Άγγελος Κλειτσίκας

Είστε μπάντα που μετράει 9 μέλη, προερχόμενα απ’ όλη την υφήλιο. Πώς αποφασίσατε να παίξετε afrobeat;

Το ξεχωριστό στοιχείο με το afrobeat είναι πως μας οριοθετεί, αλλά την ίδια στιγμή μας αφήνει και αρκετή ελευθερία για να διοχετεύσουμε όλες τις διαφορετικές επιρροές που κουβαλάμε. Αυτό που παίζαμε, βέβαια, δεν είναι αυθεντικό afrobeat: έχει τις ρίζες του εκεί, εμείς όμως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό. Ίσως θα πρέπει να επινοήσουμε ένα νέο όνομα για τον ήχο μας!

Εκτός από afrobeat, τι άλλη μουσική ακούτε ως συγκρότημα; Κρατάτε επαφή με τη σύγχρονη δισκογραφία;

Είμαστε έντονα επηρεασμένοι από τo funk και την ψυχεδέλεια. Πρόσφατα δώσαμε στο London’s Jazz Café  μια συναυλία-φόρο τιμής στους Parliament και Funkadelic, η οποία ήταν απίστευτη –ακόμη ξεπλένω το glitter από τα μαλλιά μου! Ατομικά, έχουμε πολύ διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο: από jazz μέχρι house, και από τη Δυτική Αφρική μέχρι την Κούβα. Αλλά στον ήχο μας προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά τα ερεθίσματα, δημιουργώντας κάτι καινούριο.

Το μότο της μπάντας λέει «η μουσική είναι το όπλο», όπως είχε πει κάποτε ο Fela Kuti. Ως τι είδους όπλο μπορεί να χρησιμεύσει η μουσική στις μέρες μας και πώς προσπαθείτε να το αξιοποιήσετε;

Η μουσική είναι ένα όπλο που ενώνει τους ανθρώπους. Μπορεί να σε ενδυναμώσει. Μπορεί να κάνει 9 ανθρώπους πιο δυνατούς από ένα κοπάδι ελεφάντων –και πιο θορυβώδεις, επίσης! Μπορεί ακόμα να σε κάνει να ξεχάσεις ποιος είσαι, όλα τα προβλήματά σου, όλους τους διχασμούς και τις ανόητες διαμάχες της ζωής, υπενθυμίζοντας σου τι πραγματικά έχει σημασία σε αυτήν.

49LnAfCl_2.jpg

Έχετε παίξει σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ όπως το Latitude, το Reading και το Glastonbury, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Γιατί πιστεύετε πως στις μέρες μας το afrobeat γνωρίζει τέτοια αποδοχή σε ευρύτερο κοινό;

Στην πραγματικότητα το afrobeat δεν εξαφανίστηκε ποτέ! Με την έλευση της ψηφιακής εποχής στη μουσική βιομηχανία (επιτέλους!), η ζωντανή περίσταση γίνεται πάλι πιο σημαντική. Στόχος λοιπόν της μπάντας είναι να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά για να χορέψουν, να νιώσουν την ενέργεια και να γίνουν μέρος κάτι μεγαλύτερου. Νομίζουμε ότι και το ίδιο το κοινό επιδιώκει κάτι τέτοιο. Αληθινή μουσικότητα, αλλά δυνατή και τριμμένη στα μούτρα σας –αυτό προτείνουμε, και όλοι είναι προσκεκλημένοι.

Οι στίχοι σας είναι σαφώς πολιτικοί. Πιστεύετε ότι λείπει μια τέτοια γραφή στους καιρούς μας;

Σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι υπάρχει περισσότερος πολιτικός σχολιασμός από ποτέ, μέσω κυρίως του ίντερνετ και των social media. Ειδικότερα οι νεότεροι άνθρωποι ασχολούνται όλο και περισσότερο με πολιτικά ζητήματα. Αισθάνονται πως το μέλλον θυσιάζεται λόγω εγωιστικών και στενόμυαλων αποφάσεων, και φαίνεται πως δεν θα αφήσουν κάτι τέτοιο να περάσει τόσο εύκολα.

49LnAfCl_3.jpg

Ως γκρουπ με πολυ-πολιτισμικό υπόβαθρο που ζει στο Λονδίνο, ποια είναι η γνώμη σας για το Brexit;

Είναι ένα πιο περίπλοκο ζήτημα απ’ όσο θέλουν να παραδεχθούν οι περισσότεροι. Είμαστε πάντως πολύ στεναχωρημένοι με το Brexit, όπως και με το ότι έχει νομιμοποιήσει πράξεις ξεδιάντροπου ρατσισμού. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι είναι δυστυχώς πρόθυμοι να κάνουν έναν αληθινό διάλογο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό αποτελεί επίσης πρόβλημα, καθώς ο όλος οργανισμός αποτυγχάνει παταγωδώς σε ό,τι, υποθετικά, προσπαθεί να πετύχει. Υποτίθεται δηλαδή πως ήθελε να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους για μία πιο δίκαιη και αρμονική κοινωνία, μα συμβαίνει τελικά ακριβώς το αντίθετο. Οπότε υπάρχει μεγάλος χώρος για διάλογο εδώ, και εσείς στην Ελλάδα πιθανώς μπορείτε να συνεισφέρετε σε αυτόν! 

Σε αυτές τις μέρες πολιτικής ορθότητας στις οποίες ζούμε, φοβάστε μήπως υπάρξουν κατηγορίες «πολιτισμικής ιδιοποίησης» εναντίον σας;

Η γένεση του afrobeat είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της νιγηριανής κουλτούρας, ιστορίας και ταυτότητας, κάτι το οποίο σεβόμαστε βαθιά. Έχουμε μάθει πολλά μελετώντας το έργο του Fela Kuti και παίζοντας με μουσικούς σαν τον Dele Sosimi.

Όταν περιοδεύσαμε στη Νιγηρία το 2015, παίξαμε στο Shrine στο Lagos και στο Abeokuta (την πατρίδα του Fela Kuti), και ήμασταν προσκεκλημένοι προσωπικά από την οικογένεια Kuti. Όπου και να πήγαμε, όλοι δήλωσαν έκπληκτοι και περήφανοι που το afrobeat ανθίζει στο Λονδίνο και σε όλη την υφήλιο, συνεχίζοντας να εξελίσσεται και να βρίσκει νέα ακροατήρια.

Όταν λοιπόν το θέμα πηγαίνει στην «πολιτισμική ιδιοποίηση», θα υπάρχουν πάντα μερικοί πραγματικά θυμωμένοι τύποι, οι οποίοι θέλουν μόνο να φωνάξουν και όχι να συζητήσουν. Αλλά, γενικά, πιστεύουμε πως οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μουσική ξεπερνά όλες αυτές τις κατηγορίες, ειδικά στον 21ο αιώνα. Είναι καιρός να λειτουργήσουμε ως σύνολο και να σταματήσουμε να βάζουμε ψεύτικα, εμπόδια ανάμεσά μας.

49LnAfCl_4.jpg

Τι θεωρείτε επαναστατική πράξη στις μέρες μας;

Το να βάζεις μπροστά από τον εαυτό σου, άλλους ανθρώπους.

Τα μικρά πράγματα μερικές φορές είναι όσο ισχυρά και τα μεγάλα. Η επανάσταση ξεκινάει εκ των έσω: όταν αλλάξουμε και γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, τότε θα αλλάξει και ο κόσμος!

Μην ξεγελιέστε, είμαστε χίπηδες κατά βάθος…

Ποιες είναι αλήθεια οι αναμνήσεις σας από το περσινό live στην Αθήνα; Να περιμένουμε κάποιες αλλαγές στη νέα σας εμφάνιση;

Εξαιρετικό φαγητό, φοβεροί άνθρωποι, μηδενικός ύπνος, τέλειο λαιβάδικο και φανταστική συναυλία! Ο ντράμερ πέρασε τόσο καλά, που χτύπησε και τατουάζ για να θυμάται εκείνο το βράδυ.

Προφανώς έχουμε νέο υλικό, ίσως παίξουμε μία-δύο διασκευές επίσης, ίσως να φορέσουμε γκλίτερ και καλσόν… Ποιος ξέρει; Θα είναι υπέροχα, αυτό είναι το μόνο βέβαιο!

{youtube}jmBllyLhAms{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured