Μάρω Αγγελοπούλου

Αρχοντική και πανέμορφη, παραδοσιακή και μοντέρνα, η Βιέννη ζει στο ρυθμό των γιορτινών events και των υπέροχων γεύσεων όλο το χρόνο. Η φινετσάτη πρωτεύουσα της Αυστρίας, απευθύνεται σε ένα ευρύτατο κοινό ταξιδιωτών, τόσο σε νέους όσο και σε οικογένειες και είναι εύκολα προσβάσιμη από τη χώρα μας, καθώς η Aegean έχει καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα!

Σύγχρονη και μεγαλοπρεπής

Ο γαλάζιος Δούναβης, οι πίνακες του Κλιμτ, τα βαλς του Στράους, η βιεννέζικη σοκολάτα και τα παλάτια, είναι αυτά που κατά βάση πλαισιώνουν την παραμυθένια ατμόσφαιρα της αυστριακής πρωτεύουσας. Η «Μαγεία των Χριστουγέννων», που στήνεται κάθε χρόνο μπροστά στο δημαρχείο, παραμένει μία από τις βασικές ατραξιόν και συρρέουν μικροί και μεγάλοι από παντού, ωστόσο η πόλη ανανεώνει δραστικά την εικόνα της με μια ολοένα αναπτυσσόμενη και άκρως δυναμική σύγχρονη σκηνή που λαμβάνει χώρα όλο τον χρόνο. Οι συνεχόμενες μπαρόκ προσόψεις του κέντρου της κρύβουν πλέον φουτουριστικά μουσεία σύγχρονης τέχνης, προχωρημένα εστιατόρια και στιλάτες μπουτίκ νέων σχεδιαστών. Ένα από τα ατού της μοντέρνας Βιέννης είναι ότι δεν χρειάζεται ο επισκέπτης να την αναζητήσει σε παλαιότερες υποβαθμισμένες γειτονιές και αναπαλαιωμένα βιομηχανικά κτίρια, όπως συμβαίνει σε άλλες πρωτεύουσες. Οι Βιεννέζοι εναρμονίζονται με φυσικότητα στις εξελίξεις, που σε μεγάλο βαθμό συνυπάρχουν ιδανικά με το αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό παρελθόν της κλασικής Βιέννης, προσφέροντας ένα συναρπαστικό πακέτο: την αρχοντιά του κλασικού και τον πειραματισμό της σύγχρονης εποχής. Η ποιότητα ζωής είναι τόσο υψηλού επιπέδου, ώστε ψηφίστηκε και φέτος για όγδοη συνεχόμενη χρονιά ως «η καλύτερη πόλη για να ζεις», στην έρευνα της εταιρείας συμβούλων Mercer των πόλεων που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής.

vienni1.jpg
Η Aegean εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Βιέννης με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα


Ο επισκέπτης βλέπει αμέσως πόσο όλα δένουν αρμονικά στη Βιέννη των ανθισμένων κήπων, της ιστορίας των Αψβούργων και των διαφορετικών τάσεων: ο Stephansdom  καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου) δεσπόζει ανάμεσα στα αρ νουβό κτίρια. Ξεχωρίζει στο κέντρο της πλατείας Stephansplatz, που ενώνει τους πολύβουους εμπορικούς πεζόδρομους και τα ατμοσφαιρικά σοκάκια με την αυτοκρατορική συνοικία Hofburg (στην άκρη της δεσπόζουν τα ομώνυμα παλάτια).Η αύρα του ανατρεπτικού αρχιτέκτονα Αντολφ Λόος πλανιέται ακόμη πάνω από τα πιο όμορφα bars και cafes, ενώ οι μουσικές βραδιές στη Staatsoper (Όπερα) συγκεντρώνουν νέους ταξιδιώτες μέχρι και οικογένειες που επισκέπτονται την πόλη. Ιδίως εάν ταξιδεύετε οικογενειακώς στη Βιέννη, τα παιδιά σας σίγουρα θα ξετρελαθούν με τον τεράστιο Ζωολογικό Κήπο Ηaus des Meeres Aquarium Zoo. Στην κεντρική λεωφόρο Lindengasse και στους μικρότερους δρόμους που την πλαισιώνουν θα βρείτε εκτός από ατελιέ επώνυμων σχεδιαστών και εμπνευσμένες δημιουργίες ανερχόμενων ντόπιων designers και μάλιστα σε λογικές τιμές.

Για καφέ και σοκολάτα

Ένα από τα αρχέτυπα της Βιέννης είναι η κουλτούρα του καφέ και της σοκολάτας, όπου στις αρχές του εικοστού αιώνα έδωσε τον τόνο στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της πόλης. Ανάμεσα στα cafe-ορόσημα της πόλης, ξεχωρίζουν το Landtmann (Dr. Karl Lueger Ring 4), όπου έπινε άλλοτε τον καφέ του ο Φρόιντ και σήμερα συχνάζουν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι της Βιέννης, το Central (Herrengasse 14) που ήταν αγαπημένο στέκι των καλλιτεχνών της βιεννέζικης avant garde στις αρχές του 20ου αιώνα, το Mozart (Albertinaplatz 2) με τη μακρά του ιστορία να φτάνει πίσω στο 1794, αλλά και το Cafe Sacher (Philarmonikerstrasse 4) στο ομώνυμο ξενοδοχείο, που παραμένει δυνατό στις προτιμήσεις του κοινού χάρη στην περίφημη σοκολατένια Sachertorte στην αριστοκρατική του αίθουσα με τις σιδερωμένες εφημερίδες!

vieni3.jpg
Στο Museumsquartier χτυπά η καρδιά της σύγχρονης τέχνης

Για τους λάτρεις του φαγητού

Παρότι το εθνικό φαγητό των Αυστριακών είναι τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, οι περισσότεροι Βιεννέζοι προτιμούν τα Burenwurst και Kasekrainer (λουκάνικα γεμισμένα με τυρί). Θα τα βρείτε σε μικρά μαγαζάκια που ονομάζονται Wurstelstand, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη. Στο μοδάτο dinner club με ζωντανή jazz μουσική Albertina Passage (Opernring/Operngasse), μπορείτε να κλείσετε τραπέζι ή να φάτε στην μπάρα για να απολαύσετε και τα κοκτέιλ. Το Kunsthalle Cafe στην Karlsplatz (Treitlstrasse 2), με τη μεγάλη βεράντα, τα τραπέζια με τα φαναράκια και τις σεζλόνγκ πάνω στο γρασίδι αποτελεί σημείο συνάντησης της νεολαίας και προτείνει καλό φαγητό και ψαγμένες μουσικές. Στην οδό Praterstrasse, κάτω από τη σκιά των δέντρων, βρίσκονται δύο εστιατόρια που μοιάζουν με κουκλόσπιτα: το Mochi και το Cafe Ansari, όπου ανάμεσα σε άλλα σερβίρει μαντί γεμισμένα με κιμά ή τυρί και ψαγμένες συνταγές με κρέας. Επισκεφθείτε την υπαίθρια αγορά Karmelitermarkt κοντά στο Schwedenplatz για να δοκιμάσετε επί τόπου-και να προμηθευτείτε βεβαίως-υπέροχες τοπικές γεύσεις. Επίσης, περάστε από την αγορά Naschmarkt με τα ολόφρεσκα θαλασσινά και τη θέα στο μοναδικό κτίριο Vienna Secession με τον χρυσό τρούλο. Ανάμεσα στα αρτοπωλεία με κάθε λογής αφρώδεις μπουκιές, πάγκους με ποικίλα προϊόντα και πανέμορφα ανθοπωλεία, θα απολαύσετε γευστικότατους μεζέδες στα υπαίθρια τραπεζάκια της πιο ζωντανής αγοράς της πόλης.

Με έντονο πολιτιστικό άρωμα

Στο Museumsquartier, σ’ αυτό το τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο που στέγαζε κάποτε τους αυτοκρατορικούς στάβλους υπάρχουν δεκάδες πολιτιστικά σημεία (μουσεία, κέντρο αρχιτεκτονικής, στούντιο για υποτροφίες καλλιτεχνών κ.ά.), εστιατόρια, bars και μαγαζιά. Γύρω από την τεράστια πεζοδρομημένη πλατεία-meeting point χτυπά η καρδιά της σύγχρονης τέχνης: από τη μία δεσπόζει το Leopold Museum με την τεράστια συλλογή από Αυστριακούς και Γερμανούς εξπρεσιονιστές, ενώ από την άλλη το μεταμοντέρνο MUMOK με τους προκλητικούς αξιονιστές καλλιτέχνες. Η περιοχή Schwedenplatz εξελίσσεται σε γειτονιά καλλιτεχνών όπου αυξάνονται διαρκώς τα μπαρ, τα στούντιο και οι γκαλερί. Είναι εμπειρία ζωής να ακούτε τη συμφωνική ορχήστρα της πόλης στο εντυπωσιακό αρ νουβό εσωτερικό του Haus der Musik (Σπίτι της Μουσικής) με τους τετραγωνισμένους πολυελαίους και τα χρυσοποίκιλτα γείσα. Μην ξεχάσετε να ποζάρετε δίπλα στο άγαλμα του Μπετόβεν που δεσπόζει στη μέση της μεγάλης αίθουσας.

Βιέννη by night!

Πίσω από την αυτοκρατορική εικόνα της Βιέννης, η νυχτερινή ζωή είναι ιδιαίτερα έντονη! Το Grelle Forelle (Spittelauer Lände 12) διαθέτει δύο ορόφους και φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της διεθνούς αντεργκράουντ σκηνής. To Fluc (Praterstern 5), που έχει κερδίσει αρχιτεκτονικό βραβείο, είναι ένα διώροφο club με τσιμεντένιους τοίχους. Στον επάνω όροφο παίζουν μουσική DJs και διοργανώνονται συναυλίες, ενώ στο ισόγειο είναι το dancefloor. Μη φύγετε από τη Βιέννη αν δεν πιείτε ένα από τα φημισμένα κοκτέιλ του Loos American Bar (Kärntner Durchgangg 10, Stephansplatz), ένα αρχιτεκτονικό θαύμα του 1908. Το Roberto American Bar (Bauernmarkt 11-13) είναι το «σπίτι» του Ρομπέρτο Πάβλοβιτς, του καλύτερου μπάρμαν στη Βιέννη, που είναι-εύλογα-πάντα γεμάτο. Κοντά στην όχθη του παραπόταμου του Δούναβη υπάρχει, επίσης, το Flex (Augartenbrücke 1), που ήταν πολύ δημοφιλές στα 90s και συνεχίζει δυναμικά με επιλεγμένα  dj sets και το Werk (Spittelauer Lände 12) που θεωρείται ο παράδεισος της electro τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες και λάτρεις του είδους. Εάν επισκεφθείτε τη Βιέννη το καλοκαίρι έχετε υπόψη πως ανοίγουν πολλά αυτοσχέδια beach bars στο κανάλι του Δούναβη.

grelleforelleout.jpg
Το διάσημο club Grelle Forelle διαθέτει δύο ορόφους και φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της διεθνούς αντεργκράουντ σκηνής.

Vinyl…mania!

Ο χάρτης των δισκοπωλείων της Βιέννης είναι γεμάτος και το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων που επισκέπτονται την πόλη κερδίζουν κυρίως τα μικρά και εξειδικευμένα στέκια με παντός είδους μουσικές προσφορές! Για τους θιασώτες του βινυλίου το Record Shack και το Moses είναι ιδανικά σημεία για πολύωρο ξεψάχνισμα γύρω από ντάνες με διεθνές και ντόπιο electro, soul, rock και funk περιεχόμενο.  Το Teuchtler είναι το hotspot για όσους ψάχνουν μεταχειρισμένες ηχογραφήσεις και, το σημαντικότερο, διαθέτει προσωπικό που συναγωνίζεται στα ίσα αυτό του “High Fidelity”! Σε αντίστοιχα επίπεδα και το Rave Up Records που δεκαετίες τώρα προμηθεύει δισκοθήκες διεθνώς, ιδίως με την ποικιλία του σε electro, dub και avant-garde, σε βινύλιο και cd. Τσεκάρετε και το τμήμα με τα rarities που αξίζει! Το Scout Records διαθέτει μια μεγάλη hard rock και metal συλλογή, ενώ εάν θέλετε indie, experimental και ψαγμένο υλικό για dj sets, επιβάλλεται έστω μια επίσκεψη στο Tongues.

Για να είστε ενημερωμένοι

Στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών στην πλατεία Albertina (1ο διαμέρισμα ) θα βρείτε φυλλάδια με πληροφορίες, ενώ υπάρχει και μια υπηρεσία κρατήσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες (9 π.μ.-7 μ.μ.). Οι απαιτητικοί ταξιδιώτες θα ικανοποιηθούν ιδιαιτέρως με την εξαιρετική οργάνωση του Αυστριακού Οργανισμού Τουρισμού (www.austria.info) με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (μέχρι και χάρτες) για τα σημεία που θα επισκεφθείτε, τα πολιτιστικά events και τις γευστικές προτάσεις.

vieni4.jpg
Παρότι τα Χριστούγεννα είναι η πιο δημοφιλής τουριστική εποχή, η Βιέννη είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνo

Ταξίδεψε τώρα!

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείς την αρχοντική Βιέννη με την Aegean! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Όταν φτάσεις στο αεροδρόμιο της Βιέννης, έχεις μερικές εναλλακτικές για να μετακινηθείς προς την πόλη, που είναι σε απόσταση 18χλμ. Τα λεωφορεία Vienna Airport Lines περνούν κάθε 20-30 λεπτά και η διαδρομή διαρκεί 25-30 λεπτά μέχρι το κέντρο της πόλης. Μια άλλη εναλλακτική είναι ο σιδηρόδρομος, που είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε τον προορισμό σας. Οι δυνατότητες είναι δύο: το τρένο S7 (Schnellbahn)  με το οποίο βρίσκεσαι σε περίπου 24 λεπτά στο κέντρο της πόλης (στάση Wien Mitte – Landstrasse) ή το CAT -City Airport Train που κάνει τη διαδρομή αεροδρόμιο-Wien Mitte σε περίπου 16 λεπτά (γι’ αυτό και το εισιτήριο είναι πιο ακριβό, στα 11 ευρώ).

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured