Άρης Καζακόπουλος

 

Ο δίσκος της εβδομάδας
 
Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think And Sometimes I Just Sit
 
Πρόκειται για τον πρώτο δίσκο της νεαρής Αυστραλής από τη Μελβούρνη, που έρχεται να προστεθεί στον ήδη πλούσιο κατάλογο των δυνατών ντεμπούτων του 2015. Φρέσκια, δροσερή indie rock μουσική, αιχμηροί στίχοι και συχνά χειμαρρώδης έκφραση. Ένας ήχος απόλυτα οικείος (θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει οποτεδήποτε τα τελευταία 20 χρόνια), αλλά άψογα δοσμένος. Ο δίσκος είναι γεμάτος με ζουμερά κομμάτια –τα μισά από αυτά είναι υποψήφια singles– και περιέχει ελάχιστα fillers. Χωρίς υπερβολή, αποτελεί το πιο ανάλαφρο, ευχάριστο και συγχρόνως ουσιαστικό άκουσμα των τελευταίων εβδομάδων. Δεν πρέπει να διαφύγει από κανέναν...
 
{youtube}o-nr1nNC3ds{/youtube}
 
Αξίζουν επίσης
 
Godspeed You! Black Emperor - 'Asunder, Sweet and Other Distress'
 
Σε υπέροχο συγχρονισμό με τις μέρες του Πάσχα κυκλοφόρησε ο 5ος δίσκος των post-rock τιτάνων με τα αρνάκια στο εξώφυλλο και –καμία έκπληξη– αιχμαλωτίζει από το πρώτο άκουσμα. Ίσως είναι λιγότερο μεστός και συγκροτημένος απ' όσο θα έπρεπε, αφού πλατειάζει στο δεύτερο και στο τρίτο κομμάτι (από τα 4 συνολικά), όμως το πρώτο, που μοιάζει με ανατολίτικο θρησκευτικό ύμνο, και το τελευταίο θυμίζουν τους λόγους που οι GY!BE παραμένουν κορυφαίοι στο είδος, μετά από 18 χρόνια πορείας.
 
{youtube}__y0QPrXlbQ{/youtube}
 
Lonelady - Hinterland
 
Ο δεύτερος δίσκος της Julie Ann Campbell από το Manchester καταφέρνει να αφομοιώσει με πολύ πετυχημένο τρόπο στοιχεία από την electropop, το post-punk, αλλά και τον ήχο των Talking Heads της περιόδου του Remain In Light. Έντονα ρυθμικός, χορευτικός δίσκος, αλλά και προσβάσιμος σε τέτοιον βαθμό, που δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να κάνει μεγάλο άνοιγμα, παρότι αυτή τη στιγμή παραμένει (σχετικά) underground. Το αξίζει...
 
{youtube}AaWVJCtDdnE{/youtube}
 
Polar Bear - Same As You
 
Ο προηγούμενος δίσκος του πειραματικού τζαζ σχήματος από το Λονδίνο τους χάρισε μια υποψηφιότητα για το Mercury Prize, το οποίο όμως έχασαν από τους Young Fathers (παρεμπιπτόντως, θα τους συναντήσουμε σε προσεχές Monday Blues). Το Same As You είναι κατά βάση ακουστικό, έχει περιορισμένα ηλεκτρονικά στοιχεία και ακούγεται περισσότερο γειωμένο. Καταπληκτική η δουλειά στο σαξόφωνο, αλλά και στα τύμπανα, για μία ακόμα φορά.
 
{youtube}oXTDfIohXVE{/youtube}
 
Lightning Bolt - Fantasy Empire
 
Η παράνοια στον ήχο του πειραματικού noise ντουέτου απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του κοινού, το οποίο αποκλείεται πάντως να μην αγκαλιάσει τον νέο τους, 7ο κατά σειρά, δίσκο. Τέρμα παραμορφωμένο μπάσο, ελεγχόμενα λυσσασμένο drumming και φωνητικά κάπου στο περιθώριο, όλα μαζί συνθέτουν ένα άγριο, επιθετικό σκηνικό, αυστηρά για τους λάτρεις του σκληρού ήχου.
 
{youtube}rJwKEcG-94o{/youtube}
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured