Tο Synch είναι το μόνο festival που γίνεται στην Ελλάδα και ίσως μπορεί να χαρακτηριστεί ευρωπαϊκό, με την έννοια πως παρουσιάζει συνεχείς και αλματώδεις βελτιώσεις χρόνο με τον χρόνο, ότι προσελκύει μεγάλα ονόματα παγκοσμίου φήμης και ότι έχει καταφέρει να συμπεριλαμβάνεται στις λίστες φεστιβάλ του εξωτερικού. Έτσι, όχι μόνο στέκεται αντάξιο, μα υπερβαίνει και τις προσδοκίες που μόνο του έχει δημιουργήσει.

 

Το Synch, ως καλά δομημένο φεστιβάλ, δεν επικεντρώνεται μόνο στις συναυλίες, παρόλο που είναι ένα αμιγώς μουσικό φεστιβάλ. Στα πλαίσιά του συναντά κανείς διαδραστικές παρουσιάσεις, κινηματογράφο, ήχο, εικόνα, installations και νέες μορφές media, παρουσιάσεις και διαλέξεις πάνω στα προαναφερθέντα θέματα από καταρτισμένους και καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου. Επίσης, πραγματοποιούνται παραστάσεις και εκθέσεις. Όλα ωστόσο έχουν ως κεντρικό άξονα τη μουσική. Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, κερδίζεται στο συναυλιακό κομμάτι αφού αυτό είναι το κυρίως πιάτο στο πολύ ειδικό και ξεχωριστό μενού του Synch. Από την πρώτη διοργανώση το 2004, που πραγματοποιήθηκε στην industrial περιοχή του Λαυρίου (η οποία αποτέλεσε το ιδανική «στέγη» για το Synch μέχρι και το 2006), το μοναδικό πάντρεμα ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών ήταν αυτό που ξεχώρισε. Και με αυτό θα ασχοληθούμε στη συνέχεια, την ελληνική μουσική συμμετοχή στο Synch Festival μέχρι και σήμερα.

 

H αρχή γίνεται το 2004 με τους Peekah Tayloh, Monochrome και T. Zioutos & A. Grivas να ξεσηκώνουν το Λαύριο την πρώτη μέρα του festival, με τους ηλεκτρονικούς και πειραματικούς ήχους τους. Τη δεύτερη μέρα σειρά παίρνουν οι Palyrria, Coti K., Mikee (Q Base), Nikos Valsamakis & F_sx και Qebo ενώ η τρίτη μέρα κλείνει με τους Static, Decades και Drog-A-Tek να κλέβουν την παράσταση και τις εντυπώσεις.

 

To 2ο Synch πραγματοποιείται το πρώτο 3ήμερο του Ιουλίου 2005 και πάλι στο Λαύριο. Η ελληνική συμμετοχή παρουσιάζεται ανανεωμένη και αυξημένη. Την αρχή κάνουν την πρώτη μέρα, με dance διάθεση, οι Ιοn, Novox, Milto Eph & Junior Sp και CJ Jeff και ακολουθεί ο Κ. Bήτα σε μια μοναδική συναυλία. Στην πειραματική σκηνή εμφανίζονται οι Aza, Biomass και για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Monchrome και Peekah Tayloh. Tη δεύτερη μέρα εμφανίζονται οι Cyanna - πολύ πριν γνωρίσουν την επιτυχία που έχουν τώρα - οι Video Game Orchestra φτιάχνουν το κλίμα πριν τους Pansonic, οι Μarseaux παίζουν πριν τους Tortoise και η σκηνή του archive είναι κυρίως ελληνική με συμμετοχές από Trypanosoma, Gyro Gyro, Uvm & Dos ενώ κάνει και DJ set o Σεραφείμ Τσοτσώνης. H τρίτη μέρα είναι καθαρά ελληνική και είναι επικεντρωμένη στο hip hop με τους Sparky T, Taki Tsan, Εισβολέα, DJ ALX και Stereo Mike να βρίσκονται στις επάλξεις. Πέρα από hip hop καλλιτέχνες εμφανίζονται και οι Info (πριν την επιτυχία του Periplaneta), PiCi & DimDj και οι Ρόδες, οι οποίοι μόλις έχουν βγάλει το πρώτο τους album. Στην experimental σκηνή εμφανίζονται οι Νightshift, Mecha / orga & A. Grivas, S_FX & Ν. Βαλσαμάκης και το festival κλείνει με το NEON.

 

To Synch 2006 πραγματοποιείται για τελευταία φορά στο Λαύριο και για πρώτη στο Μουσείο Μπενάκη. Δρομολογείται κατά κάποιο τρόπο η κατάσταση ώστε να πάρει την κατάσταση και τη μορφή που έχει τώρα χωροταξικά. Τα ονόματα των ελλήνων είναι αρκετά και αυτή τη φορά και αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η παρουσίαση του Τransformations του Κ. Βήτα στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Τα υπόλοιπα ονόματα της ελληνικής συμμετοχής είναι ο Dousk, οι Erasers, oι Mary & The Boy, oι 2L8, o Αnd.Id, Adaptor, Argi, Captain Mikki, Coti K., Closer, Free Piece Of Tape Vs Black N Decker, Leon Segka, Mikael Delta, o Νίκος Βαλσαμάκης για 3η συνεχή χρονιά και ο Σεραφείμ Τσοτσώνης για 2η.

 

Το 2007 το τοπίο αλλάζει ολοσχερώς. Το Synch μπαίνει κάτω υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και αποφασίζεται η αλλαγή του χώρου. Νέος χώρος ορίζεται να είναι η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς και το Μουσείο Μπενάκη. Το μέρος είναι πλέον ολοκληρωτικά αστικό κάτι που ταιριάζει στο χαρακτήρα του Synch. Η Τεχνόπολη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε ένα καθαρό και πρακτικό μέρος, όπου οι σκηνές στις οποίες πραγματοποιούνται - παράλληλα - οι συναυλίες είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη. Η ελληνική συμμετοχή ξεκινά την πρώτη μέρα με τα DJ set της reggae guru Anna Mystic, του Moss και συνεχίζεται με τις live εμφανίσεις των Liberto, Olga Kouklaki, Pridon, Tokyo Mask, Qebo και Spyweirdos, Floridis & Mourjopoulos. Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει τις live εμφανίσεις των Blend Sexter, Cayetano, Disphonia, Keene, Dani Joss, Neon και τα DJ sets των Harris και Basement Freaks. H τρίτη μέρα είναι και κιθαριστική μιας και έχουμε 2 live από τους Dread Astaire και Absent Without Leave. Κατα τ’ άλλα ο ηλεκτρονικός και πειραματικός χαρακτήρας δεν χάνεται με τίποτα, με τις εμφανίσεις των Βiomass, Lo Fi, Εοs και The Prefabricated Quartet. Eιδική μνοία πρέπει να γίνει στο live του Larry Gus, το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις όλων όσων την παρακολούθησαν. Ίσως το καλύτερο live του περσινού Synch μετά από αυτό των !!!.

 

Το φετινό Synch έχει κάποια από τα καλύτερα και πλέον ανερχόμενα ελληνικά groups. Και πως να μην τα χαρακτηρίσεις έτσι, όταν έχεις να αναφερθείς σε ονόματα όπως είναι η Monika, oι My Wet Calvin, οι Your Hand In Mine και οι Good Luck Mr. Gorsky. Eπίσης οι Ρόδες ξαναδίνουν το «παρών» και αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος «κατάλληλα» πριν τους Liars. Tα DJ sets δεν θα λείψουν ούτε φέτος μιας και πολλά θα πραγματοποιηθούν σε μαγαζιά όπως το Βios, το Κ44 και το Motel. Αναλυτικά θα λάβουν μέρος στο φετινό Synch, πέρα από τους προαναφερθέντες, οι Urban Disco, Kreon, Ion, Lemos, Parallel Worlds, Elica, Kernelcoremode, oι DJ’s της ομάδας Kormoranos, οι Flying Lilis Brothers, Discomputer System, Dynamons & Jimmy Jib, Silent Stelios, Serafim Tsotsonis, Φανταστικοί Ήχοι, Sancho, Black Athena και Chronik.

 

Aυτή είναι η ελληνική εκπροσώπηση στα 5 Synch Festivals μέχρις ώρας. Kάποιους τους έχετε δει ήδη live κάποιους άλλους θα τους δείτε. Το πλέον σημαντικό όμως, είναι η στήριξη που πρέπει να δείξουμε τόσο στο ίδιο το Festival - μιας και δεν έχουμε και πολλά τέτοιου είδους - όσο και στους Έλληνες που θα παίξουν στο Synch. Καλά να περάσουμε…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured