Μάρω Αγγελοπούλου

Ζωντανό, δυναμικό και πολυδιάστατο, το Βερολίνο αποτελεί πάντα έναν εγγυημένο προορισμό που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους νέους, συνδυάζοντας τον underground χαρακτήρα με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις! Οι καθημερινές πτήσεις της Aegean από Αθήνα, το φέρνουν κοντά σου και σε προ(σ)καλούν να ζήσεις μοναδικές στιγμές.

Μια αιώνια πρωτοποριακή πόλη!

Η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, το πάλαι ποτέ σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, είναι σήμερα η πρωτεύουσα της χώρας και των σύγχρονων ευρωπαϊκών τάσεων. Είναι μια πόλη που πάντα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, συνδυάζοντας αρμονικά τα underground στοιχεία με την χλιδή, τα κορυφαία σύγχρονα μουσεία και τα μνημεία, τις γκαλερί και την όπερα με το απόλυτο clubbing!

Το Βερολίνο απευθύνεται σε όλους: στους λάτρεις της punk αισθητικής και του εξεζητημένου, καθώς και σε όσους αγαπούν την ψαγμένη πολυτέλεια. Μιλώντας για μουσική, μόδα, τέχνη, γεύση και design το Βερολίνο είναι ο κορυφαίος προορισμός. Μετά την πτώση του τείχους, ένα κύμα δημιουργικών ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη που μετακόμισαν εδώ, αναζητώντας (και βρίσκοντας!) έμπνευση, μετέτρεψε τη γερμανική πρωτεύουσα σε μια μήτρα γένεσης τάσεων που επηρέασαν όλο τον κόσμο. Ο πειραματισμός και οι εμπνευσμένες ιδέες είναι βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Βερολίνου, γι’ αυτό και εδώ ο επισκέπτης θα βρει τα πάντα και, το κυριότερο, ποτέ δεν θα φύγει χορτασμένος.

berlin2.jpg
Η Aegean εξυπηρετεί το αεροδρόμιο του Βερολίνου με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα

Από τα κτίρια μοντέρνας αρχιτεκτονικής και τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία στις αναπαλαιωμένες πολυκατοικίες του παρελθόντος και στις μεγαλοπρεπείς μπαρόκ κατοικίες και από την τοπική γαστρονομία μέχρι τις ασιατικές γεύσεις, όλα υποδηλώνουν πως πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη που υμνεί την διαφορετικότητα. Παρά τους έντονους ρυθμούς και τις αντιθέσεις του, η πόλη είναι πάντα φιλική στους επισκέπτες και τους κατοίκους του και διαθέτει πληθώρα low budget επιλογών.

Βόλτα στο κέντρο

Για να γνωρίσετε την πόλη η αφετηρία είναι μία: η Πύλη του Βραδεμβούργου αποτελεί το σύμβολο του Βερολίνου και έχει σχεδιαστεί με βάση την αρχιτεκτονική των Προπυλαίων της Ακρόπολης. Από το διάσημο Ράιχσταγκ (το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου που ονομάζεται σήμερα Bundestag) θα κατευθυνθείτε με τα πόδια στο «Νησί των Μουσείων» (Museumsinsel), που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Spree και Kupfergraben και φιλοξενεί 5 μουσεία, μεταξύ τους και το Μουσείο της Περγάμου. Είναι το ιδανικό ξεκίνημα για ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης! Πραγματικό «κόσμημα» της πόλης είναι το Εβραϊκό Μουσείο, που ξεχωρίζει για τα ιστορικά εκθέματα και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του (μοιάζει με κεραυνό). Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που θεωρείται ένα από τα πιο πρωτοποριακά μουσεία της Ευρώπης, καθώς και στο μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Ομοφυλοφιλίας (Schwules Museum), που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του ‘80, παρουσιάζοντας εκθέσεις, διαλέξεις παραστάσεις και ταινίες με ανάλογο περιεχόμενο.

Μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε στα σωζόμενα τμήματα του Τείχους του Βερολίνου, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι (μήκους σχεδόν 1,5 χιλιομέτρου) είναι καλυμμένο από γκράφιτι με εντυπωσιακά σύγχρονα αλλά και παλαιότερα έργα.

Kreuzberg3.jpg
Το εναλλακτικό Kreuzberg φημίζεται για την underground αίγλη του

Θα περπατήσετε στη διάσημη πλατεία Alexanderplatz ή “Alex”, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Εκεί θα συναντήσετε τον φημισμένο τηλεοπτικό πύργο γνωστό ως Fernsehturm ή Tele-spargel, ο οποίος είναι ορατός σχεδόν από κάθε σημείο του Βερολίνου (άλλωστε έχει ύψος 305 μέτρα). Ανεβαίνοντας στην κορυφή μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο Telecafe, που περιστρέφεται αργά φέρνοντας μπροστά σας ολόκληρη την πόλη! Επισκεφθείτε την νεόκτιστη περιοχή Postdamer Platz, την πιο σύγχρονη εκδοχή του Βερολίνου γεμάτη μοντέρνα κτίρια, ντιζαϊνάτα μαγαζιά και ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Βερολίνου, η Unter den Linden φιλοξενεί πολλά αξιοθέατα, αλλά και bars, clubs, εστιατόρια και μουσεία. Αναμφίβολα, οι ομορφότερες γειτονιές για βόλτες είναι το στιλάτο Charlottenburg, το εναλλακτικό και πολυεθνικό Kreuzberg με την χαρακτηριστική underground αίγλη, οι arty γειτονιές βόρεια της Oranienburger Strasse και της Alexander Platz, με επίκεντρο την Kastanienallee και τις πλατείες Rosenthaler και Rosa Luxemburg στο Prenzlauer Berg, όπου θα βρείτε μοντέρνες γκαλερί, προχωρημένες μπουτίκ, νεο-μποέμ εστιατόρια, μπαρ και design hotels. Η Nikolaiviertel βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Spree και φημίζεται για τη γραφικότητά της, τα λαβυρινθώδη σοκάκια της και την αύρα νοσταλγίας που αποπνέει. Τα πάρκα Tiergarten και Mauerpark είναι δημοφιλή σημεία όλο το χρόνο και, βεβαίως, απογειώνονται το καλοκαίρι.

Βερολίνο by night!

Τολμηρό και άκρως καλλιτεχνικό, το Βερολίνο έχει άπειρες επιλογές διασκέδασης. Δεκαετίες τώρα ξενυχτάει ντόπιους και επισκέπτες στο πασίγνωστο Kaffee Burger. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο πολυώροφο και ανατρεπτικό κλαμπ Berghain που στήθηκε στον παλιό σταθμό του πρώην Ανατολικού Βερολίνου και αποτελεί σήμερα το απόλυτο must της βερολινέζικης διασκέδασης. Όταν βρεθείτε στο νούμερο 50 της οδού Winterfeldstrasse μην βιαστείτε να προσπεράσετε την καταπράσινη πόρτα του Door, του πιο hip bar με τον διάσημο κατάλογο εξωτικών κοκτέιλ και την τυπική ρετρό διακόσμηση της δεκαετίας του ’70.

4nightlife.jpg
Η νυχτερινή ζωή στο Βερολίνο είναι ατελείωτη και τα κλαμπ μένουν ανοιχτά μέχρι το ξημέρωμα

Το Saphire Bar στην οδό Botzowstr 31 είναι δημοφιλές για την πολύ ενημερωμένη κάβα του. Χωρισμένο σε δύο επιμέρους χώρους, η μπάρα περιτριγυρίζεται από λευκούς δερμάτινους καναπέδες, όπου κάθε νύχτα διασκεδάζει το πιο σοφιστικέ κοινό της πόλης.  Εάν είστε λάτρεις των φαντασμαγορικών θεαμάτων, αξίζει να περάσετε μια βραδιά στο Friedrichstadt-Palast, κοντά στην παλιά εβραϊκή συνοικία. Εδώ γυρίζονταν τα σόου της ανατολικογερμανικής τηλεόρασης και παραμένει ένα από τα πιο και εντυπωσιακά καμπαρέ της Ευρώπης! Στο Zur fetten Ecke, με τους φευγάτους πίνακες και τη μεθυστική ατμόσφαιρα, συρρέουν κυρίως 30something θαμώνες για τα ιδιαίτερα space drinks και τις ψαγμένες μουσικές με έμφαση στο rock 'n' roll και την electro. Για τους πιο τολμηρούς, που ψάχνουν για κάτι καθαρόαιμα underground, μια εγγυημένη επιλογή είναι το KitKatClub, για αυθεντικό βερολινέζικο ολονύχτιο party. Έχετε, όμως, υπόψη ότι το dress code επιβάλλει βινύλιο, δέρμα και άλλα.. ευφάνταστα outfits!

Φεστιβάλ και δρώμενα

Όποια εποχή και αν επιλέξετε να πάτε, η πολιτιστική ατζέντα της πόλης είναι κυριολεκτικά γεμάτη από παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και λογής δρώμενα που διεξάγονται σε κάθε γωνιά του Βερολίνου. Κάθε χρόνο, όμως, η πόλη γεμίζει με αφορμή events παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ευρέως γνωστό και ως Berlinale, που είναι ένα από τα σπουδαιότερα διεθνή φεστιβάλ για τον κινηματογράφο, αντίστοιχο των Καννών και της Βενετίας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 1951 και μόνο το 1970 διακόπηκε η διεξαγωγή του για πολιτικούς λόγους, μετά την απαγόρευση της ταινίας “Ο.Κ.” του Verhoeven. Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Interfilm (20-26 Νοεμβρίου) προσελκύει σινεφίλ και κινηματογραφιστές απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας 500 ταινίες σε ποικίλες κατηγορίες. Για τους γευσιγνώστες, το Διεθνές Φεστιβάλ Μπύρας πραγματοποιείται και φέτος τον Αύγουστο (4-6) στο Karl-Marx-Allee, μεταξύ Strausbergerplatz και Frankfurter Tor. Το φεστιβάλ έχει γίνει πλέον σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και ετήσια παράδοση της πόλης. Φέτος θα στηθούν 20 μουσικές σκηνές και 2.000 περίπου ποικιλίες μπύρας στον μήκους 2,2 χιλιομέτρων δρόμο της διοργάνωσης. Αντίστοιχα, το Oktoberfest πραγματοποιείται και φέτος 22 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου, με έντονη βαυαρική ατμόσφαιρα, πολύ φαγητό και άφθονη-βεβαίως-μπύρα. Για τους μουσικόφιλους, το Lollapalooza Berlin (9-10 Σεπτεμβρίου) φιλοξενεί φέτος τους Foo Fighters, Mumford & Sons, XX, Hardwell κ.α., ενώ  η Γιορτή της Μουσικής (21 Ιουνίου) γεμίζει τους δρόμους με μουσικές και το Βερολίνο μετατρέπεται σε ένα τεράστιο open-air φεστιβάλ. Το Jazzfest (2-5 Νοεμβρίου) είναι φεστιβάλ-θεσμός που παρουσιάζει την αφρόκρεμα της διεθνούς jazz σκηνής. Στην ιστορία του έχει φιλοξενήσει κορυφαία ονόματα του είδους, όπως τον Miles Davis, τον Charles Mingus και τον Duke Ellington.

LollapaloozaBerlin.jpg
Ανάμεσα στην γεμάτη πολιτιστική ατζέντα της πόλης, οι μουσικόφιλοι ξεχωρίζουν το Lollapalooza (9-10 Σεπτεμβρίου 2017)

Ταξίδεψε τώρα!

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείς το εντυπωσιακό Βερολίνο με την Aegean! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο el.aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Από το αεροδρόμιο Tegel για το κέντρο της πόλης η μεταφορά με τα ταξί είναι πιο γρήγορη και κοστίζει περίπου 20€. Τα λεωφορεία 109, Χ9, TXL είναι η πιο οικονομική λύση, καθώς σας μεταφέρουν στο κέντρο σε μισή ώρα περίπου και το εισιτήριο είναι 2-4€.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured