Η πανέμορφη και γεμάτη δυναμισμό πρωτεύουσα της Πολωνίας δίκαια εξελίσσεται σε μια από τις ανερχόμενες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Άλλωστε, έχει μετατραπεί ήδη σε ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για τους νέους που αγαπούν τις εναλλακτικές τέχνες και τον πολιτισμό. Συνεχίζοντας και φέτος τα travel guide σε πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε, με τις απαραίτητες μουσικές οδηγίες, ξεκινάμε από τη Βαρσοβία. Είναι ένας προορισμός που αξίζει να ψάξετε, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Aegean.

Βλέποντας την όμορφη Παλιά Πόλη (Stare Miasto) και το βασιλικό κάστρο (Zamek Krolewski w Warszawie), δύσκολα πιστεύει κανείς ότι το ιστορικό κέντρο είχε μετατραπεί σε σωρό ερειπίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία μέσα από παλιές φωτογραφίες. Αυτό το πλέγμα από δρομάκια του 14ου αιώνα διαθέτει μια νεο-μποέμ ατμόσφαιρα χαρακτηριστική της Βαρσοβίας. Ένας από τους ωραιότερους δρόμους που θα συναντήσετε είναι η Nowy Swiat με κομψές μπουτίκ, μπαρ και εστιατόρια που σφύζουν από ζωή. Θα καταλήξετε στο παλάτι Lazienski, ένα από τα ωραιότερα της Πολωνίας, με το τεράστιο πάρκο του. Η Αναγέννηση και το μπαρόκ συναντιούνται με γοτθικά και νεοκλασικά στοιχεία στην κεντρική πλατεία της πόλης. Είναι γεγονός πως ότι της λείπει σε αρχαίο πολιτισμό, η Βαρσοβία το κερδίζει σε ένταση και δυναμισμό. Διαθέτει τον αέρα μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, μιας πόλης σύγχρονης και δημιουργικής, που αξιοποιεί τα μνημεία και τους δημόσιους χώρους της, διοργανώνοντας πολιτιστικά δρώμενα σε αιωνόβιους καθεδρικούς, προβολές σε σταλινικούς πύργους, εκθέσεις τέχνης σε πεζοδρόμους και αστικούς κήπους. Όσοι αγαπούν τις τέχνες σίγουρα θα βρουν πολλά να κάνουν εδώ: θεατρικές παραγωγές, art house ταινίες και μουσική είναι στην ημερήσια ατζέντα της πόλης. Η μουσική σκηνή και το nightlife είναι εξίσου έντονα. Στη Βαρσοβία θα ανακαλύψετε νέες εμπειρίες clubbing, ενώ, ιδίως το καλοκαίρι, διοργανώνονται και πολλά φεστιβάλ. 

Warsaw1in.jpg
Η Βαρσοβία αποτελεί το αύριο των ευρωπαϊκών προορισμών

Το πρώτο που αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης που βγαίνει για πρώτη φορά στον κεντρικό σταθμό τρένων Warszawa είναι η έντονη μετα-σοσιαλιστική αύρα της πόλης που οφείλεται κυρίως στα σταλινικά κτίρια. Σήμα κατατεθέν της είναι το κτίριο που μοιάζει με τούρτα, το οποίο στεγάζει το Παλάτι της Κουλτούρας και της Επιστήμης, το οποίο προσφέρθηκε τη δεκαετία του ’50 από τον Στάλιν ως δώρο του σοβιετικού λαού στο πολωνικό έθνος. Η Βαρσοβία είναι γεμάτη από όμορφες εκκλησίες και μοναστήρια, ενδιαφέροντα μουσεία και κινηματογραφικά παλάτια, όπως το Lazienki και το Wilanοw. Ο ποταμός Wisla (Βιστούλας στα ελληνικά) τη χωρίζει στα δύο: η περιοχή Praga στη δεξιά πλευρά είναι για τη Βαρσοβία ό,τι ακριβώς είναι το Shoreditch για το Λονδίνο. Αυτή την παλιά και decadente γειτονιά, την ανακάλυψαν πρώτοι οι καλλιτέχνες λόγω των χαμηλών ενοικίων, της διαθεσιμότητας των κτιρίων για ατελιέ και του φτηνού κόστους ζωής. Περνώντας τον Wisla, ανατολικά της Stare Miasto, θα νομίσετε ότι βρεθήκατε σε άλλη πόλη.

warsaw2.jpg
Η
Aegean εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας με καθημερινές πτήσεις από Αθήνα

H Praga θεωρείται το εναλλακτικό place-to-be, όμως εδώ πρέπει να ψάξετε επί τόπου για να μάθετε τι παίζει: το InfoPraga στην οδό Zabkowska 36 λειτουργεί ως γραφείο πληροφοριών για την ανερχόμενα arty γειτονιά. Έχετε υπόψη ότι τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται στην αριστερή όχθη του Wisla. Η Παλιά και η Νέα Πόλη (Nowe Miasto) με την κεντρική οδό Freta και το γνωστό μείγμα από περιποιημένα cafes, εστιατόρια και καταστήματα με αντίκες και σουβενίρ. Το Μουσείο Σοπέν είναι αφιερωμένο στην αυθεντία της πολωνικής κλασικής μουσικής και διαθέτει δύο «παρακλάδια»: Ένα στην περιοχή Wola, όπου βρίσκεται το κτίριο στο οποίο γεννήθηκε ο Σοπέν, και ένα στον Βασιλικό Δρόμο, στην οικογενειακή κατοικία του συνθέτη. Επίσης, στον καθεδρικό του Βασιλικού Δρόμου διατηρείται η καρδιά του Σοπέν. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Park Lazienkowski, όπως και το πάλαι ποτέ εβραϊκό γκέτο (Umschlagplatz), που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον!

warsaw3.jpg
Παλιά Πόλη: η Βαρσοβία έχει μεταμορφωθεί από γκρίζα πόλη του ανατολικού μπλοκ σε μια μητρόπολη που κοχλάζει από δημιουργικότητα 

Nightlife

Η Βαρσοβία διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή, με ενδιαφέρουσα μουσική σκηνή και πολλά bar και club που καλύπτουν όλα τα γούστα. Τουλάχιστον μία από τις νύχτες σας θα την ζήσετε στην πλατεία Zbawiciela, που αποτελεί από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, όπου συναντιέται ο νεαρόκοσμος για φαγητό και ποτό. Εναλλακτική επιλογή είναι η περιοχή Praga, στη δεξιά όχθη του Wisla, που προσφέρει από παμπ για να δοκιμάσετε ντόπιες μπύρες και παραδοσιακή πολωνική βότκα μέχρι πολυώροφα στέκια που διαθέτουν εστιατόρια, club και αίθουσες για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Τα περισσότερα clubs στεγάζονται σε παλιές αποθήκες, όπως το 1500m2 με όνομα που υποδηλώνει κυριολεκτικά το μέγεθος του χώρου! Πρόκειται για ένα από τα hot spots για τα πάρτι της πόλης, που απευθύνεται στους λάτρεις της ψαγμένης ηλεκτρονικής μουσικής και της underground αισθητικής. Δώστε βάση στα τρία stages του Nowa Jerozolima που παίζουν από dubstep μέχρι χαρούμενη Balearic house. Αν θέλετε ακόμη περισσότερο χορό, το Luzztro επί της Smolna Street είναι το απόλυτο after spot, απ’ όπου οι θαμώνες βγαίνουν όταν έχει πια μεσημεριάσει! Το καλοκαίρι, η δράση μεταφέρεται δίπλα στις όχθες του Βιστούλα, με τα υπαίθρια club όπως το Temat Rzeka, το Pomost 511 και το Kurort να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές. 

warsow4.jpg
1500m2: το όνομα του διάσημου club που υποδηλώνει κυριολεκτικά το μέγεθος του χώρου

Η Βαρσοβία στο.. πιάτο σας

Η γαστρονομική σκηνή της πόλης περιλαμβάνει από πολλά και καλά barmleczny (λαϊκά εστιατόρια που διατηρούν την ατμόσφαιρα του σοσιαλιστικού παρελθόντος) για απλή και οικονομική τοπική κουζίνα μέχρι εστιατόρια υψηλής ποιότητας όπου οι σεφ πειραματίζονται αντλώντας επιρροές από Βαλκάνια, Μεσόγειο και Κεντρική Ευρώπη. Τα best of της τοπικής κουζίνας είναι τα γεμιστά ζυμαρικά pierogi, το zurek (ξινή σούπα με λουκάνικο και βραστό αυγό), το bigos (κρέας μαγειρεμένο με λάχανο τουρσί) και το sledz w oleju (ρέγγα στο λάδι με φέτες κρεμμυδιού). 

Μουσικά φεστιβάλ και δρώμενα

Όλο τον χρόνο διοργανώνονται μουσικά δρώμενα, από street parties και μπουτίκ φεστιβάλ, μέχρι μεγάλες διοργανώσεις. Ωστόσο, είναι κάποια που ξεχωρίζουν, ιδίως το καλοκαίρι.  Το Orange Warsaw Festival είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης, που διοργανώνεται από το 2008 και συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερα από 50.000 άτομα. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Ιουνίου στο Warsaw-Służewiec Horse Racetrack, με το line-up να περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών, Kings Of Leon, Imagine Dragons και Years & Years. Το απολύτως νεανικό Young Stars Festival οργανώνεται και φέτος στο Torwar Hall στις 30 Αυγούστου, ενώ για τους λάτρεις της jazz το φεστιβάλ Warsaw Summer Jazz Days είναι must: πραγματοποιείται 6-9 Ιουλίου και συγκεντρώνει μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της διεθνούς jazz σκηνής. 

warsaw5.jpg
Orange Warsaw Festival

Ταξίδεψε τώρα!

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείς τη Βαρσοβία με την Aegean! Οι καθημερινές πτήσεις δε σε περιορίζουν! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια! 

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου! 

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Για να μετακινηθείς στο κέντρο της πόλης μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία από τις λεωφορειακές γραμμές 148, 175, 188 και Ν32 (νυχτερινή). Επίσης, οι γραμμές S2 και S3 του προαστιακού σιδηροδρόμου συνδέουν το αεροδρόμιο με το κέντρο. Για περισσότερες πληροφορίες: warsawtour.pl 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured