avopolis.team

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από όταν μερικοί ιδιοκτήτες δισκοπωλείων στη Βαλτιμόρη είπαν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να θεσπίσουν μια παγκόσμια ημέρα για τα δισκάδικα, παίρνοντας την έμπνευση από τα όσα είχαν ήδη κάνει οι κομιξάδες συνάδελφοί τους.

Σήμερα, η Record Store Day είναι πια ένα ετήσιο event παγκόσμιας εμβέλειας, με πολλές συμμετέχουσες χώρες και πληθώρα ειδικών κυκλοφοριών, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ακροατών, αλλά και των συλλεκτών βινυλίου.

Το βινύλιο, άλλωστε, έχει επανακάμψει πολύ δυναμικά στον χάρτη. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες αγοράς, έχει γίνει αγαπητό στους σημερινούς 20άρηδες της Βρετανίας, οι οποίοι και έφεραν τις σχετικές πωλήσεις στα ύψη, ξεπερνώντας –για πρώτη φορά– τις αντίστοιχες ψηφιακές. 

98k.jpg

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Φυσικά, η λίστα με τα όσα πρόκειται να εκδοθούν, είναι τεράστια. Ακολουθούν λοιπόν μερικές από τις σπουδαιότερες κυκλοφορίες:

- THE BEATLES: Ξαναβγάζουν το περίφημο 45άρι με το "Penny Lane" και το "Strawberry Fields Forever", σε μια περιορισμένη έκδοση, πανομοιότυπη με εκείνη του 1967.

- DAVID BOWIE: Εκδίδονται δύο ξεχωριστοί δίσκοι, το Bowpromo (1971) με πρώιμες εκδοχές του υλικού που αργότερα μπήκε στο Hunky Dory και το Cracked Actor, όπου καταγράφεται η συναυλία του στο Λος Άντζελες, τον Σεπτέμβριο του 1974.

- PINK FLOYD: Μια ακυκλοφόρητη μέχρι σήμερα εκδοχή του θρυλικού "Interstellar Overdrive" από το 1966 εκδίδεται σε 12ιντσο maxi single.

- U2: Ειδικό picture disc με νέο, φετινό remix του Steve Lillywhite στο "Red Hill Mining Town", από το The Joshua Tree.

- RED HOT CHILI PEPPERS: Βγαίνει το Go Robot, picture disc με δύο ακυκλοφόρητα κομμάτια τους, ζωντανά ηχογραφημένα το 2016 στο Παρίσι και στη Μαδρίτη.

- JOHNNY CASH: Το Children's Album (1975), που σύστησε το πιο ελαφρύ πρόσωπο του τραγουδοποιού, επανεκδίδεται ξανά σε βινύλιο.

- THE SMITHS: Δύο ακυκλοφόρητες εκδοχές των "The Boy With The Thorn In His Side" και "Rubber Ring" σε συλλεκτικό 45άρι single.

98k2.jpg

- THE CURE: Δύο κυκλοφορίες και για τη μπάντα του Robert Smith, που βγάζει το Greatest Hits της σε picture disc βινύλιο για πρώτη φορά, αλλά και το Greatest Hits Acoustic σε αντίστοιχη picture disc έκδοση (με όλες τις επιτυχίες σε ακουστικές εκδοχές).

- THE DOORS: Το Live At The Matrix 1967, για πρώτη φορά σε βινύλιο, με νέο mastering του Bruce Botnick (θρυλικού μηχανικού ήχου της μπάντας).

- IGGY POP: Η συναυλία στο Royal Albert Hall κατά τη διάρκεια της περιοδείας για το περσινό του άλμπουμ Post-Pop Depression, συνοδεία 16σελιδου βιβλίου με αποκλειστικές φωτογραφίες.

- MARIANNE FAITHFULL: Το πιο ιδιαίτερο ίσως άλμπουμ της καριέρας της, το Rich Kid Blues (1972), ξαναβγαίνει σε ασημί βινύλιο.

- FLEETWOOD MAC: Βγάζουν το Alternate Mirage για πρώτη φορά σε βινύλιο, μια ειδική έκδοση 6.500 αντιτύπων με εναλλακτικά takes των τραγουδιών που εμφανίστηκαν στο Mirage.

- GRATEFUL DEAD: Η πρώτη τους συναυλία εκτός Η.Π.Α. (P.N.E. Garden Auditorium, Vancouver, 29/7/1966) εκδίδεται σε 6.000 αντίτυπα (διπλού) βινυλίου 180 γραμμαρίων, με 4 bonus tracks άγνωστα μέχρι σήμερα, από την εμφάνιση στο ίδιο καναδικό venue, την επόμενη μέρα.

- JIMI HENDRIX: Το Live At George's Club 20 περιέχει ντοκουμέντα των εκεί εμφανίσεών του με τον Curtis Knight, τον Δεκέμβριο του 1965 και τον Ιανουάριο του 1966, με νέα ηχητική επεξεργασία.

- MADONNA: Επανεκδίδεται το ΕΡ Dance Mix (1985), που αρχικά είχε βγει μόνο στη Νότια Αμερική. Πρώτη παγκόσμια έκδοση.

- MOTÖRHEAD: Βγαίνει το Clean Your Clock, live άλμπουμ που τους καταγράφει εν δράσει στο Zenith του Μονάχου, τον χειμώνα του 2015

- NICO: Για πρώτη φορά σε βινύλιο εκτός Ευρώπης, σε 1.500 μόλις αντίτυπα, η τελευταία συναυλία της καριέρας της παρέα με τους Faction στο Δυτικό Βερολίνο (Ιούνιος 1988). Τιτλοφορείται The Last Sessions.

Βινύλια σε ειδική έκδοση για τη Record Store Day θα βρείτε τη συγκεκριμένη ημέρα στα καταστήματα Public

98l_3.jpg

RECORD STORE DAY 2017 ΣΤΑ PUBLIC!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη Record Store Day. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βρεθεί κανείς στα καταστήματα Public, αυτό το Σάββατο 22 Απριλίου. Είναι άλλωστε ένας γνώριμος προορισμός, αφού είναι η 7η συνεχής χρονιά στην οποία συμμετέχουν, πάντα με ειδικές προσφορές, μα και με ξεχωριστά events.

Πρώτα-πρώτα, υπάρχει φέτος μια εκπτωτική προσφορά 24% σε όλα ανεξαιρέτως τα βινύλια που θα βρίσκει κανείς στα καταστήματα Public. Η προσφορά επεκτείνεται μάλιστα και στις αγορές πικάπ, αλλά και στα βιβλία με μουσικό περιεχόμενο.

Σημειώστε ασφαλώς ότι η έκπτωση αυτή ισχύει μόνο για το Σάββατο 22/4 και δεν περιλαμβάνει όσες αγορές γίνουν online, μέσω του public.gr.

98e.jpg

Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείψουν και τα πιο ιδιαίτερα events. Σε συνεργασία έτσι με δύο ιδιαιτέρως δημοφιλείς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τον En Lefko 87.7 και τον Pepper, τα Public στήνουν δύο ξεχωριστά προγράμματα, πάντα με επίκεντρο το βινύλιο.

Από τις 10 λοιπόν το πρωί του Σαββάτου, ως και τη 1 το μεσημέρι, η Κατερίνα Καφετζή (Kafka) αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τον En Lefko 87.7 και να εκπέμψει ζωντανά από το κατάστημα Public στο The Mall Athens, μοιραζόμενη μαζί μας τα πιο αγαπημένα της βινύλια.

Αντίστοιχα, στο κατάστημα Public του Συντάγματος, είναι οι παραγωγοί του Pepper που αναλαμβάνουν να εκπέμψουν ζωντανά, από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, επίσης με στόχο να μας μυήσουν στα λατρεμένα τους βινύλια.

Για 7η λοιπόν συνεχή χρονιά, τα Public αναμένεται να γίνουν ο κατ' εξοχήν προορισμός των Ελλήνων μουσικόφιλων που θα γιορτάσουν ενεργά τη Record Store Day 2017.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured