Μάρω Αγγελοπούλου

Ζωντανή, πρωτοποριακή και πανέμορφη, η Μαδρίτη είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για ταξίδι αυτή την περίοδο! Στα δυνατά χαρτιά της ισπανικής πρωτεύουσας είναι οι Τέχνες, η διασκέδαση (ακόμη και τα μεσάνυχτα οι κεντρικές πλατείες και οι δρόμοι σφύζουν από ζωή) και το εκπληκτικό φαγητό. Στη συνέχεια μοιραζόμαστε μαζί σου μερικά μυστικά της, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα σε οδηγήσουν να κλείσεις εισιτήρια για μια από τις καθημερινές πτήσεις της Aegean προς τη Μαδρίτη.

Mουσεία και ατέλειωτες βόλτες!

Όποτε και να επισκεφθείτε την υπέροχη Μαδρίτη, η συνήθης αφετηρία για βόλτα είναι η μεγαλοπρεπής Plaza Mayor για τη διαδρομή προς τα δρομάκια της περιοχής La Latina. Στους πάγκους των γύρω παλαιοπωλείων σίγουρα θα βρείτε κάτι ιδιαίτερο να ψωνίσετε από τις ατελείωτες σειρές με αυθεντικές στολές flamengo, ανδρικά μπολερό και βεντάλιες, που θα σας βάλουν απευθείας στην παραδοσιακή ατμόσφαιρα της πόλης. Το μουσείο του Πράδο με τους πίνακες του Γκόγια, του Βελάσκεθ, του Ελ Γκρέκο, του Ιερώνυμου Μπος και πολλών ακόμη μεγάλων ζωγράφων, αλλά και τις σπουδαίες περιοδικές του εκθέσεις, σαφέστατα αποτελεί σημείο-ορόσημο της πόλης. Όσο για το… Πράδο της σύγχρονης τέχνης δεν είναι άλλο από το μουσείο Reina Sofia όπου γίνονται ουρές μπροστά στην “Guernica”. Εκτός από το διάσημο αριστούργημα του Πικάσο, οι μόνιμες συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν επίσης καταπληκτικά έργα του Μιρό και του Νταλί, καθώς και το σκοτεινό δωματιάκι όπου προβάλλεται ο «Ανδαλουσιανός Σκύλος» του Μπουνιουέλ. 

madriti1.jpg
Αρχοντική, νεανική και πάντα πρωτοποριακή, η Μαδρίτη ανήκει στους must προορισμούς!

Ένας κλασικός περίπατος στη Μαδρίτη είναι στο πάρκο Buen Retiro, όπου τις Κυριακές θα συναντήσετε ζωντανές σκηνές αλά Αλμοδόβαρ, όπως νεόνυμφα ζευγάρια να απαθανατίζονται μπροστά από το γυάλινο Palacio de Cristal, που φιλοξενεί μάλιστα ενδιαφέρουσες σύγχρονες εικαστικές εγκαταστάσεις. Μπορεί να σας ακουστεί τουριστικό αλλά αποτελεί συνήθεια και των ντόπιων: το Rastro είναι το... Μοναστηράκι της Μαδρίτης και πράγματι αξίζει τον κόπο να περπατήσετε κατά μήκος του. Σας προτείνουμε, μάλιστα, να το συνδυάσετε με μια απογευματινή βόλτα στις περιοχές Lavapies και Latina, που είναι και οι πιο ανερχόμενες γειτονιές της πόλης, με άκρως εναλλακτικό και arty χαρακτήρα και πολλά πολυεθνικά στέκια. Ιδίως για τη Latina σημειώστε το εξής: Εάν περάσετε από εκεί Κυριακή να πάτε στο flea-market για εξαιρετικά οικονομικές τιμές και φανταστικά second-hand πράγματα. Επίσης, γνωρίζετε πως η περιοχή φημίζεται και για την πληθώρα των tapas bars. 

Μνημειώδεις γεύσεις (και πού θα τις βρείτε)!

Ό,τι και να περιλαμβάνει η ημέρα σας, φροντίστε να απολαύσετε έστω ένα γενναιόδωρο σνακ με ισπανικούς λουκουμάδες churros βουτηγμένους σε ζεστή σοκολάτα στη τσοκολατερία-μνημείο San Gines, στο ομώνυμο δρομάκι πίσω από την Plaza del Sol. (Pasadizo de San Gines 5). Είναι ξακουστό το πάθος με το οποίο οι Μαδριλένοι συντηρούν τα στέκια-θεσμούς του παρελθόντος, συνεπώς μην σας κάνει εντύπωση πως, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, το παλιότερο εστιατόριο στον κόσμο (από το 1725!), ονόματι Botin, βρίσκεται στην καρδιά της Μαδρίτης (στην οδό Cuchilleros, ένα στενό δίπλα από την Plaza Mayor), και μάλιστα συνεχίζει να σερβίρει γευστικότατο φαγητό στους θαμώνες που κατακλύζουν καθημερινά τη ρετρό σάλα του. Ωστόσο, το απόλυτο χιτ της ισπανικής κουζίνας είναι φυσικά τα tapas και στη Μαδρίτη τα τιμούν ιδιαιτέρως. Τα περισσότερα tapas bars έχουν και τραπέζια, αλλά η ιεροτελεστία επιβάλλει τσιμπολόγημα στα όρθια, αφού όταν οι Ισπανοί λένε «πάμε για τάπας» εννοούν ότι θα γυρίσουν τουλάχιστον πέντε tapas bars στο ίδιο βράδυ. Επιλέξτε χαμόν, τσορίθο (πικάντικο λουκάνικο), αλλαντικά και μεζέδες όλων των ειδών απλώνονται πάνω σε φέτες ψωμιού τριμμένες με ντομάτα, ελιές, τορτίγια, patatas bravas (με κόκκινο πιπέρι) και πολλές ακόμα ευφάνταστες μπουκιές. Εάν θέλετε να τα καταναλώσετε ως μυημένος «Ισπανός», συνοδέψτε τα με ριόχα ή cava  (ισπανικό αφρώδες) και στο τέλος πετάξτε κι εσείς τη λερωμένη σας χαρτοπετσέτα στο πάτωμα, καθότι αποτελεί μέρος της tapas-μύησης!

madriti4.jpg
Το απόλυτο χιτ της ισπανικής κουζίνας είναι φυσικά τα tapas και στη Μαδρίτη τα τιμούν ιδιαιτέρως

Κατηφορίζοντας την Calle de Toledo, οι cervecerias (μπυραρίες) ξεφυτρώνουν παντού στα γύρω στενά, ενώ φτάνοντας στους δρόμους Cava Baja και Cava Alta επικρατεί πάντα λαοθάλασσα. Αν βρεθείτε στην περιοχή, σας προτείνουμε την ταβέρνα Casa Lucas (30, Cava Baja) για τα καλύτερα θαλασσινά tapas! Μην αντισταθείτε και σε ένα γύρο θαυμάσιων θαλασσινών του ωκεανού στην κλειστή γυάλινη αγορά San Miguel που μοιάζει με μεταμοντέρνα εκδοχή της Βαρβακείου Αγοράς.

Νυχτερινή ζωή: από το new retro στο hip

Ζωντανή, με συνεχείς νέες αφίξεις στην ατζέντα της (για φαγητό και για ποτό) και πάντα πρωτοποριακή, αλλά και με πινελιές από το παρελθόν, η νυχτερινή ζωή της Μαδρίτης αποτελεί υπόδειγμα της downtown διασκέδασης, με πανέμορφες γειτονιές και παραδοσιακά κτίρια που φιλοξενούν νέες τάσεις. Δίπλα στα δημιουργικά εστιατόρια και τα μοδάτα clubs, υπάρχουν πάντα μπαρ όπως το Museo Chicote επί της Gran Via όπου οι νεο-μποέμ απολαμβάνουν τα ποτά τους εκεί όπου τη δεκαετία του ‘30 έδιναν ραντεβού ο Λόρκα και ο Μπουνιουέλ. Η Μαδρίτη έχει ιδιαίτερα έντονο streetlife άρωμα που δυναμώνει τις πρωινές ώρες στα δρομάκια της Chueca, της πιο μοδάτης γειτονιάς της πόλης και καρδιάς του nightlife. Η πρώην υποβαθμισμένη γειτονιά στις παρυφές του κέντρου ανακαλύφθηκε γύρω στα ’80s (η Μαδρίτη τότε είχε μια πολύ δυνατή γκέι σκηνή στο πλαίσιο της La Movida, του καλλιτεχνικού κινήματος του Αλμοδόβαρ και της παρέας του). Εδώ άνοιξαν τα πρώτα underground clubs και αργότερα εξελίχθηκε σε mainstream κέντρο διασκέδασης. Τα στενά γύρω από την περιοχή Chueca είναι γεμάτα ντιζαϊνάτα bar-restaurants, ενώ προχωρώντας προς τη γειτονική Alonso Martinez θα ανακαλύψετε τα dance clubs της πόλης που είναι δημοφιλέστατα στις νεαρότερες ηλικίες. Αξίζει να κάνετε μια κράτηση στο Ramses, επί της  Puerta de Alcala, που είναι το hot spot της μαδριλένικης νύχτας σε εντυπωσιακή διακόσμηση Φίλιπ Σταρκ. Γενικώς, τα μπαράκια της Chueca έχουν την τιμητική τους: το διάσημο Museo Chicote (Gran Via 12), το Cock με τα περίφημα κοκτέιλ και το Why not? που είναι πάντα γεμάτο κόσμο που χορεύει!

madriti2.jpg
Η Aegean εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Μαδρίτης με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα

Φεστιβάλ και αναρίθμητες εκδηλώσεις!

Η πολιτιστική ατζέντα της πόλης είναι πάντα γεμάτη, όποια εποχή και αν επιλέξετε να πάτε, καθώς συναυλίες, φεστιβάλ και πάρτι πραγματοποιούνται συνεχώς! Μερικές από τις πιο σημαντικές φεστιβαλικές προτάσεις που παίζουν κάθε χρόνο είναι το FestiMad, το μεγάλο φεστιβάλ της Μαδρίτης που διοργανώνεται μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, με 70 περίπου συναυλίες σε 30 διαφορετικά venues. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τον συνδυασμό γαστρονομία-μουσική σε ένα πακέτο, το Festival Tomavistas είναι η ιδανική περίπτωση και πραγματοποιείται (συνήθως) 19-21 Μαΐου. Από αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη είναι η επική διάρκεια του Sound Isidro με indie χαρακτήρα και live acts σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Το Mad Cool Festival διοργανώνεται φέτος για δεύτερη φορά στην ιστορία του, στις 6-7 Ιουλίου, στο κέντρο της Μαδρίτης και είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν ένα city break στην υπέροχη αυτή πόλη παράλληλα με γερές δόσεις μουσικής απ’ όλα τα παρακλάδια του rock: Neil Young, The Who, The Prodigy, Die Antwoord, Biffy Clyro και Jane's Addiction είναι λίγα από τα (σημαντικά) ονόματα που πλαισιώνουν το φετινό line-up. Το GetMAD!Festival παρότι επικεντρώνεται στη μουσική είναι ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με συγκροτήματα που καλύπτουν ένα ευρύ ηχητικό φάσμα, από garage και punk μέχρι psyche, electro και hard rock. Κορυφώνεται στις 26-27 Μαΐου, ωστόσο όλη τη χρονιά διοργανώνονται στα πλαίσιά του συναυλίες σε bars της πόλης.

Για τους οπαδούς της electro, επιβάλλεται το Utopia στις 4-5 Ιουνίου, με μεγάλα ονόματα όπως Martin Solveig, David Guetta, Maceo Plex, Anna Tur και Carlos Jean, μεταξύ πολλών. Ο Ιούνιος είναι ο κατάλληλος μήνας και για τους λάτρεις της μαύρης μουσικής, καθώς το Black is Black Weekend είναι αφιερωμένο στη soul, το funk και τη blues. Το Mulafest συνδυάζει και φέτος το street food με τη μουσική και τα sports στον μεγαλύτερο φεστιβαλικό χώρο της Μαδρίτης, το IFEMA, στις 23-25 Ιουνίου.  

madriti5.jpg
Οι Jane’s Addiction στο Mad Cool Festival 2016

Ταξίδεψε τώρα!

Η Aegean πραγματοποιεί καθημερινές από την Αθήνα για την πανέμορφη Μαδρίτη! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο el.aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, βλέποντας τις τιμές των εισιτηρίων έως και 11 μήνες μπροστά!

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Ο οικονομικότερος τρόπος για να φτάσετε από το αεροδρόμιο Barajas στο κέντρο της Μαδρίτης είναι με το 24ωρο λεωφορείο Airport Express, το οποίο θα σας μεταφέρει σε 40 λεπτά στην Plazade Cibeles. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το μετρό που θα σας οδηγήσει στο σταθμό Nuevos Ministerios σε 12 λεπτά. Εάν σκοπεύετε να κάνετε αρκετές διαδρομές εντός της πόλης, τότε σας συμφέρει να προμηθευτείτε το Madrid Tourist Travel Pass, το οποίο σας εξασφαλίζει απεριόριστες επιβιβάσεις σε μετρό και λεωφορεία (€14.20 για 2 μέρες, €18.40 για 3 μέρες και €26.80 για 5 μέρες). Για περισσότερες πληροφορίες: www.esmadrid.com.


 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured