Νίκος Σβέρκος

Τελευταίο τεμάχιο της «σαιζόν» και αποφασίσαμε, μετά από ευρεία πλειοψηφία 1-0, να παράσχουμε στους αναγνώστες παραινέσεις και συμβουλές για το πώς θα αξιοποιήσουν βέλτιστα τον χρόνο τους σε αυτή την ανάπαυλα, που ορισμένοι αποκαλούν διακοπές. Πώς δύναται λοιπόν ο άνθρωπος του άστεως να σπαταλήσει τον φαινομενικά ελεύθερο και ανέμελο χρόνο του, ώστε όταν επιστρέψει στις επάλξεις να έχει αναδομήσει το είναι του;

Ακολουθήσαμε την παλιά καλή συνταγή: απλά μας κατέβηκαν στο κεφάλι μερικές ωραίες συνήθειες. Δεν πήραμε κάποιο διαφημιστικό πακέτο, που συνοδευόταν από δωρεάν διαμονή σε κάποιο νησί. Ούτε επιλέξαμε να παραστήσουμε τους ειδικούς. Απλώς σκεφτήκαμε και θυμηθήκαμε.

{youtube}LplBFWh190g{/youtube}

1. Διαβάστε ελληνική λογοτεχνία

Μην πέσετε στην παγίδα να συμβουλευτείτε τις σχετικές λίστες, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια αυτήν την περίοδο. Προτιμήστε κάτι γηγενές. Ευτυχώς η ελληνική παραγωγή είναι τόσο μεγάλη και μακρά, ώστε μπορεί αν ικανοποιήσει κάθε ανάγκη. Μην επιμείνετε να αναζητήσετε κάποιο βιβλίο τελευταίας κοπής, γιατί το hype έχει μετακομίσει πλέον και στο πεδίο της λογοτεχνίας. «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Διονύση Χαριτόπουλου ή «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή ενδείκνυνται.

2. Ακούστε ελληνική «λόγια» μουσική

Ο "Γερο-Δήμος" του Παύλου Καρρέρ σε ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να αναζητήσετε τη σπουδαία παραγωγή των Ιονίων Νήσων του 19ου αιώνα. Σημειωτέον, η εκτέλεση από τον Κώστα Πετρόπουλο στη Νέα Υόρκη του 1923 και του Μιχάλη Βλαχόπουλου είναι υποδειγματικές. Δυστυχώς στο εμπόριο κυκλοφορούν ελάχιστα δείγματα, τα έφαγε το «κανόνι» των εγχώριων δισκογραφικών εταιριών. Αν αναρωτηθείτε πού βρίσκεται το τεράστιο αυτό αρχειακό υλικό της Κέρκυρας ή της Ζακύνθου, απλά συμβιβαστείτε με το ότι στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε από πυρκαγιές και βομβαρδισμούς. Αναζητήστε την καλή δουλειά που έχει κάνει ο Βύρων Φιδετζής.

3. Θυμηθείτε την καλύτερη συναυλία που είδατε φέτος

Αγνοήστε τους χιπστεροπιθήκους με τα κοκκάλινα γυαλιά, τα attention whores του διαδικτύου που παριστάνουν τους επικίνδυνους. Και παραδεχτείτε με ένα στόμα και μια φωνή ότι οι Foo Fighters έδωσαν το καλύτερο σόου της χρονιάς. Δεν χωράει συζήτηση. Τέλος.

4. Αποφύγετε τα πανηγύρια

Είναι ζήτημα σημειολογίας και σεβασμού σε μια παράδοση. Δεν σας φταίει σε τίποτα ο ντόπιος πληθυσμός, εάν εσείς νομίζετε ότι ένα νησιώτικο συγκρότημα είναι «κάτι σαν Θανάσης Παπακωνσταντίνου». Τα γλέντια της επαρχίας δεν αποτελούν τον τόπο όπου θα ξεδώσετε, προσποιούμενοι τους «μπασμένους στη φάση». Αν δεν ζήσετε στην περιφέρεια τον χειμώνα, τότε δεν γνωρίζετε τίποτα. Αρκεστείτε λοιπόν στην παρατήρηση και στην εκτίμηση του φαινομένου της υπαίθρου, το οποίο κρατά χιλιετίες.

5. Πετάξτε μακριά το Instagram

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαζεύετε μέσα από τις οθόνες σας καλλίπυγες κορασίδες ή χτισμένους νεανίες. Γύρω σας στην παραλία θα βρείτε αληθινούς ανθρώπους, με πολύ λιγότερες τοξίνες και ορμόνες στο σώμα τους. Θα δείτε πλάσματα που δεν ζουν για τα likes και τα λεπτά του ευρώ, που το καθένα φέρνει σε μια ζωή ανώφελη.

5+1. Να διαβάζετε avopolis.gr και Sonik

Σε ένα αηδιαστικό τοπίο δημοσίων σχέσεων, τα δύο αυτά μέσα, κρατούν ψηλά το γόητρο της μουσικογραφίας. Αν πάλι θέλετε να είστε ευκαιριακοί καταναλωτές, επιλογές έχετε πολλές.

Εις το επανιδείν!

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured