xarisadm

1. Billa Qause

Track: "Shapes & Shadows"
Album: Shapes & Shadows

Το κομμάτι που ξεχώρισα από το νέο album του Panda Dub είναι το ομώνυμο "Shapes Αnd Shadows". Μυστήριο και σκοτεινό, σε έχει σε μια αναμονή. Κάτι ετοιμάζεται, κάποιος καραδοκεί στις σκιές. Πολύ κοντά στα ακούσματά μου και στις μουσικές που μ' αρέσει να «δημιουργώ». Με trip hop αισθητική, δυνατά kicks, έξυπνες εναλλαγές κατά τη διάρκεια, καθαρό ήχο κι όλα αγκαλιασμένα απο dub στοιχεία, κάνουν την παραγωγή αυτή εξαιρετική. Δεν μπορείς να μην ταξιδέψεις με αυτό το project. Και καθώς έχω και μια αδυναμία στην Ανατολή, αυτόματα τηλεμεταφέρθηκα εκεί ακούγοντάς το. Φανταστική δουλειά, από έναν παραγωγό που συνεχώς εξελίσσεται και μας γκρουβάρει στο φουλ.

{youtube}4b2m6xMhR1s{/youtube}

2. Wag

Track: "Soul Rebel" 
Album: Black Bamboo

Κάπου στα τέλη του 2011 λοιπόν, και αφού το dubstep έχει κάπως παρακμάσει στην Αθήνα, έσκαβα το internet μπας και βρω κάτι καινούριο  που να χωράει σε set και να μην είναι η κλασική συνταγή (τύπου Skrilex).

Ήταν και το πρώτο κομμάτι που άκουσα γενικά απ' τον Panda Dub. Δυνατό step, που κάνει τους κάφρους να κάνουν headbanging, καμουφλαρισμένο με νοσταλγικά και γλυκά φωνιτικά. Πραγματικά τέλειο, το κατάλληλο τραγούδι να για να κάνεις περάσματα από reggae σε step. Αντιπροσωπευτικό επίσης της γαλλικής dub σκηνής.

{youtube}mOPfP-J9JsQ{/youtube}

3. Stiko

Track: "Shankara"
Album: Shapes & Shadows  

Ο Panda Dub έχει παντρέψει στο "Shankara" τόσο την ανατολίτικη επιρροή και το βαρύ step του, όσο και στοιχεία που είχα δει σε προηγούμενες δουλειές του. Είναι σημαντικό να προχωράει ένας καλλιτέχνης, πόσο μάλλον όταν βλέπεις να χτίζει πάνω στον ήχο του. Ανατολή είχαμε ξανακούσει και στο Antilogy, το οποίο επίσης μου αρέσει πολύ, όμως στον τελευταίο δίσκο του είναι σαν να έχει μαζέψει τα highlights απ' όλες τις μέχρι τώρα δουλειές του –σαν μια εξελιγμένη μίξη μεταξύ της ατμόσφαιρας του Antilogy και της τεχνοτροπίας του Lost Ship. Περιμένω να ακούσω και να δω πώς μεταφράζει αυτό το project με τη live band του, καθώς είναι γνωστό ότι «όταν γεμίζει η σκηνή», τα shows πέρνουν άλλη μορφή, μα και διαστάση!

{youtube}CcXp1mZ-9Ew{/youtube}

4. DJ Snatch

Track: "Crazy World"
Album: Psychotic Symphony

Απο τα χαρακτηριστικότερα κομμάτια του, ένα χαρμάνι από έθνικ samples, και δυνατά beats. Φυσικά ξεχωρίζει η ευφυέστατη χρήση του μονόλογου του Τσάρλι Τσάπλιν από το Great Dictator. Κομμάτι που συγκαταλέγεται στα modern classics.

{youtube}nAQ226AAdrU{/youtube}

5. Mister Kentro (Balkan Riddims & Supersan)

Track: "Enigma"
Album: Shapes & Shadows

Αναβαθμισμένος dub και ηλεκτρονικός ήχος με αρκετή μουσικότητα και trippy μελωδίες. Ωστόσο το κομμάτι που προσωπικά ξεχώρισα είναι το “Enigma”. Άκουσα τον δίσκο κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου επαγγελματικού ταξιδιού κι ήταν το κομμάτι που μου άλλαξε τη διάθεση. Συνάντησα στοιχεία δύο αγαπημένων μου μουσικών παραγωγών αυτή τη στιγμή, στην ηλεκτρονική και world electronic σκηνή: του Flume και του El Buho. Ίσως δεν είναι από τα κομμάτια που θα επέλεγα να στελεχώσει αυστηρά την playlist ενός DJ set μου, αλλά πρόκειται για κομμάτι που θα το επέλεγα για ακρόαση μέσα στη μέρα μου περισσότερες από μία φορές. Άκουσέ το. Αξίζει.

{youtube}ccHBAobfYzU{/youtube}

6. DJ Spery

DJ/Μουσική παραγωγός Balkan/World Electro μουσικής
Official  FB page: https://www.facebook.com/DjSpery/
Την ακούτε τις Παρασκευές στο Garage Athens στην Ηλιούπολη

Track: "Danse Macabre"
Album: The Lost Ship

Ανακάλυψα τον Panda Dub σχετικά πρόσφατα. Μου έκανε εντύπωση το ευρηματικό του όνομα! Τέλη του 2015 αποφάσισα να κλείσω το set μου μ' ένα δικό του κομμάτι, αφού βρισκόμουν στη γενέτειρα του Γαλλία κι έπαιζα στο club Alimentation Generale, στο Παρίσι. Αρκετά σκοτεινό κομμάτι για το στυλ μου, αλλά είχα ερωτευτεί το πάντρεμα των αναλογικών του synth με το ούτι και τις απίστευτες μπασογραμμές με το νέι. Το κοινό έκλεισε τα μάτια κι απλά χόρευε, σαν υπνωτισμένο. Panda Dub, πάντα θα σ' ευχαριστώ γι' αυτήν την πανέμορφη στιγμή!

{youtube}PPSBk9eMkTw{/youtube}

7. Insom (Dub Riots/ Reggaewise/ Urban Danja Crew)

Track: "Danse Macabre"
Album: The Lost Ship

Το "Danse Macabre" του Panda Dub θεωρώ πως είναι απ' τις αγαπημένες μου δημιουργίες του. Ο συνδυασμός του ανατολίτικου πνευστού και έγχορδου με τον classic steppa ρυθμό μπότας-μπάσου, καθώς και τα electro στοιχεία με την εναλλαγή σε techno mood, απογειώνουν οποιοδήποτε dancefloor. Άσε που μ' αρέσει και ο τίτλος του!

{youtube}PPSBk9eMkTw{/youtube}

8. MCD - www.mcd.gr

Track: "Sometimes I Don’t Sleep"
Album: Psychotic Symphony

Panda Dub η Πάντα Dub;

Ναι, σχεδόν Πάντα! Ο τυπάς απο τη Lyon ανακατέυει ηλεκτρονικούς ήχους με δυνατά beats και ethnic samples, πάνω σε dub φρέσκο παντεσπάνι !

Ναi, και 'μένα μου άνοιξε η όρεξη! Να ακόυσω κι άλλο! Το κομμάτι που διαλέγω και προτείνω να ακούσετε, είναι το “Sometimes I Don't Sleep” από το άλμπουμ Psychotic Symphony.

Γιατί;

Έχει trip hop αναφορές, ethnic samples, ατμόσφαιρα, δυνατά beats, και σου δίνει και κάτι απο Pink Floyd, για γευσιγνώστες του είδους.

Είναι «Πάντα Dub»!

{youtube}GuoYf5expls{/youtube}

9. Rsn

Track: "Howl"
Album: Shapes Αnd Shadows

Το "Howl" είναι το πρώτο κομμάτι του τελευταίου δίσκου, με όνομα Shapes And Shadows. Ένα ιδανικό και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα για έναν δίσκο ή ένα ταξίδι. Το κομμάτι, για εμένα, χωρίζεται σε 3 μέρη" την εισαγωγή με τα «τσοπαρισμένα» φωνητικά τη διαδέχεται ένα ατμοσφαιρικό dub groove και στο τέλος το 3ο μέρος, το πιο δυνατό, όπου τα synths κάνουν την εμφάνισή τους και κυριαρχούν. Θα μπορούσαν να είναι 3 κομμάτια, αλλά είναι ένα, το πρώτο του πιο πρόσφατου δίσκου, και το νούμερο ένα κομμάτι για 'μένα, όσον αφορά τη δισκογραφία του project που ονομάζεται Panda Dub. Θα χαρώ να είναι και το κομμάτι που θα ανοίξει τη συναυλία του, στις 5 Μαΐου.

{youtube}CPZ2RkaRviQ{/youtube}

10. Kill Emil

Track: "Feeling Αlive"
Album: The Lost Ship

Ένα κομμάτι μοναδικό.

Το “Feeling Αlive” από την πρώτη στιγμή υπνωτίζει και μαγεύει με cosmic και electro περιεχόμενο, ενώ τα δυνατά συναισθήματα και οι στιγμές ενδοσκόπησης που δημιουργούν τα vibrating 3d background και Reggae tunes, με έκαναν να το λατρέψω.

Ο ρυθμός και το bassline σε παρασύρουν σε ένα δικό σου σύμπαν, όπου με έναν μοναδικό τρόπο γίνεσαι ένα με το κομμάτι. Ένα από τα υπέροχα διαμάντια του album Lost Ship, όπου ο Panda Dub μας ταξιδεύει στη δική του Οδύσσεια του Διαστήματος και τα άστρα, λόγω ταχύτητας, εξαφανίζονται αστραπιαία από το παράθυρο του σκάφους.

{youtube}LDJlkLtJ0gs{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured