Μάρω Αγγελοπούλου

Νάπολη! Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο, η μεγαλύτερη της Νότιας Ιταλίας και σημαντικό λιμάνι της Καμπανίας, είναι γεμάτη ζωντάνια, γοητεία, ταμπεραμέντο και τέχνη. Η χιλιοτραγουδισμένη πόλη και πατρίδα της πουλτσινέλα, της Σοφία Λόρεν, του τενόρου Ενρίκο Καρούζο, του Βεζούβιου και, βεβαίως, της πίτσας, έχει ενσωματώσει την Ιστορία στην καθημερινότητά της. Σε αυτήν, σύγχρονη και παλιά, θα κάνουμε στη συνέχεια μια αναδρομή, πριν κλείσουμε τα εισιτήρια μας με κάποια από τις 3 πτήσεις που έχει εβδομαδιαίως η Aegean.

Γραφικές διαδρομές

Η Νάπολη βρίσκεται πάνω σε λόφους στη βόρεια πλευρά του κόλπου και πολύ κοντά στο ηφαίστειο που αφάνισε την Πομπηία και είναι σήμερα μία από τις πιο παλιές και πλούσιες σε Ιστορία και πολιτισμό ευρωπαϊκές πόλεις, με το ιστορικό κέντρο να έχει επισήμως ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παρότι είναι μια πόλη ισοδύναμη με ανοιχτό μουσείο, είναι ταυτόχρονα ζωντανή και άκρως γοητευτική, με εξωστρεφείς ανθρώπους και μια γαστρονομία που επιβάλλεται να δοκιμάσετε. Η Piazza del Plebiscito είναι το κέντρο της μοντέρνας Νάπολης, όπου δεσπόζουν η εκκλησία San Francesco di Paola και το Palazzo Reale με τα βασιλικά διαμερίσματα και το roof garden με την υπέροχη θέα στο λιμάνι. Περπατήστε στην Spaccanapoli με τα στενά γραφικά δρομάκια αλλά και την πολυσύχναστη Via San Biaggio, η οποία διασχίζει την πόλη και αποτελεί καρδιά του ιστορικού της κέντρου, ενώ διαθέτει ενδιαφέροντα αξιοθέατα, κτίρια και καταστήματα.

napoli1.jpg
Η Aegean εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Νάπολης με 3 πτήσεις εβδομαδιαίως από την Αθήνα

Από τη Via Partenope περάστε απέναντι στη χερσόνησο Megaride όπου βρίσκεται Castel Dell' Ovo, το παλαιότερο κάστρο της πόλης που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Από το σημείο αυτό θα έχετε μοναδική θέα στο Βεζούβιο, καθώς και στις περιοχές Mergellina και Posillipo. Συνεχίστε τη βόλτα σας στη Via Caracciolo, με το πάρκο της Villa Comunale από τη μία πλευρά και τη θάλασσα από την άλλη, για να απολαύσετε όλη την παραλιακή οδό που είναι γεμάτη με εστιατόρια που σερβίρουν θαλασσινές νοστιμιές. Στην άκρη του κόλπου της Νάπολης βρίσκεται το Posillipo, η πιο αριστοκρατική περιοχή της πόλης, με κομψά σπίτια στο λόφο και εξαιρετικά σημεία για πανοραμική θέα. Το Castel Sant’Elmo, στο λόφο Vomero, είναι κλασικό σημείο για βόλτες την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Αξίζει να ανεβείτε έως εδώ για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στην πόλη και τον Βεζούβιο (Via Tito Angelini 22).

Η.. άλλη Νάπολη!

Όσο ειδυλλιακός και αν είναι ο ήλιος του ιταλικού Νότου αξίζει μια ατμοσφαιρική περιήγηση στο συναρπαστικό υπόγειο κόσμο της Νάπολης. Στα 40 μέτρα κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, θα ανακαλύψετε, μεταξύ άλλων, τα ερείπια ενός ελληνορωμαϊκού θεάτρου και μια ρωμαϊκή αγορά με άθικτες προσόψεις μαγαζιών. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε τις κατακόμβες του San Gennaro και του San Gaudioso, τις αρχαιότερες στην Ιταλία, που είναι διακοσμημένες με έξοχες τοιχογραφίες Βεβαίως, καμιά επίσκεψη στη Νάπολη δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς να επισκεφθείτε τη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, η οποία σκεπάστηκε από την καυτή λάβα του Βεζουβίου το 79 μ.Χ. Περιηγηθείτε στις μεγαλοπρεπείς επαύλεις και στα λουτρά που έχουν διατηρηθεί σε σημαντικό βαθμό, στο Αμφιθέατρο, το Μεγάλο Θέατρο, το Ωδείο και τον χώρο της Αγοράς (Forum). Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις οικίες των Βέτι, του Φαύνου, καθώς και τη Βίλα των Μυστηρίων με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες. Για να φτάσετε στην Πομπηία (23 χλμ. από τη Νάπολη) θα πάρετε το τρένο της Circum vesuviana ή της Trenitalia.

napoli2.jpg
Η Piazza del Plebiscito είναι το κέντρο της μοντέρνας Νάπολης

Mama mia! Τι γαστρονομία!

Πατρίδα της πίτσας, της σάλτσας Napoletana και της σαλάτας Caprese, η Νάπολη προσφέρει ασύλληπτες γαστρονομικές συγκινήσεις. Εδώ θα γευτείτε την πιο διάσημη ιταλική πίτσα στην απλούστερη και νοστιμότερη εκδοχή της: τραγανή, ξεροψημένη ζύμη, με σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες San Marzano, ντόπια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού. Μπορεί η Margherita να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, οι Ναπολιτάνοι όμως λατρεύουν και την pizza marinara (σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας). Οι λάτρεις της πίτσας επισκεφθείτε την Νάπολη ιδίως τον Οκτώβριο, καθώς τότε διεξάγεται ο διάσημος διαγωνισμός πίτσας Pizzafest! Βεβαίως, η τοπική κουζίνα αγαπά και τα θαλασσινά: polpo affogato (χταπόδι με σάλτσα), zuppa di pesce (ψαρόσουπα) και risotto alla pescatora (με θαλασσινά) είναι μερικές από τις γεύσεις που ξεχωρίζουν. Οι λάτρεις των γλυκών δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στα sfogliatelle (μικρά τραγανά γλυκά με γέμιση από γλυκιά ρικότα) και στα baba με ρούμι.

napoli3.jpg
Ο διάσημος διαγωνισμός πίτσας Pizzafest διεξάγεται κάθε Οκτώβριο στη Νάπολη! (credits: NapoliPizzaVillage/Facebook)

Φεστιβάλ και δρώμενα

Από την άνοιξη έως τα μέσα του Σεπτέμβρη, η Νάπολη σφύζει από κόσμο που συρρέει από παντού για να παρακολουθήσει ένα από τα πολλά μουσικά φεστιβάλ και καλλιτεχνικά δρώμενα που προσφέρει η ατζέντα της πόλης. Έχετε υπόψη ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ζέστης, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται σε εναλλακτικούς εξωτερικούς χώρους, συνήθως εκτός του κέντρου της Νάπολης. Το ετήσιο Maggio Dei Monumenti είναι μακράν το πιο εντυπωσιακό γεγονός της πόλης και φέτος διοργανώνεται 28 Απριλίου-4 Ιουνίου. Το διάρκειας ενός μηνός φεστιβάλ περιλαμβάνει δεκάδες εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικά δρώμενα και συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ειδικούς χώρους, καθώς και σε προστατευόμενα μνημεία της Νάπολης, εντελώς δωρεάν για το κοινό. Για τους φίλους της κλασικής μουσικής και της όπερας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά events του καλοκαιριού είναι το Ravello Festival Musicale di Villa Rufolo, το οποίο πραγματοποιείται από Ιούνιο έως Αύγουστο, καθώς και το Concerti al Tramonto, που διοργανώνεται σε έναν εξαίσιο χώρο στο Anacapri. Με έμφαση στην world/ethnic μουσική και με σχήματα απ’ όλον τον κόσμο, το Ethnos Festival διοργανώνεται και φέτος στις 22 Σεπτεμβρίου-12 Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης. Το Notte Bianca Napoli είναι ένα ολονύχτιο φεστιβάλ κυρίως με τοπικά jazz, rock και hip hop μουσικά συγκροτήματα, stand-up comedy acts και δρώμενα χορού που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο σε ποικίλους χώρους στο κέντρο της πόλης. Για τους σινεφίλ-και ιδίως τους οπαδούς του ανεξάρτητου σινεμά-το Napoli International Film Festival πραγματοποιείται και φέτος με πληθώρα προβολών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, στο Posillipo (σ.σ. αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής για το φθινόπωρο 2017).

napoli4.jpg
Το Notte Bianca Napoli είναι ένα ολονύχτιο φεστιβάλ γεμάτο μουσικές, street party και ποικίλα δρώμενα, που λαμβάνει χώρα σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης

Ταξίδεψε τώρα!

Η Aegean πραγματοποιεί 3 πτήσεις εβδομαδιαίως από την Αθήνα για την υπέροχη Νάπολη! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, βλέποντας τις τιμές των εισιτηρίων έως και 11 μήνες μπροστά!

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου! 

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Το λεωφορείο Alibus θα σας μεταφέρει στον κεντρικό σταθμό της πόλης (Stazione Centrale – Piazza Garibaldi) σε 15 λεπτά. Προμηθευτείτε την Artecard για δωρεάν μετακινήσεις και πολλές εκπτώσεις στα αξιοθέατα. Ισχύει για 3 μέρες και κοστίζει 21 ευρώ (www.campaniartecard.it). 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured