H τρέχουσα δεκαετία είναι η δεκαετία του "neo-", ακολουθώντας την προηγούμενη που μας απάλλαξε από τα στεγανά των μέχρι τότε αταίριαστων ειδών -όπου νέο ας βάλουμε είτε μια φυσική μετεξέλιξη του ήχου λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα μέτρα και σταθμά της παραγωγής, είτε το πιο μπασταρδεμένο μπέρδεμα με τα κυρίαρχα ρεύματα του hip-hop και της electronica. Το να υποστηρίξει κανείς ότι ανακαλύπτει τον τροχό ανακατεύοντας τη δική του παράδοση με αυτό που ακούει γύρω του, δεν είναι και ό,τι πιο αληθές, εντούτοις ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό το μπέρδεμα, αλλά και οι ιδιαιτερότητες κάθε είδους καθορίζουν το επιτυχημένο ή όχι του πειράματος.

Το ευρύ κοινό ανακάλυψε το neo-tango, τη μίξη δηλαδή ηλεκτρονικών κυρίως στοιχείων και tango μέσω των Gotan Project, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ολόκληρη σειρά-αγορά που ανατροφοτείται και από την ανάγκη των djs, για νέα σχήματα, κομμάτια, remixes. O Carlos Libedinsky που με το Narcotango του καθόρισε την πιο κοντινή συναισθηματικά προσέγγιση στο tango, o Νορβηγός Sverre Indris Joner κάτω από το όνομα Electrocutango με remixes παλιών κομματιών, το άλμπουμ Emigrante (Tanghetto) που πιάνει την πιο lounge/jazz πλευρά, συλλογές (Astor Piazzolla Remixed, Leçons de Tango by Aubade και η πιο πειραματική Electronic Tango) και φυσικά οι Bajofondo Tango Club που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αύριο Δευτέρα 8 Μαϊου στο Gagarin 205.

Αν με ρωτούσαν για το συναίσθημα αυτής της fusion συλλογής που μας εισήγαγε στον κόσμο του Bajofondo Tango Club θα το έβλεπα να εναλλάσσεται από τη δύναμη και την σεξουαλικότητα, στη θλίψη και τη μιζέρια -ένα απάνθισμα εκ διαμέτρου αντίθετων κόσμων μέσα μας και καταστάσεων γύρω μας, συμβολίζοντας τη δυαδικότητα που απαντάται στη μουσική και στη ζωή: Το να κυριαρχείς και να υπηρετείς. Αλλά και χρονικά είναι ένα σταυροδρόμι νοσταλγίας (παρελθόντος) και σήμερα, μουσικών που έχουν γραφτεί πολλές δεκαετίες πριν και σύγχρονων μουσικών τάσεων. Και τελικά, είτε χορεύεις με house μπαστούνια, είτε τσιλάρεις με το χέρι στο πρόσωπο και το μυαλό κάπου αλλού.

Όλα αυτά βέβαια ίσως και να μην πέρασαν καν από το μυαλό αυτής της ομάδας που ανέλαβε την γνώριμη, από τους Gotan Project, μείξη electronica και tango. Στο μυαλό τους σίγουρα βρισκόταν μία τάση του κοινού και έσπευσαν να "κλείσουν" το κενό με ένα χορταστικότατο άλμπουμ για τα clubs, τα lounge bars και τα ιδιωτικά δείπνα. Όπως και να χει, αυτό που έκανε ο latin rock παραγωγός Gustavo Santaolalla, με το ξεκίνημα του νέου label του (Vibra), είναι -παρά τον κάποιες φορές προβλέψιμο τρόπο με τον οποίο το επιτυγχάνει- συναρπαστικό, συμπλέοντας μια με την πλευρά της λύπης και μια με τη μεριά της αγριάδας που βγαίνει από φουλ στον καπνό υπόγεια μπαρ και καμπαρέ.

Βάλτε και μερικά πολύ ενδιαφέροντα electronica περάσματα (βλ. "Av. de Mayo") και δεν έχουμε παρά να το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν "λιώσει" τους Gotan Project. Η διαφορά τους με τους τελευταίους είναι ότι σαμπλάρουν παλιά tango κομμάτια (καποια δε του Astor Piazzolla, του κορυφαίου συνθέτη της tango μουσικής) και οπωσδήποτε παρά τις καθαρολογικές αντιρρήσεις, έχουν ένα ατού περισσότερο. Αφήστε που το εύρος της μουσικής τους ξεκινά από τo hip-hop, πηγαίνει στο house και το drum'n'bass (που έχουν τη μερίδα του λέοντος), και καταλήγει σε καθαρό tango με μινιμαλιστικές παρεμβάσεις ή το αντίθετο: Μινιμαλιστική και κρύα electronica, με πινελιές από χαρμολύπη δια μέσου της επέμβασης του bandoneon.

Έχουν, κατά βάση, τις ρίζες τους στις δύο χώρες που ενώνονται – και χωρίζονται – από τον Rio De La Plata, δηλαδή την Αργεντινή και την Ουρουγουάη και σχηματίστηκαν από παραγωγούς, μουσικούς και τραγουδιστές που έχουν μεν στο αίμα τους το tango, αλλά κατορθώνουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια που συμπεριλαμβάνει σεβασμό και πίστη στην παράδοση, διάθεση για πειραματισμό και πολύ συναίσθημα, καταλήγοντας τελικά σε ένα αποτέλεσμα που συχνά προκαλεί την έκπληξη του ακροατή.

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 21:00 και εισιτήρια προπωλούνται, προς 30 ευρώ, στα Metropolis, το Ticket House και i-ticket.gr, όπου γίνονται και τηλεφωνικές κρατήσεις στα 801 11 60000 και 210 6786000 (από κινητό). Στο ταμείο η τιμή θα είναι 33 ευρώ.

[Το κείμενο περιέχει αποσπάσματα και από τη δημοσιευμένη κριτική του υποφαινόμενου στο άλμπουμ Bajofondo Tango Club].

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured