Άρης Καζακόπουλος

Ο δίσκος της εβδομάδας

Angel Olsen - My Woman

Το My Woman βρίσκει τη διάθεση της Angel Olsen σε ένα ιδιόμορφο δίπολο ευαισθησίας και τσαμπουκά, με το οποίο είναι φορτισμένα και τα 10 υπέροχα κομμάτια που το απαρτίζουν. Ακόμα και η δομή του δίσκου παραπέμπει σε διπολικές καταστάσεις: η πρώτη πλευρά του βινυλίου αποτελείται από γκαζωμένα, καθαρόαιμα rock κομμάτια, ενώ στη δεύτερη παίρνουν σειρά οι μπαλάντες και οι τόνοι πέφτουν. Και συγχρόνως, η κάθε πλευρά αποτελεί αναπόσπαστο συμπλήρωμα της άλλης.

Όποια πλευρά κι αν προτιμήσετε πάντως (η στήλη θα διαλέξει την πρώτη), σε ολόκληρη την έκταση του δίσκου θα εντοπίσετε στοιχεία πρωτοφανή για τα δεδομένα της τραγουδοποιού: η παραγωγή έχει καθαρίσει αισθητά, οι ενορχηστρώσεις έχουν εμπλουτιστεί με synths, ενώ τα hooks στις συνθέσεις πλησιάζουν επίπεδα Courtney Barnett. Αποτελεί μια ξεκάθαρη εξέλιξη γενικότερα για την Angel Olsen το My Woman, σε όλα τα επίπεδα. Μην εκπλαγείτε επομένως όταν το δείτε να φιγουράρει στους 10 κορυφαίους δίσκους της χρονιάς στις λίστες του Δεκεμβρίου.

{youtube}nleRCBhLr3k{/youtube}

Ακούστε επίσης

Preoccupations - Preoccupations

Το όνομα των Viet Cong μπορεί να άλλαξε σε Preoccupations, η δημιουργική τους διάθεση όμως δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο. Δεν είναι πολλές οι μπάντες της post-punk αναβίωσης που τολμούν και ξεφεύγουν από την ασφάλεια της προκάτ φόρμας, χωρίς να βγαίνουν εκτός των συνόρων του είδους. Ο δεύτερος αυτός δίσκος των Καναδών είναι εξίσου περιπετειώδης και πολυεπίπεδος με το ντεμπούτο τους. Διακατέχεται επίσης από την ίδια ορμητικότητα, αυτή τη χειμαρρώδη ενέργεια που υποδηλώνει ότι «εδώ κάτι συμβαίνει». Το σύγχρονο post-punk χρειάζεται μπάντες σαν τους Preoccupations, μπας και πάψει να ακούγεται ακίνδυνο.

{youtube}_P6qqceGQlM{/youtube}

Wilco - Schmilco

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι κορυφαίες στιγμές των Wilco ανήκουν στο πρώτο μισό της καριέρας τους, όμως το συγκρότημα έχει να επιδείξει ένα σερί αξιοπρόσεκτων (στην πιο μετριοπαθή τους αποτίμηση) δίσκων τα τελευταία χρόνια. Τέτοιος είναι και το Schmilco, στο οποίο οι «Αμερικανοί Radiohead», όπως έχουν χαρακτηριστεί, δίνουν έμφαση στην πιο laid-back πτυχή του ήχου τους. Δίσκος νοτισμένος εξ' ολοκλήρου με τις americana επιρροές του συγκροτήματος, με λαμπρές στιγμές που θα αποκαλυφθούν μόνο στον αφοσιωμένο ακροατή.

{youtube}ICacxeEUa90{/youtube}

King Creosote - Astronaut Meets Appleman

Ο Σκωτσέζος βετεράνος της εναλλακτικής folk παρέμεινε για πολλά χρόνια σε σχετική αφάνεια, μέχρι το 2011 και το άλμπουμ-συνεργασία με τον Jon Hopkins, το οποίο έλαβε υποψηφιότητα για το Mercury Prize της χρονιάς εκείνης. Χωρίς να επιτυγχάνει κάποια σπουδαία υπέρβαση, το φετινό Astronaut Meets Appleman είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες δουλειές του. Άλμπουμ ευχάριστο, ευθύβολο και προσιτό.

{youtube}3kd-yCE9LeQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured