ακούσματα, και το συγκρότημα είναι μία απόπειρα συγκερασμού τους. Η οποία δεν είναι σκόπιμη, αλλά γίνεται αυθόρμητα από τα μουσικά μέρη που θα «φέρει» ο καθένας».

 

Tο Καινούργιο Άλμπουμ:

 

«Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί υπάρχει νομίζουμε μία ομοιομορφία  στον ήχο, που δεν γίνεται ισοπεδωτική, αλλά είναι απαραίτητη για να ταιριάξουν τα διάφορα στοιχεία της μουσικής μας. Αυτό ίσως έλειπε από τους προηγούμενους δίσκους. Μια άλλη διαφορά είναι ότι το LaGuerraFinal  ηχογραφήθηκε αναλογικά σε όλα του τα στάδια, και αυτό δεν το είχαμε ξαναδοκιμάσει, παρόλο που είχαμε ξαναγράψει σε ταινία. Επιπλέον μας δόθηκαν ευκαιρίες για πειραματισμούς, γιατί υπήρχαν δυο τρία κομμάτια που δουλεύτηκαν στο στούντιο».

 

Oι Στίχοι:

 

«Κάποιοι στίχοι είναι μια απεικόνιση όσων βλέπουμε και ζούμε, όσων συμβαίνουν στις ζωές μας και μας ωριμάζουν. Όταν ζεις σε μια πόλη σαν την Αθήνα του 2008, υπάρχουν άπειρα ερεθίσματα, αρκεί να βγάλεις για λίγο τον εαυτό σου «απέξω» και να δεις την κατάσταση σαν παρατηρητής. Μερικές φορές σκέφτεσαι ότι για να συνεχίσεις να ζεις πρέπει να γίνεσαι συνένοχος στην καταστροφή του πλανήτη, στην εξαφάνιση της ανθρωπιάς, ότι πρέπει να βουλιάζεις στην απάθεια. Αυτό δεν μας αρέσει. Η μουσική μας δίνει ξανά την ευκαιρία να μιλήσουμε για το όνειρο, για την επιθυμία και την ελπίδα, όλα όσα έχει εξοστρακίσει ο κυνισμός του πάρε-δώσε».

 

The Lab Records:

 

«Η δημιουργία της δισκογραφικής Lab Records μαζί με τους Deus X Machina ήταν κάτι που θέλαμε να κάνουμε από την αρχή, να κυκλοφορούμε τους δίσκους μας οι ίδιοι. Όταν η σκέψη έγινε πραγματικότητα – κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει άλλες εποχές, όταν η παραγωγή δίσκων ήταν πολύ ακριβή υπόθεση – νιώσαμε ότι είχαμε καταφέρει κάτι σπουδαίο, να είμαστε απόλυτοι κύριοι του υλικού μας και να το διαθέτουμε όπως νομίζουμε. Η συνέχεια θα δείξει πώς θα πάει το εγχείρημα, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε αισιόδοξοι. Xώρια από τους δίσκους των Deus Χ Machina και των Earthbound, η Lab Records κυκλοφορεί ήδη τον δίσκο των Semen Of The Sun και έχει σχέδια και για άλλες κυκλοφορίες».

 

Η μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα και η ελληνική ανεξάρτητη σκηνή:

 

«Ας μη μιλήσουμε για το μουσικό σκουπιδαριό, που τα έχει φάει τα ψωμιά του λόγω της οικονομικής κρίσης, ούτε για τις μεγάλες εταιρείες οι οποίες «απολαμβάνουν» τους καρπούς της πολιτικής τους τις τελευταίες δεκαετίες - πολιτική που απαξίωνε τους μουσικούς και τους έβλεπε μόνο σα νούμερα (και με τις δύο έννοιες). Που αντί ο μουσικός να τους παραχωρεί υπό όρους το δικαίωμα να κυκλοφορήσουν τη μουσική του, απεμπολούσε προς όφελός τους όλες τις πλευρές της καλλιτεχνικής του υπόστασης. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά είναι παρελθόν και ας μιλήσουμε για τις δυνατότητες που έχει σήμερα ο νέος μουσικός να ηχογραφήσει με πιο φτηνό τρόπο τη μουσική του, να τη διανείμει μέσω Ίντερνετ, να έρθει πιο εύκολα σε επαφή με το κοινό του και άλλους μουσικούς. Ακόμα και το βινύλιο έχει ανακάμψει, υπάρχουν μικρές εταιρείες οι οποίες κυκλοφορούν δίσκους μόνο σε βινύλιο. Σίγουρα η ελληνική ανεξάρτητη σκηνή μπορεί να γίνει πιο δυνατή, με περισσότερες και πιο συχνές κυκλοφορίες, αλλά αυτό που συμβαίνει δείχνει μια δυναμική. Ναι, αισθανόμαστε κομμάτι της σκηνής και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό, επειδή είναι η μοναδική μουσική σκηνή που έχει υπάρξει στην Ελλάδα μετά από το «νέο κύμα» του 1960, υπό την έννοια της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της και των κοινών κινήτρων».

 

 

 

1998-2008:

 

«Οι σημαντικότερες στιγμές αυτής της δεκάχρονης πορείας μάλλον είναι οι πρώτες εποχές, γιατί όπως λένε, ακόμα και το πιο μεγάλο ταξίδι αρχίζει με ένα μικρό βήμα».

 

Live:

 

«Θα παίξουμε στο Gagarin στις 25 Οκτωβρίου, όπου θα παρουσιάσουμε τον δίσκο με όλους τους συντελεστές του». 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured