Δημήτρης Λιλής

Aυτές τις μέρες, στα ραδιοφωνικά δρώμενα της Αμερικής συμβαίνει κάτι σχετικά οικείο και από την ελληνική ραδιοφωνική εμπειρία. Το κομμάτι “Mo Βamba” του ράπερ Sheck Wes μετράει 8 μύρια στο SoundCloud και 9 μύρια στο YouTube. Αλλά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα σετ όλων των Αμερικανών DJs, από τον Diplo και τον A-Trak μέχρι τα στριπτιτζάδικα της Ατλάντα, τα χιπ χοπ και εναλλακτικά ραδιόφωνα της χώρας το αγνοούν. Οι Νew York Times το έκαναν θέμα και μόλις που ξεκινά η πορεία του προς τη δόξα. Σας θυμίζει κάτι;

Ο τρόπος και κυρίως η ταχύτητα με την οποία παίρνουν μπροστά τα παραδοσιακά media, websites, ραδιόφωνα και blogs σε σχέση με την αμεσότητα με την οποία μπορεί πλέον να ανακαλύψει τη νέα μουσική ο καταναλωτής, τα μετατρέπει σε αργοκίνητα καράβια, ακόμα και όταν οι συντάκτες ή παραγωγοί τους έχουν τη θέληση να αποκαλύψουν τις τάσεις. Οι πιο διαβασμένοι ακροατές των αθηναϊκών ραδιοφώνων (που έχουν μείνει και επίσημα χωρίς rap εκπομπή μετά και το τέλος των Black Athena από τον 9.84), ουκ ολίγες φορές έχουν γίνει μάρτυρες αντίστοιχης κατάστασης. Κομμάτια που «ίδρωσαν» για μήνες το κοινό σε bar, club, party βρήκαν καθυστερημένα τη θέση τους στα μουσικά media της πόλης, όπως π.χ. το περίφημο Magician remix στο “I Follow Rivers” της Lykke Li, το “I Like It Like That” της Cardi B ή την Kiki του Drake.

Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας, είναι το εξής: την ίδια στιγμή που οι μουσικόφιλοι, απολαμβάνοντας το αγαθό της παγκόσμιας επικοινωνίας μέσω των trends, έχουν ήδη κλικάρει και ήδη χορέψει τα κομμάτια που κάνουν χάμο στο διαδίκτυο, μόλις ένας με δύο σταθμοί από τους μεγάλους (κυρίως ο Athens Radio DeeJay) τα τοποθετούν στις λίστες τους και μάλιστα με σχετική καθυστέρηση.

Ακόμη και στο δικό μας Αvopolis, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει με διαφορά ωρών τα trending θέματα που σχετίζονται με το κοινό του (έχοντας βέβαια γνώση ότι γράφουμε για το Avopolis και όχι για το XXL, για να περιμένει κανείς αναμετάδοση της κηδείας του XXXTentacion) είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθεί το νέο ή η κυκλοφορία που θα κάνει buzz στη μικρή αγορά της χώρας μας –αν και, μεταξύ μας, αυτό θα έπρεπε να προσπαθεί να πετύχει. Γιατί, ακριβώς όταν βλέπεις την τεχνολογία να σε ξεπερνά, τότε είναι που έχεις την ανάγκη εκείνου που θα φιλτράρει από τον σωρό το τι αξίζει να κρατήσει ο μουσικόφιλος του 2018.

10cIncm_2.jpg

Για την πλειονότητα βέβαια των αναγνωστών του Αvopolis καταλάβαίνω ότι ίσως το beef Eminem vs The Rap World δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο με μία ακόμα ανακοίνωση συναυλίας Mogwai, αλλά η πραγματικότητα πλέον είναι τέτοια που ένας νέος ράπερ όπως ο 6ix9ine θα παίξει στο ίδιο venue με τους Mogwai. Για τους τελευταίους τα εγχώρια media γράφουν χρόνια, αλλά για τον 6ix9ine η φάση ξεκίνησε το 2017 και μεγαλώνει κάθε μέρα μέσω των ίντερνετ trends και των hits του SoundCloud και του Spotify, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν και στη χώρα μας μετά τη συναυλία –θα ήθελαν να μπορούν να το κάνουν και οι Mogwai. Και όλο αυτό θα συμβεί από τη δύναμη της μουσικής την οποία ακούνε στα ακουστικά τους οι μέχρι 25 ακροατές, όχι μέσω των ασταμάτητων αναφορών σε εγχώρια πολιτιστικά sites, που θα προωθήσουν τους Mogwai στους 35+ ακροατές.

Kαι ασφαλώς είναι ανούσια ή περιττή η επιπλέον σύγκριση με τις εγχώριες συναυλιακές τάσεις. Μπάντες του heavy ήχου, από τους Nighstalker και τους Planet Of Zeus μέχρι τους Naxatras και τoυς Vodka Juniors, ή χιπ χοπ ονόματα όπως RNS, Νέγρος Του Μοριά, Kareem Kalokoh, κάνουν πλέον sold-out εμφανίσεις χωρίς την παραμικρή ραδιοφωνική/media βοήθεια: το φεστιβάλ Street Mode της Θεσσαλονίκης, στέκει αδιάψευστος μάρτυρας.

Μέσες άκρες, βέβαια, τα παραπάνω έχουν ξαναγραφτεί από τη στήλη· αλλά έτσι είναι η ζωή και κάθε Σεπτέμβρη κύκλους κάνει, για να μας αφήνει να αγωνιούμε για το πότε, το πώς και το αν θα λυθούν τα μάγια. Πότε οι έχοντες τα media κλειδιά θα πάρουν μυρωδιά τη μουσική επανάσταση που λαμβάνει χώρα μέσα στην ίδια τους την πόλη, την ίδια στιγμή που οι παραγωγοί/συντάκτες κυνηγοί ακροαματικοτήτων και χτυπημάτων/likes εκ του ασφαλούς προτιμούν τη σιγουριά ονομάτων όπως οι Muse, οι οποίοι σύντομα θα ακούγονται γραφικοί ακόμα και στους μεγαλύτερους φανς τους.

10cIncm_3.jpg

Ένα μίνι κλικ ανατροπής και δύο events για να ακούσετε πραγματικά διαφορετική μουσική τις επόμενες μέρες:

1. Η πρώτη έλευση στην Ελλάδα του Γάλλου παραγωγού Yuksek, ο οποίος θα εμφανιστεί ως DJ την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στο 48 Urban Garden  

2. Ψευτο-macho trap με φουλ σεξισμό αλλά και πόζα που περνάει στη social media εποχή: αύριο Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ο 6ix9ine στο Piraeus Academy 117. UPDATE: Η συναυλία αναβλήθηκε, αναμένουμε την ανακοίνωση νέας ημερομηνίας, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Σεπτέμβρη.

5 Νέες Κυκλοφορίες (από τις οποίες συνεχίζετε να ακούτε δείγματα στη μηνιαία Spotify λίστα μου)

1. Cyril Cyril - Certaine Ruins (Born Bad Records) LP

10cIncm_4.jpg

Είμαι από τους φανατικούς της Born Bad και έτσι, όταν την είδα να προστίθεται στον κατάλογο της Heathen Natives, ένα δάκρυ κύλησε. Το νέο όνομα στον κατάλογο του φοβερού παριζιάνικου label είναι δύο συνονόματοι από τη Γενεύη (Cyril Yeterian & Cyril Bondi), οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθνικ/ψυχεδελικά άλμπουμ της χρονιάς. Το Certaine Ruins, εξολοκλήρου βασισμένο στο μπάντζο με συνοδεία κιθάρας και αρκετών κρουστών ώστε να μεταφέρεσαι στην cosmic διάσταση του ήχου του, είναι cool όσο ένα γαλλόφωνο βιβλίο φιλοσοφίας και απαιτεί την αντίστοιχη προσοχή. Το καλό είναι ότι δεν δυσκολεύεται να σε κερδίσει και ότι ηχητικά συγγενεύει με οτιδήποτε έχει κατα καιρούς παρουσιάσει το blog Southern Psych Groove. Kυκλοφορεί 21/9.

2. Sha La Das - Just For A Minute (Daptones) 7ιντσο

10cIncm_5.jpg

H νέα ανακάλυψη της πιο 1960s, feelgood και ψυχωμένης οικογένειας, ακούει στο όνομα Sha La Das. Με τον Tom Brenneck να μετακομίζει στο Λος Άντζελες και να αναλαμβάνει την παραγωγή, δύσκολα θα ακούσετε πιο Beach Boys δίσκο φέτος. Τα τρία αδέρφια Shalda και ο πατέρας τους, όλοι παίχτες σχημάτων της Daptones, διαιωνίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ψυχή και το ταλέντο του μεγάλου Brian Wilson. Στη λίστα θα βρείτε το ομότιτλο single, ο δίσκος κυκλοφορεί 21/9.

3. Sister - Untrue (Underflow Records) LP

10cIncm_6.jpg

Συγκρότημα με ηχητική και αντι-κοινωνική τοποθέτηση συγγενική με αυτήν του γκρουπ Τα Όρη, δηλαδή ωμό αθηναϊκό undergound, με τη σφραγίδα του Coti K. (The Man From Managra) στην παραγωγή. Το δελτίο αναφέρει ότι το Untrue είναι «φτιαγμένο στα τυφλά σημεία ανάμεσα στην αρμονία και στη δυσαρμονία, ξεγλιστρώντας από τη συναισθηματική ορθότητα», ενώ «στέκεται οικεία δίπλα σε έννοιες όπως ταχύτητα και ένταση». Στη συνέχεια, η φράση «το φως και η σκιά, μιλώντας για καταστάσεις από ένα εσώτερο διάστημα, την πυρετική αίσθηση μιας βιοχημικής εμπειρίας» παραπέμπει τίμια στην καλτ αισθητική και (πρωτοποριακή για την εποχή του) ηχητική κατεύθυνση του άλμπουμ Το Φως Και η Σκιά Του (1986), από τον Γιώργο Καρανικόλα των Last Drive. Οι Sister έχουν βέβαια λίγο περισσότερο το grunge μέσα τους, πάντως ο δίσκος τους έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και το post-disco/punk του "Fidel” στέκει περήφανο δίπλα σε κομμάτια των Devo. To ακούς και το παραγγέλνεις στο link https://sister-gr.bandcamp.com/ (φοβερό πόσο underground προφίλ κρατούν κάποιες κυκλοφορίες, δεν ανεβαίνουν καν στο Spotify). So true.

4. Amnesia Scaner - Another Life (PAN) LP

10cIncm_7.jpg

Ασφαλώς και υπάρχει άλλη ζωή. Αυτή όπου η νέμεση θα έρθει μέσα από αγχωτικές παραμορφώσεις ποπ μελωδιών και θορυβώδη περιβάλλοντα, avant EDM ηχητικούς πειραματισμούς που ισορροπούν ανάμεσα σε φουτουριστικά wall of sounds και ακραία nu-metal gabba φαινόμενα. Από την άλλη, ο Αmnesia Scanner παραδίδει ένα ακόμη άλμπουμ για τη σπάνια και ξεχωριστή συλλογή της PAN, το label που για πολλά εκπαιδευμένα αυτιά είναι δίκαια ένα από τα επιδραστικότερα του πλανήτη. Κυκλοφόρησε 7/9.

5. Perel, Curses - Gold & Silber (Dishi Autuno)

10cIncm_8.jpg

Dark electro post-punk συναγερμός εδώ. Όλοι όσοι μεγάλωσαν με τα Wrong Meeting mix των Weatherall & Smagghe, με τα ιδρωμένα βράδια στο Pulp του Παρισιού και με τη σκοτεινή πλευρά των Optimo, θα σηκώσουν χεράκια με αυτό. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι θαμώνες της Rebound. Όσο δε για τους fans των δικών μας Rattler Proxy, Anatolian Weapons και Lurid Records, το πακέτο του single περιλαμβάνει Αntoni Maiovvi remix. Kυκλοφορεί 14/9

{youtube}VWoIpDVkOH0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured