Άρης Καζακόπουλος

Ο δίσκος της εβδομάδας

Frank Ocean - blond

Στην εκπνοή του καλοκαιριού, ο κάποτε ανερχόμενος κομιστής του νέου, ημι-εναλλακτικού R'n'B έκανε κίνηση ματ: κλώτσησε την ευκαιρία του για την super εμπορική (επι)στροφή των εκατομμυρίων δολαρίων και κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ τόσο «κόντρα», που μοιάζει να θέλει να ξεμπερδεύει και με το τελευταίο κατάλοιπο του R'n'B κατεστημένου που μπορεί να είχε μείνει από τις μέρες του channel ORANGE (2012).

Το blond είναι ο δίσκος των κρυμμένων αρετών και της δημιουργικής ασάφειας. Είναι ο δίσκος των υπόγειων μελωδιών, των αφηρημένων στίχων, των αφαιρετικών ηχοτοπίων. Ο δίσκος που αξιοποιεί την τεχνολογία και τον εντυπωσιακό κατάλογο των συντελεστών του με τον πλέον φειδωλό τρόπο. Αλλά είναι και ο δίσκος που βρίσκει τον Frank Ocean στις πιο αισθαντικές του ερμηνείες.

«Μοιάζει σαν ο Bon Iver να έβγαλε soul άλμπουμ», ήταν το πρώτο σχόλιο του δικού μας Δημήτρη Μεντέ πάνω στο blond, μετά από μερικά δευτερόλεπτα ακρόασης. Και πράγματι, ο Frank Ocean επιχειρεί εδώ να φέρει την απομόνωση και τον μινιμαλισμό στη μοντέρνα soul. Μια φιλοδοξία αντίστοιχη με εκείνη καλλιτεχνών όπως ο James Blake ή ο King Krule. Με τη διαφορά, όμως, ότι κανείς από τους δυο τους δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να γράψει τέτοια κομμάτια.

Το blond είναι ήδη καταξιωμένο, αλλά η σπουδαιότητά του θα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο καθώς περνάει ο καιρός. Ο Frank Ocean έχει, πλέον, ολόκληρο τον μουσικό κόσμο στα πόδια του. Και το αξίζει.



Ακούστε επίσης

Ryley Walker - Golden Signs That Have Been Sung

O Ryley Walker έγινε γνωστός μέσα από το περσινό Primerose Green, το οποίο είχε υπάρξει και δίσκος εβδομάδας για τη στήλη (δείτε εδώ). Το φετινό Golden Signs That Have Been Sung αποτελεί ένα ακόμη ηχητικό ταξίδι σε βουκολικά τοπία της αμερικάνικης υπαίθρου και αποτελεί μια ισάξια (αν όχι καλύτερη) δουλειά, που θα φανεί οικεία σε όσους διαθέτουν στη δισκοθήκη τους Tim Buckley, Van Morrison και άλλα folk/jazz κοσμήματα των 1960s. Και μπορεί ομολογουμένως ο Walker να μην έχει καμία αγωνία να ακουστεί σύγχρονος, αλλά παραμένει διαβολεμένα καλός στον ήχο τον οποίον εκπροσωπεί.

{youtube}55I8CvHH1U4{/youtube}

Cass McCombs - Mangy Love

Στον απόηχο της πρόσφατης εμφάνισής του στο Release Athens, ο δραστήριος Αμερικανός τραγουδοποιός επέστρεψε δισκογραφικά με ένα 9ο άλμπουμ, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις καλύτερες δουλειές του. Το Mangy Love είναι προσιτό, έχει πολιτικές νύξεις και περιέχει οριμένα θαυμάσια κομμάτια, όπως τα ‘‘Bum Bum Bum’’ και ‘‘Low Flyin’ Bird’’.

{youtube}AiX6fK7hsM0{/youtube}

Glass Animals - How To Be A Human Being

H ιδιόμορφη ποπ των Glass Animals είναι χαρακτηριστικό δείγμα του «ανεξάρτητου» βρετανικού ρεύματος του οποίου ηγούνταν μπάντες όπως οι Wild Beasts στο ξεκίνημά τους. Μπορεί για την ώρα να μην πλησιάζουν την αυθεντικότητα των τελευταίων, ωστόσο τα κομμάτια του δεύτερου αυτού δίσκου τους βρίθουν από δυνατούς ρυθμούς και κολλητικές μελωδίες.

{youtube}yd9p4n5hLEg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured