Χάρης Συμβουλίδης

Το “Smells Like Teen Spirit”, ήταν ένα τραγούδι που έπεσε σαν βόμβα στα μουσικά πράγματα και πλέον σωστά ορίζεται από πολλούς ως το κατ’ εξοχήν «σύνορο» μεταξύ 1980s και 1990s, τουλάχιστον για την ποπ κουλτούρα.

Μέσω αυτού (και άθελά τους), οι Nirvana πυροδότησαν μια δραματική αλλαγή Παραδείγματος υπέρ των εναλλακτικών καλλιτεχνών στο παγκόσμιο στερέωμα, μα εξασφάλισαν επίσης ότι το rock ‘n’ roll θα έμενε υπόθεση ζωντανή για ακόμα μία φουρνιά ακροατών: εκείνη που ακόμα έχει περί πολλού τις μνήμες από τα καρό πουκάμισα, τα σκισμένα All Star, τις αφίσες των μουσικών περιοδικών με τον Kurt Cobain και τις κοφτερές alternative κιθάρες –και ίσως βλέπει πλέον με φρίκη την καπήλευσή τους από τους hipsters, με πρόφαση τη διαιώνιση της indie αισθητικής.

Σήμερα ρίχνουμε ξανά τους προβολείς στους Nirvana, για 5+1 πράγματα που δεν είναι και τόσο γνωστά για το γκρουπ, έξω από τον κύκλο των fans…

1. Ο Dave Grohl δεν ήταν ο αυθεντικός ντράμερ

Σήμερα βέβαια είναι πια ένας αυτόνομος ροκ σταρ με τα όλα του, μα κάποτε οι Foo Fighters μνημονεύονταν απλά ως «η μπάντα του πρώην ντράμερ των Nirvana». Που ήταν σωστό, μα συνάμα και παραπλανητικό, αφού ο πρώτος που έκατσε στο drum kit δίπλα στον Kurt Cobain και στον Krist Novoselic ήταν ο Aaron Burckhard. Τον ακολούθησε ο ντράμερ των Melvins Dale Grover και ύστερα ήρθε ο Dave Foster. Στον σύνδεσμο παρακάτω, μπορείτε να δείτε μια πρώιμη εκδοχή της μπάντας με τον Grover, σε session ηχογράφησης για το πρώτο τους demo (1988).

Όταν η αμερικανική αστυνομία συνέλαβε τον Foster για υβριστική επίθεση εναντίον του γιου κάποιου δημάρχου οι Nirvana ξαναστράφηκαν στον Burckhard, εκείνος όμως βαρέθηκε τα ντραμς και έφυγε. Ένας φίλος τούς σύστησε κατόπιν τον Chad Channing, ο οποίος και άντεξε για 2 χρόνια, παίζοντας και στο Bleach (1989) και στο ΕΡ Blew (1989), πριν αποχωρήσει. Στο non-album single Sliver (1990) στα τύμπανα κάθεται ο ντράμερ των Mudhoney, Dan Peters, τον οποίον και διαδέχθηκε ο Grohl, που ως τότε έπαιζε στους Scream.

{youtube}mvESgpsHn2U{/youtube}

2. Έχουν ένα κοινό με τους δικούς μας Olympians (ναι, του Πασχάλη)

Το πρώτο-πρώτο τραγούδι που δημοσίευσαν οι Nirvana, δεν ήταν δικό τους. Το single "Love Buzz", με το οποίο μπήκαν στη δισκογραφία το 1989, ήταν των Shocking Blue: μιας επιτυχημένης ψυχεδελορόκ μπάντας από την Ολλανδία, που εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε καλά λόγω του «σε λένε το κορίτσι του Μάη» "Venus", το οποίο πίσω στο 1969 τους είχε στείλει καρφωτούς στο #1 των Η.Π.Α. και στο #3 της Βρετανίας –την ίδια χρονιά βγήκε και η διασκευή των Olympians, σε στίχους της Σέβης Τηλιακού. Το "Love Buzz" βρισκόταν στο άλμπουμ At Home, επίσης του 1969.

{youtube}ZLthJDXbq6Y{/youtube}

3. Επιστάτης Kurt

Ο σχολικός επιστάτης του "Smells Like Teen Spirit", που τόσο απολαυστικά ενσάρκωσε στο συνοδευτικό βιντεοκλίπ του Samuel Bayer ο Αμερικανός ηθοποιός Tony De La Rosa, δεν ήταν τυχαία παρουσία. Με αυτόν τον τρόπο ο Cobain έσπαγε πλάκα με τον εαυτό του, καθώς είχε προσληφθεί να δουλέψει ως επιστάτης στο ίδιο σχολείο που πριν λίγο καιρό είχε παρατήσει.

{youtube}hTWKbfoikeg{/youtube}

4. More (much more) than a feeling...

Πριν πέσουν τα τείχη και το κοινό πάψει να καυγαδίζει για μουσική, ο Cobain φρίκαρε ουκ ολίγους οπαδούς, παραδεχόμενος live, ενώ οι Nirvana έπαιζαν στο Reading, ότι κάπου στο βάθος του "Smells Like Teen Spirit", κάτω από τις βαριές κιθάρες και την επιρροή των Pixies, υπήρχε η αγάπη του για το "More Than A Feeling" των Boston, μπάντα-εχθρό τότε για ό,τι το εναλλακτικό. Το περιστατικό θάφτηκε φυσικά στις υποσημειώσεις της Nirvana εποποιίας, με την ίδια σπουδή που έχουν θάψει και οι οπαδοί των Smashing Pumpkins τη συμμετοχή του Billy Corgan σε δίσκο των Scorpions.

{youtube}SSR6ZzjDZ94{/youtube}

5. About (what) girl?

To "About A Girl" γράφτηκε για το Bleach του 1989, έγινε όμως κοσμαγάπητο στην εποχή της ευρείας αποδοχής των Nirvana, όταν ο Kurt Cobain το έπαιξε live στο περίφημο MTV Unplugged In New York (1993). Το τότε κορίτσι του, η Tracy Marander, του είχε παραπονεθεί πως γράφει για ό,τι του έρθει, αλλά ποτέ για εκείνη. Ο Cobain το έγραψε λοιπόν για πάρτη της, μα δεν της το είπε. Η Marander το ανακάλυψε το 1993, όταν έκατσε να διαβάσει την επίσημη βιογραφία του γκρουπ.

{youtube}AhcttcXcRYY{/youtube}

5+1. Πώς την πάτησε ο καημένος ο Elton John

Ο Axl Rose γούσταρε Nirvana και οι φίλοι των Guns N' Roses το ξέρουν απ' όταν είδαν το βιντεοκλίπ για το "Don't Cry", με τη γνωστή σκηνή όπου φιγουράρει ένα καπέλο μπέιζμπολ με το λογότυπο της μπάντας. Αλλά ο Kurt Cobain δεν τον πήγαινε μία, όπως δεν πήγαινε και τη μουσική του, οπότε δεν άργησε να ξεσπάσει η βία μεταξύ των δυο τους, όταν αποκάλυψε δημόσια τα αισθήματά του.

Ποιος να το περίμενε όμως, ότι από την κόντρα θα την πατούσε ο εντελώς άσχετος ...Elton John!

Ήταν 1992, στα MTV Video Awards, όπου επρόκειτο να εμφανιστούν και οι Nirvana, αλλά και οι Guns N' Roses. Βλέποντας λοιπόν 2 πιάνα να στήνονται στη σκηνή για να παιχτεί το "November Rain", ο Cobain παραφύλαξε και –μόλις έφυγαν οι τεχνικοί– έριξε μια περιποιημένη ροχάλα στα πλήκτρα του ενός οργάνου. Για να ανακαλύψει λίγο μετά ότι εκεί έκατσε ο αμέριμνος Elton, ως σπέσιαλ καλεσμένος...

{youtube}zRIbf6JqkNc{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured