Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Αφορμή για να ανατρέξουμε στα καλύτερα ντουέτα δεν ήταν το ομώνυμο (σχεδόν) τραγούδι της Μαρινέλλας ("Εμείς ταιριάζουμε") που κατέλαβε το ραδιόφωνο και τα πικάπ των γονιών μας κάπου στα 1988, και του οποίου τις αποστειρωμένες κιθάρες δεν ακούμε σήμερα με τόση απέχθεια όπως τότε. Σίγουρα, όμως, ήταν το πρώτο που μας ήρθε στο μυαλό όταν σε ένα απογευματινό meeting, εκεί που μαζευόμαστε όλοι για να αποφασίσουμε και να δουλέψουμε τα θέματα της επόμενης εβδομάδας, ο αρχισυντάκτης μας έσκασε με το νέο κόλλημά του: μια φιάλη του Jack Daniel’s Tennessee Honey. Στην αρχή, όντας κάποιοι από εμάς σταθεροί και αταλάντευτοι λάτρεις του κλασικού Jack Daniel’s, το αντιμετωπίσαμε με επιφυλακτικότητα: μέλι στο Jack; Εντάξει, μας αρέσουν οι ανατροπές, αλλά... πόσο πια; 

bowiequeen.jpg

Μόλις μοιράστηκε από τον αρχισυντάκτη μας η συνήθης λίστα με τα προαπαιτούμενα (δεν είναι ακριβώς αξιολόγηση των "θεσμών", αλλά σίγουρα ο μπούσουλάς μας κάθε φορά), αράξαμε στο μεγάλο τραπέζι και γεμίσαμε τα ποτήρια μας με σκέτο Jack Daniel’s Tennessee Honey με πάγο. Άφησα τους λιγότερο μυημένους να ξεκινήσουν, για να έχω την ευκαιρία να δω την αντίδρασή τους και η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ θετική και επιδοκιμαστική. Ως πιο παλιός, όμως, ανακάλυψα, στο επιτυχημένο αυτό πείραμα, έναν καινούργιο τρόπο να απολαμβάνω το ποτό μου: πράγματι, η χαρακτηριστική γεύση του Jack Daniel’s συμπληρώνεται με τις απαλές νότες μελιού αφήνοντας μια γλυκιά και ανάλαφρη επίγευση. Αυτός, όμως, o ιδανικός και ισορροπημένος συνδυασμός, που απευθύνεται τόσο σε fans, όσο και σε όσους θέλουν να κάνουν μια ίσως πιο φιλική (ας μου επιτραπεί η έκφραση) εισαγωγή στον κόσμο των whiskey drinkers, μας έδωσε την αφορμή για να ξεκινήσουμε εκείνη την ώρα να καταγράφουμε τις αντίστοιχες επιτυχημένες στιγμές στην ιστορία της ποπ/ροκ μουσικής, που δύο καλλιτέχνες, πολλές φορές δύο κόσμοι διαφορετικοί, ενώθηκαν. Τα αντίστοιχα παντρέματα, λοιπόν, παρουσιάζω σήμερα - όχι ως οδηγό, μιας και ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να φτιάξει τεράστιες λίστες με διαφορετικά τραγούδια, αλλά ως μια αφορμή για να θυμηθούμε 10 από τις στιγμές στις οποίες επιβεβαιώνεται το ρητό "δύο είναι πάντα καλύτερα από ένας". Η σειρά, δε, είναι χρονολογική και όχι αξιολογική. 

I Got You Babe
Sonny & Cher
1965
Εδώ έχουμε να κάνουμε με το πρώτο, ίσως, σπουδαίο ντουετάκι της ποπ ιστορίας. Πρώην σύζυγοι, οι Sonny & Cher ορίζουν όχι μόνο την έννοια της '60s ποπ μουσικής, αλλά και την δική τους καριέρα, καθώς αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο αγαπημένο τραγούδι της συνεργασίας τους. Ακούστηκε -κατά κόρον- στην ταινία "Η Μέρα της Μαρμότας".



Somethin' Stupid
Nancy Sinatra & Frank Sinatra
1967
Οι νεώτεροι το γνωρίζουν από την διασκευή που γνώρισε πριν 16 χρόνια από τον Robbie Williams και την Nicole Kidman, ωστόσο η θρυλική αυτή συνεργασία ανάμεσα στους δυο Sinatra έμελλε να καταστεί η μοναδική ανάμεσα σε πατέρα και κόρη που ανέβηκε ποτέ στο Νο1 των charts.

Don't Go Breaking My Heart
Elton John & Kiki Dee
1976
Μπορεί ο Εlton να έχει ηχογραφήσει ένα ολόκληρο άλμπουμ με συνεργασίες (Duets,το 1993), ωστόσο οι περισσότεροι θυμούνται μια από τις πρώτες του απόπειρες στο "συνεταιρικό" είδος τραγουδιού, με την βρετανίδα Kiki Dee, στην οποία και χάρισε ένα ανέλπιστο Νο1. 

{youtube}z0qW9P-uYfM{/youtube}

Under Pressure 
Queen & David Bowie 
1981
Μια τεράστια συνεργασία, αλλά και μια μάχη ανάμεσα σε δυο τιτάνια "εγώ". Το τραγούδι κόντεψε να μην κυκλοφορήσει ποτέ, επειδή δεν... συμφωνούσαν στον τίτλο (οι περισσότεροι ήθελαν τον τίτλο "People On Streets") -ενώ παραγνωρισμένη είναι η συνεισφορά του μπασίστα John Deacon που βρήκε την καταπληκτική μπασογραμμή-ραχοκοκκαλιά του τραγουδιού.

{youtube}YoDh_gHDvkk{/youtube}

Say Say Say
Paul McCartney and Michael Jackson
1983
Δυο από τους μεγαλύτερους αστέρες των αρχών των '80s συνεργάστηκαν σε δυο περιστάσεις (η πρώτη είναι αυτή, η δεύτερη στο κομμάτι "The Girl Is Mine" που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Thriller), με το "Say, Say, Say" να αποτελεί το πιο αξιομνημόνευτο ντουέτο τους καθώς κι ένα -για τα δεδομένα της εποχής- ιλαρό βίντεο κλιπ.

{youtube}aLEhh_XpJ-0{/youtube}

Dancing In The Street 
David Bowie & Mick Jagger 
1984
Σπουδαία διασκευή σε ένα θρυλικό τραγούδι της δεκαετίας του 1960, με μια συνεργασία... μπόμπα, αλλά δυστυχώς ένα camp -στα όρια του αντιαισθητικού- βίντεο κλιπ που μειώνει κατά πολύ την αδιαμφισβήτητη μουσική της αξία. Οι φήμες λένε πως οι δυο ροκ σταρ κατά την διάρκεια των γυρισμάτων δεν αντάλλαζαν ούτε... ματιά.

Don’t Give Up 
Peter Gabriel & Kate Bush 
1986
Δυο μεγάλοι καλλιτέχνες από την πιο εναλλακτική βρετανική σκηνή συνεργάζονται εντός κι εκτός... πλατό (καθώς την εποχή εκείνη διατηρούσαν και ερωτικό δεσμό) με αποτέλεσμα ένα από τα καλύτερα και σίγουρα πιο συναισθηματικά ντουέτα όλων των εποχών.

{youtube}VjEq-r2agqc{/youtube}

(I've Had) The Time Of My Life
Bill Medley & Jennifer Warnes
1987
Τραγούδι-σταθμός όχι μόνο για τις καριέρες των δυο ερμηνευτών, αλλά και για το σινεμά εν γένει, καθώς κέρδισε το όσκαρ καλύτερου τραγουδιού το 1988 ως μέρος του OST της ταινίας "Dirty Dancing." Ένα sample από το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από τους Black Eyed Peas για λογαριασμό του single τους "The Time (Dirty Bit)".

{youtube}4BQLE_RrTSU{/youtube}

Close My Eyes Forever 
Ozzy Osbourne & Lita Ford  
1988
Ίσως το σημαντικότερο ντουέτο στην ιστορία της hard rock μουσικής, αυτή η αρχετυπική συνεργασία ανάμεσα σε δυο από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας metal σκηνής των '80s, στοίχειωσε χιλιάδες σημερινούς 40άρηδες. Ο ορισμός της power ballad.

{youtube}foGkU6x3eSE{/youtube}

Empire State of Mind
Jay-Z + Alicia Keys
2009
Η πιο πρόσφατη συνεισφορά στη λίστα έρχεται από το κοντινό (αλλά ταυτόχρονα... μακρινό) 2009, όταν όλη η υφήλιος άκουγε αυτόν τον ύμνο στην Νέα Υόρκη, γραμμένο από τον Jay-Z κι ερμηνευμένο από κοινού με μια από τις σπουδαιότερες μαύρες γυναικείες φωνές της σύγχρονης εποχής. 

Σίγουρα, στη λίστα αυτή μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε δεκάδες άλλους υποψήφιους. Η αλήθεια είναι ότι θα είχε νόημα κάποια στιγμή να κάνουμε ένα τεράστιο αφιέρωμα στα όχι 10, αλλά σε δεκάδες (ή εκατοντάδες) επιτυχημένα ντουέτα, από όλα τα είδη της μουσικής.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured