xarisadm

Στις 20 Οκτωβρίου του περασμένου φθινοπώρου, 16.000 άνθρωποι στη Royale Arena της Κοπεγχάγης αφέθηκαν στη μαγεία ενός ακόμα εμβληματικού σόου του Nick Cave και της Σποράς του, στο πλαίσιο της τελευταίας ευρωπαϊκής του περιοδείας. Υπογράφοντας αυτόματα συμβόλαιο συμπρωταγωνιστή στο concert documentary που έμελλε να αποτυπώσει σε φιλμ το μεγαλείο αυτής της βραδιάς.

Θα ήταν πραγματικά δύσκολο να μην έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός μουσικού ντοκουμέντου για την πολυσυζητημένη επιστροφή των Bad Seeds στις ζωντανές εμφανίσεις, μετά από 3 χρόνια. Στο τιμόνι της κινηματογράφισης βρέθηκε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης David Barnard, ο οποίος τήρησε αξιοθαύμαστα διακριτική στάση, αποδίδοντας το αντικείμενό του σε όλο του το μεγαλείο: άφιλτρο και αληθινό.

Το Distant Sky ξεκινά με μία από τις πιο δυνατές στιγμές της συναυλίας· δεν είναι άλλη από την είσοδο των μελών της μπάντας διαδοχικά, η οποία κορυφώνεται με την εμφάνιση του Warren Ellis και αμέσως μετά του Nick Cave –εκείνο το πρώτο νεύμα του στον κόσμο είναι και η πρώτη φράση της ιστορίας του φιλμ που θα σε κερδίσει. Ακολουθεί η συναυλία σε πλήρη διάρκεια: καρέ καρέ, τραγούδι τραγούδι, ρεαλιστικά, χωρίς φιοριτούρες, με πολλά εξαιρετικά πλάνα και με ολιστική προσέγγιση στην επί σκηνής περσόνα του Cave.

40bCave_2.jpg

Όσοι τυχεροί παρακολούθησαν κάποια από τις εμφανίσεις της εν λόγω περιοδείας του Nick Cave, θα ξαναζήσουν μέσω του φιλμ το ρίγος αυτής της μουσικής εμπειρίας. Οι υπόλοιποι θα πάρουν μια πολύ δυνατή γεύση ενός από τα σημαντικότερα σόου των τελευταίων ετών. Ζουμ στο συναίσθημα και στη σχέση που αναπτύσσει ο Cave με το κοινό του και ανάδειξη της δεξιοτεχνίας όλων ανεξαιρέτως των Seeds αποτελούν τις δύο βασικές σκηνοθετικές επιλογές. Ο δε θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει στη βολή της κινηματογραφικής πολυθρόνας τις λεπτομέρειες που μοιραία θα του διαφύγουν σε ένα κατάμεστο ευρωπαϊκό venue: από την επιγραφή «melting melting, burning burning» στο grand piano και τους κόμπους ιδρώτα στο στήθος του Cave, μέχρι το αγκαλιασμένο ζευγάρι, το οποίο απολαμβάνει το "Ship Song".

Εν ολίγοις, το Distant Sky - Live in Copenhagen αποτυπώνει και παραδίδει στη συλλογική μνήμη τον Nick Cave του 2018: τον κορυφαίο ροκ σταρ εν ζωή, τον λατρεμένο σαν μουσικό Θεό, τον Cave της ωριμότητας και της ύψιστης επιτυχίας και τον Nick του πόνου και της απώλειας. Κερδίζοντας παράλληλα το μεγαλύτερο στοίχημα της μουσικής κινηματογράφισης με το να σε κάνει να θες να χειροκροτήσεις κάθε φορά που τελειώνει ένα τραγούδι, σαν να ήσουν με μια μπίρα στο χέρι κάπου στο Royale Arena εκείνο το βράδυ.

Για το κοινό, η ταινία προβάλλεται σήμερα Πέμπτη 12 Απριλίου στους εξής κινηματογράφους Αθήνας και Θεσσαλονίκης:

- στα Village Cinemas στου Ρέντη (Θηβών 228)
- στα Village Cinemas στο Μαρούσι (Ανδρέα Παπανδρέου 35)

- στα Village Cinemas Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης

{youtube}q0__GvBnzgY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured