Μάρω Αγγελοπούλου

Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας, στην οποία μπορείς να ταξιδέψεις με μια από τις καθημερινές πτήσεις της Aegean από την Αθήνα, εντυπωσιάζει τους ταξιδιώτες με τις αρχιτεκτονικές αντιθέσεις, την επιβλητικότητά της και την έντονη αύρα Ανατολής. Στο Αμμάν η παράδοση του παρελθόντος είναι σε απόλυτη σύνδεση με τον σύγχρονο χαρακτήρα του μέλλοντος.

Η πόλη των αντιθέσεων

Το Αμμάν είναι μια μεγαλούπολη της Μέσης Ανατολής με έντονα τα σημάδια της ιστορίας της που φθάνει μέχρι τα βιβλικά χρόνια. Είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή, γεμάτη χρώματα, ήχους και αντιθέσεις. Έχει επιβλητικές λεωφόρους, σύγχρονα πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια κάθε κατηγορίας. Τα σπίτια-κύβοι, βαμμένα σχεδόν αποκλειστικά σε άχρωμους τόνους, έχουν δώσει στο Αμμάν το προσωνύμιο «γκρίζα πόλη». Ωστόσο, όταν ο ταξιδιώτης μπει στο πνεύμα της και περπατήσει στις πολύχρωμες αγορές (ιδίως στην Rainbow Street), ανακαλύπτει ότι πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα πόλη. Σύγχρονη και φιλική, σε εκπλήσσει με την καθαριότητά της. Ταυτόχρονα είναι αρκετά χαοτική και δείχνει να τρέφεται από τις αντιθέσεις, που ενώνουν τις φτωχές και τις πλούσιες συνοικίες, τις μεγάλες λεωφόρους και τα στενά πέτρινα σοκάκια, τα παλαιά κτίρια και τους πανύψηλους μοντέρνους ουρανοξύστες.

Το Αμπντούν είναι η συνοικία των πλουσίων και το Αμπντάλι είναι η πιο νέα περιοχή. Ανεβείτε στον λόφο της Ακρόπολης (Τζεμπέλ Αλ Κάλα) για ένα υπέροχο πανόραμα της Κάτω Πόλης. Στην κορυφή του λόφου θα δείτε τα ερείπια του ναού του Ηρακλή, μια βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα, το ιστορικό παλάτι Ομαγιάντ και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από τα πολλά τζαμιά της πόλης, που πέντε φορές την ημέρα καλούν τους πιστούς, ξεχωρίζουν το τζαμί Abu Darwish-διακοσμημένο με άσπρη και μαύρη πέτρα- και το τζαμί του βασιλιά Abdullah με τον γαλάζιο τρούλο του.

aman1.jpg

Η Aegean πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα για το εξωτικό Αμμάν!

Το μοντέρνο Αμμάν είναι πραγματική έκπληξη, καθώς θυμίζει δυτική μεγαλούπολη, με σύγχρονη πολεοδομία, τεράστιους δρόμους, εμπορικά καταστήματα με βιτρίνες δυτικού τύπου και πολυτελή ξενοδοχεία. Βέβαια, η παλιά πόλη έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον μια και εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα μνημεία της, οι πολύχρωμες αρχαίες αγορές και τα ρωμαϊκά ερείπια-όπως το Αμφιθέατρο, που συνθέτουν την εικόνα της ιστορίας της περιοχής. Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο αξίζει να κάνετε μια στάση στο πανέμορφο Jafra (Prince Mohammed Str.) για δυνατό αραβικό καφέ με κάρδαμο και μια τζούρα ναργιλέ και μετά στο Habibah (Al Madenah Al Monawarah Str.) για επιεικώς ονειρεμένο κιουνεφέ με φύλλο κανταΐφι ή σιμιγδάλι. Αφιερώστε χρόνο στην μεγάλη λαϊκή αγορά που αποτελεί σημείο-σταθμό στο Αμμάν για τα μεθυστικά χρώματα, τις αρωματικές γεύσεις, τα υφαντά, τα βεδουίνικα ασημένια και ολόχρυσα κοσμήματα (και, μάλιστα, σε καλές τιμές). Εάν βέβαια επιμένετε να κάνετε ένα πιο.. δυτικοφερμένο shopping, το Jabal al Hussain είναι η δημοφιλέστερη περιοχή.

Η Ανατολή στο πιάτο σας

Πολύ πιο αρωματική και πικάντικη σε σχέση με την ελληνική, αλλά αρκετά οικεία, η ιορδανική κουζίνα αγαπά το κρέας, και ειδικά το αρνί, το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Δύο ιδιαίτερες επιλογές είναι το Levant (Jabal Amman, 3rd Circle) το οποίο παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία, το Brisket (Abdullah bin Masoud Str.), που φημίζεται για τα καλύτερα πιάτα με κρέας σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς και το Kan Zamaan (Mirage Village, Exit 4W), που βρίσκεται σε ένα ατμοσφαιρικά αναστυλωμένο παλιό χάνι. Τα εστιατόρια στο Αμμάν φημίζονται για την τοπική κουζίνα τους και το σίγουρο είναι πως όπου και να πάτε θα δοκιμάσετε falafel και fatteh (ένα πιάτο φτιαγμένο από κομματάκια ψωμιού βουτηγμένα στο λεμόνι, με ελαιόλαδο και σκόρδο), shawarma (πίτα γεμισμένη με πικάντικο κρέας ψημένο στο grill), mashawi (σουβλάκι) και hummus που είναι γεύση-κατατεθέν και συνοδεύει σχεδόν όλες τις σπεσιαλιτέ. Οι ντόπιοι συνοδεύουν το φαγητό τους µε το άρακ, που µοιάζει µε το δικό µας ούζο. Και φυσικά, μην παραλείψετε να γευτείτε τα παραδοσιακά ανατολίτικα γλυκά με το αρωματικό βούτυρο και το άφθονο πράσινο φιστίκι όπως ο µπακλαβάς και η κουνάφα ή κιουνεφέ που γίνεται µε κανταΐφι.

Μουσικά φεστιβάλ και δρώμενα

Κάθε χρόνο την άνοιξη (συνήθως Απρίλιο μήνα) πραγματοποιείται το Amman Jazz Festival, μια γιορτή της πολιτιστικής διαφορετικότητας με ένα ευρύ φάσμα της jazz από την ευρωπαϊκή avant-garde μέχρι latin και jazz fusion. Το Al Balad Music Festival διεξάγεται ανά δύο χρόνια στο Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, στο κέντρο του Αμμάν, και στοχεύει στην προώθηση της αραβικής μουσικής με τοπικά μουσικά και χορευτικά σχήματα  σε ένα πρόγραμμα διάρκειας μίας εβδομάδας. Το Color Festival διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014 και έκτοτε, κάθε Αύγουστο, η πόλη πλημμυρίζει στα χρώματα και τις live μουσικές, κυρίως από τοπικά σχήματα!

aman3.jpg
Η πολύχρωμη Rainbow Street στο κέντρο της πόλης

Από την πόλη.. στην έρημο!

Ταξιδεύοντας στο Αμμάν έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε επιπλέον σημαντικές τοποθεσίες της Ιορδανίας: η Πέτρα είναι κυριολεκτικά κρυμμένη μέσα στην έρημο, λαξευμένη πριν από περίπου 2.000 χρόνια πάνω στους βράχους. Μπορείτε να τη δείτε μόνο όταν περάσετε την είσοδό της. Το φαράγγι της και το Θησαυροφυλάκιο με τις τεράστιες κολόνες και τα αγάλματα κόβουν την ανάσα. Το Γουάντι Ραμ (εκεί γυρίστηκε και η ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας») είναι μια εντυπωσιακή έρημος που αξίζει να την επισκεφθείτε με καμήλες (και βεδουίνους οδηγούς) ή με 4x4. Στη Μάταμπα θα βρείτε μια παλαιοχριστιανική εκκλησία με ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό-χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Στη Νεκρά Θάλασσα (που είναι μια τεράστια λίμνη στην πραγματικότητα) απολαύστε το ιαματικό μπάνιο που θεωρείται εμπειρία ζωής. Αξίζει να επισκεφθείτε και τη γύρω περιοχή, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία.

aman4.jpg

Το φεστιβάλ Al Balad διεξάγεται ανά δύο χρόνια στο Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο με μουσικά σχήματα από όλες τις αραβικές χώρες

Ταξίδεψε τώρα!

Η Aegean πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα για το Αμμάν! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Από το αεροδρόμιο Queen Alia για το κέντρο της πόλης (στάση Tabarbour) μπορείτε να πάρετε το express λεωφορείο που αναχωρεί ανά 30 λεπτά από τις 06.00 έως τις 18.00 και ανά 60 λεπτά τις βραδινές ώρες. Η διαδρομή διαρκεί 45-60 λεπτά. Εναλλακτικά, το αστικό λεωφορείο κάνει περισσότερες στάσεις  στην πόλη (Tabarbour, Abdali και JEET), ενώ εάν επιλέξετε ταξί ρωτήστε από πριν την τιμή της διαδρομής για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured