Τάσος Μαγιόπουλος

Σε περίπτωση που κάποιοι ακόμα αμφισβητούν πως το παιχνίδι της φήμης ενός συγκροτήματος –και της εξαργύρωσής της– παίζεται πλέον στο διαδικτυακό γήπεδο, το μοναδικό πειστήριο που χρειάζεται επ' αυτού είναι η περίπτωση των $uicideboy$. Δύο δηλαδή λευκών ράπερ από τη Νέα Ορλεάνη, που έδωσαν κυριολεκτικά όρκο ζωής πριν μερικά χρόνια, ότι ή θα πετύχουν μέχρι τα 30 στη μουσική ή θα αυτοκτονήσουν. Πλέον, γεμίζουν ασφυκτικά συναυλιακούς χώρους στην άλλη άκρη της υφηλίου, όπως λ.χ. το Piraeus 117 Academy, χωρίς να έχουν καν κυκλοφορήσει ακόμα επίσημο ντεμπούτο. Έχουν βέβαια βγάλει εξαιρετικά πολλά mixtapes και διάσπαρτα tracks, τα οποία μετρούν δεκάδες εκατομμύρια plays σε YouTube, Soundcloud και Spotify.

46cScdb_2.jpg

Μετά λοιπόν το πανηγυρικό sold-out της συναυλίας, μήνες πριν το live, η αλλαγή χώρου από το Gagarin 205 στο Piraeus 117 Academy έμοιαζε μονόδρομος για τη διοργάνωση (STFU Parties x Studio 24), όπως και έγινε τελικά. Η νεότερη γενιά των εγχώριων hip hop heads έδωσε δυναμικό παρών, δείχνοντας τις προθέσεις της για μια ενεργητική βραδιά ήδη από το opening set του DJ των $uicideboy$, που προηγήθηκε της συναυλίας. Ο τελευταίος, μπλέκοντας συνθέσεις από την αφρόκρεμα του σύγχρονου rap, κομμάτια δηλαδή των A$ap Ferg, Future, Playboi Carti, A$ap Rocky, Bones, Post Malone και Migos, έβαλε από νωρίς τον κόσμο στο κατάλληλο κλίμα. Ο χορός, τα sing-alongs και το κόκκινο στους ενισχυτές έκαναν έτσι αισθητή την παρουσία τους, προτού ακόμα βγουν στη σκηνή οι κυρίως πρωταγωνιστές.

46cScdb_3.jpg

46cScdb_4.jpg

Όταν αυτό συνέβη, ήρθε η αποθέωση για τον Ruby da Cherry και τον $lick $loth. Χιλιάδες χέρια υψώθηκαν στον αέρα, οι επευφημίες γέμισαν την αίθουσα από άκρη σε άκρη και το σόου ξεκίνησε σε πανηγυρικό τόνο. «Αθήνα είσαι έτοιμη; Εντάξει, εντάξει», ακούστηκε να ξεστομίζει ο da Cherry δια μικροφώνου, εκπλήσσοντας με τα άψογα ελληνικά του καθόλη τη διάρκεια του live, προτού αποκαλύψει (σε όσους δεν το γνώριζαν) πως είναι μισός Έλληνας στην καταγωγή. Οι βαριές και ασήκωτες μπασογραμμές, τα επιθετικά drum breaks, οι μελαγχολικές, σχεδόν ναρκοληπτικές μελωδίες και τα οργισμένα raps που έχουν αναδείξει το συγκρότημα σε ένα από τα πιο δυναμικά hip hop ονόματα του σήμερα, ήχησαν ως βάλσαμο για τους συγκεντρωμένους στο Piraeus 117 Academy. Τα mosh pits δεν άργησαν λοιπόν να έρθουν, όπως και τα σπρωξίματα, τα χοροπηδητά, οι κραυγές ενθουσιασμού και κάθε λογής εκδήλωση χαράς και πώρωσης.

46cScdb_5.jpg

46cScdb_6.jpg

Όσο προχωρούσε η βραδιά, οι $uicideboy$ ανέβαζαν κι εκείνοι στροφές, όλο και περισσότερο. Έκαναν έτσι την εμφάνισή τους μερικά από τα πιο γνωστά τους tracks, όπως τα “Paris”, “2nd Hand” και “Fuck Τhe Population”, αλλά και πιο φρέσκα κομμάτια σαν το “For Τhe Last Time”, τα περισσότερα εξ αυτών τραγουδισμένα από την πλειονότητα του κοινού. Ακόμα και όταν ο ρυθμός έπεφτε, σε εσωστρεφείς στιγμές όπως τα “Antarctica” και “Kill Yourself, Part III”, ο κόσμος δεν έχανε το ενδιαφέρον του, αποδεικνύοντας πως μοιράζεται και συναισθάνεται το μελαγχολικό, συναισθηματικά ασταθές όραμα του γκρουπ. Έστω και αν οι αντιδράσεις σε πιο ανεβαστικά τραγούδια, όπως το “You're Now Tuning Ιn to 66.6 FM with DJ Rapture” καταγράφηκαν ως σαφώς πιο έντονες.

46cScdb_7.jpg

Highlights βέβαια της βραδιάς δεν ήταν μονάχα τα μουσικά, αλλά και κάποιες εικόνες που σίγουρα θα συζητιούνται για αρκετό καιρό από όσους βρέθηκαν στη συναυλία. Όπως τα δύο σουτιέν που παρέλαβε ως «δώρο» ο Ruby da Cherry από νεαρές θαυμάστριες, το «άνοιγμα» του κοινού στα δύο υπό το πρόσταγμά του (σαν άλλος Μωϋσής στην Ερυθρά Θάλασσα έδειχνε εκείνη τη στιγμή), αλλά και το «RIP Lil Peep», το αντίο δηλαδή των $uicideboy$ στον αδικοχαμένο καλλιτέχνη, τον οποίο είχαν στην καρδιά τους –αν μάλιστα δεν με ξεγέλασαν τα αυτιά μου, τραγούδησαν και το δικό του “Witchblades”. Αξιομνημόνευτη επίσης στιγμή, όταν το συγκρότημα έβαλε τους θεατές να ανοίξουν ένα τεράστιο pit και να τρέχουν κυκλικά, προτού καταλήξουν όλοι μαζί σε οργιαστικό mosh.

46cScdb_8.jpg

Όσο περνούσε η βραδιά και το set του ντουέτου από τη Νέα Ορλεάνη έφτανε στο τέλος του (ένα set παρεμπιπτόντως που ξεπέρασε τη 1 ώρα σε διάρκεια και τα 20 κομμάτια σε αριθμό) οι $uicideboy$ ξεκίνησαν τις εξομολογήσεις. Μας είπαν λοιπόν πως αυτό ήταν το τελευταίο τους σόου μετά από 1,5 μήνα περιοδείας και πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που τραγούδησαν επί ελληνικού εδάφους (και λόγω καταγωγής του Ruby). Λίγο δε πριν το κλείσιμο ξεστόμισαν μια φράση που περικλείει μέσα της όλα όσα έχουν κάνει το γκρουπ εξαιρετικά δημοφιλές, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δια στόματος του λιγομίλητου $lick $loth, λοιπόν: «Μην αφήσετε κανέναν να σας πει το τι μπορείτε ή το τι δε μπορείτε να γίνετε. Γιατί έχετε τη δυνατότητα να καταφέρετε ό,τι θελήσετε. Σας ευχαριστούμε που μας σώσατε τη ζωή».

{youtube}B49rnEyj7_8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured