xarisadm

Κοίτα να δεις, ξεκίνησε να βρέχει. Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτός ο καιρός είναι ό,τι πρέπει για μέσα –για χουζούρεμα και ερωτοτροπήματα. Κάποιοι άλλοι, πάλι, θα ήθελαν να αδράξουν την ευκαιρία και να βρεθούν κάπου κοντά στη φύση. Έχω φέρει ήδη τη μύτη μου εκεί που πρέπει και σχεδόν μυρίζω τα δέντρα, τα οποία μετά τη βροχή απλώνουν φανταστικά αρώματα στην ατμόσφαιρα.

Κάθε δίσκος κρύβει ιστορίες, μυστικά και παρασκήνιο δυνατότερο από αυτό που πολλές φορές νομίζουμε. Το δε φαινόμενο του «inception» εύκολα το συναντάς σε μουσικούς που, ενώ προέρχονται απο κάποιο εξωτικό (για εμάς) μέρος, έχουν παίξει και γράψει σε κάποια μεγαλούπολη. Όπως και να 'χει, σε εμάς φτάνουν οι ρίζες και η γενικότερη αίσθηση. Το ίδιο συμβαίνει και στον ίδιο τον μουσικό· γι 'αυτό, επειδή δεν μπορεί να απαρνηθεί την πατρίδα του, πέφτει στα βαθιά.

87ffDgn_2.jpg

Υπάρχουν όμως και περίπτωσεις στις οποίες όντως έχουν όλα συμβεί στο σωστό μέρος –είναι μάλιστα και οι περισσότερες.

O Ananda Shankar, ανιψιός του μεγάλου και τρανού βιρτουόζου του σιτάρ Ravi Shankar, μπορεί να μην έκανε ποτέ την τεράστια καριέρα του θείου του, αλλά στις δικές μας καρδιές είναι πολυτιμότερος, χώρια που λογίζεται και ως πιονέρος. Οι συνθέσεις του αγγίζουν τα κόκκινα, όντας φοβερά groovy και ψυχεδελικές, με έντονο το Bollywood στοιχείο. Δεν μένουν εκεί, όμως.

87ffDgn_3.jpg

Στα καλοσχεδιασμένα 9 κομμάτια του 2ου του άλμπουμ Ananda Shankar Αnd Ηis Μusic (1975) είναι μέσα όλη η μαγεία της Ινδίας, εμπλουτισμένη όμως με κοφτερές κιθάρες, εξωπραγματικά breaks και πλήκτρα ικανά να σου κάνουν το μυαλό κιμά. Moogs και σιτάρ σε απόλυτη αρμονία. Σοκ και δέος, ακόμα και στα πιο συναισθηματικά κομμάτια του δίσκου. Ενός δίσκου αριστούργημα για τα 1970s της Hindustani Music. Tα ''Streets Οf Calutta'' και ''Dancing Drums'', είναι μερικές από τις πιο ωραίες του στιγμές.

{youtube}TFpfXGifKKg{/youtube}

Στα 27 του (το 1960), o Ananda Shankar έφυγε για Αμερική όπου και έπαιξε με κορυφαίους του είδους όπως ο Jimi Hendrix, γράφοντας παράλληλα το ντεμπούτο του. Επιστρέφοντας στην πατρίδα έπιασε το εν λόγω φανταστικό άλμπουμ, κάνοντας ίσως ό,τι πιο σημαντικό στην καριέρα του, που άδοξα τελείωσε στα 56 από ανακοπή καρδιάς.

Ο απόλυτος δίσκος για DJ spinning και sampling. Ξεκάθαρα, κρύβει στα αυλάκια του όλη τη μελαγχολία, αλλά και το groove της βροχής.

{youtube}zpJK6TQi-70{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured