THE MONEY MAKER$: ΟΙ 20 ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 2005

Καλλιτέχνες-κορυφές στο είδος τους - άλλοι θρυλικά ονόματα με πολύχρονη πορεία και άλλοι pop stars και hip-hop φαινόμενα των τελευταίων χρόνων - βρίσκονται μαζί στο Top-20 των μουσικών ονομάτων με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στη χρονιά που μας πέρασε. Το Top-20 δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Billboard με βάση στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι συνεργάτες του Gordon Murray και Bob Allen. Θεωρώντας ότι στον σημερινό μουσικό κόσμο η επιτυχία δεν κρίνεται πια μόνο με πωλήσεις δίσκων, το Billboard δεν μέτρησε μόνο τις πωλήσεις των πρόσφατων albums, αλλά και τις πωλήσεις albums του παρελθόντος, τις ψηφιακές πωλήσεις τραγουδιών μέσω Ίντερνετ και τον τζίρο από τις συναυλίες. Και να οι νικητές:



1. U2: $ 255.022.633, 35
Οι U2 έχουν γίνει ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα σε παγκόσμια κλίμακα, συναυλιακά και δισκογραφικά. Η επιτυχία του album τους How To Dismantle An Atomic Bomb συνεχίστηκε στο 2005 και η περιοδεία Vertigo έσπασε ταμεία στις ΗΠΑ, χάρη στο single “All Because Of You”, το οποίο μπήκε στο Top-10 των μοντέρνων rock singles. Το group διακρίθηκε επίσης και για τις κοινωνικές του ευαισθησίες, τόσο με τη συμμετοχή του στο Live 8 όσο και με τη συμφωνία του κιθαρίστα The Edge με τη Music Rising, η οποία θα προσφέρει νέα όργανα στους πληγέντες από τον τυφώνα Katrina μουσικούς.

2. ROLLING STONES: $ 152.356.754, 40
Οι Rolling Stones δεν έχουν σταματημό. Και δεν παύουν να συναρπάζουν λεγεώνες από όσους πηγαίνουν σε συναυλίες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν όσο-όσο για να πάρουν έστω και μια γεύση από το group εν ώρα δράσης. Το A Bigger Bang, σε παραγωγή Don Was, ήταν το album τους με τη μεγαλύτερη κριτική αποδοχή εδώ και χρόνια, ντεμπουτάροντας στο No. 3 του αμερικανικού Top-200. Οι ακούραστοι Keith Richards και Mick Jagger έγραψαν τα τραγούδια μαζί, βρίσκοντας ξανά την παλιά δημιουργική τους φλόγα. Το A Bigger Bang κέρδισε επίσης μια υποψηφιότητα για Grammy καλύτερου rock album.

3. KENNY CHESNEY: $ 87.731.463, 50
Δύο πλατινένια albums κυκλοφόρησε μέσα στο 2005 ο Kenny Chesney, αλλά παρ’ όλα αυτά απασχόλησε περισσότερο τους κύριους τίτλους της ειδησεογραφίας με τον γρήγορο γάμο του και τον ακόμα πιο γρήγορο χωρισμό του με την ηθοποιό Renee Zellweger. Στις αρχές της χρονιάς ο Chesney κυκλοφόρησε το Be As You Are: Songs From An Old Blue Chair, το οποίο η εταιρεία του BNA χαρακτήρισε ως το ακουστικό του, singer-songwriter album. Αν και κανένα single από το project δεν παίχτηκε στο ραδιόφωνο, έμεινε για τέσσερις εβδομάδες στο No. 1 των country albums του Billboard. Εννιά μήνες αργότερα, ο Chesney έβγαλε το The Road And The Radio, το οποίο παρέμεινε για δύο εβδομάδες στην κορυφή των charts. Σκόραρε επίσης τρία Top-10 singles μέσα στο 2005, μεταξύ των οποίων και το No. 1 hit “Anything But Mine”.

4. PAUL McCARTNEY: $ 84.263.375, 10
Πέρα από τα συνήθη τεράστια κέρδη του εκτός δισκογραφίας, ο Paul McCartney κατάφερε ακόμα να κυκλοφορήσει το καλύτερο studio album του εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Με παραγωγό τον Nigel Godrich (Radiohead, Beck), το Chaos And Creation In The Backyard βρήκε το πρώην Σκαθάρι να επιστρέφει στις one-man show ρίζες των πρώτων σόλο δουλειών του, με αποτέλεσμα μια υποψηφιότητα για Grammy καλύτερου album της χρονιάς. Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς ήταν το ακαταμάχητο single “Fine Line”, το οποίο εμφανίστηκε ακόμα και σε τηλεοπτικές διαφημίσεις της Lexus. Τέλος, η φοβερή εκτέλεσή του στο “Helter Skelter” ήταν ένα από τα highlights του Live 8.

5. ELTON JOHN: $ 77.150.061, 65
Albums, παραστάσεις στο Broadway, περιοδείες, τηλεοπτικές εμφανίσεις, management - ό,τι και αν σκεφτείτε ο Elton John το μπορεί. Το show του στο Colosseum του Caesars Palace στο Las Vegas γνωρίζει τεράστια επιτυχία και η κυκλοφορία του Elton’s Christmas Party αποκλειστικά μέσω των Starbucks το φθινόπωρο που μας πέρασε βρήκε μεγάλη αποδοχή. Ακόμα πούλησε την Twenty-First Artists, την εταιρεία management που διατηρούσε στο Λονδίνο (στο ενεργητικό της οποίας είναι και ο James Blunt), στη Sanctuary Group τον Απρίλιο 2005 για 30.100.000 δολάρια. Γράφει επίσης με τον Bernie Taupin το sequel του Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy και έχει στα σκαριά και μια συμφωνία με την Touchstone Television για μια τηλεοπτική σειρά με θέμα έναν αστέρα της rock και το περιβάλλον του.

6. CELINE DION: $ 76.137.905, 65
Χάρη στην παραμονή της στο Las Vegas η Celine Dion εξασφάλισε τις ζωντανές της εμφανίσεις δίχως να χρειάζεται πια να ταξιδεύει. Το show A New Day γιόρτασε τη δεύτερη επέτειό του στο Colosseum στο Caesars Palace, όντας sold out ήδη από την πρώτη του ημέρα. Η Dion έδωσε μάλιστα και μια ειδική παράσταση την Ημέρα της Μητέρας, κατορθώνοντας να μαζέψει πάνω από 1.000.000 δολάρια για τον έρανο ανακούφισης των θυμάτων του τσουνάμι που διοργάνωσε η UNICEF. Ακόμα η Dion κυκλοφόρησε το On Ne Change Pas, μια διπλή συλλογή με τις μεγαλύτερες γαλλόφωνες επιτυχίες της, και έριξε στην αγορά και ένα νέο άρωμα, το Belong, αποδεικνύοντας ότι είναι πραγματικός άσσος στο marketing…

7. 50 CENT: $ 75.351.514, 85
Τριπλή απειλή συνιστά πλέον ο 50 Cent, με τα albums, τις ταινίες και τις περιοδείες του. Το The Massacre ήταν το δεύτερο πιο πετυχημένο εμπορικά album της περασμένης χρονιάς, στηριζόμενο από τα singles “Disco Inferno” και “Candy Shop”, αλλά και από τις συνεργασίες με τον Game για τα “How We Do” και “Hate It Or Love It”. Ο 50 Cent έκανε επίσης το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο Get Rich Or Die Tryin’, ενώ πραγματοποίησε και την Anger Management 3 περιοδεία. Ενδιαφερόμενος να επεκτείνει την απήχησή του, υπέγραψε επιπλέον μια συμφωνία παραγωγής μεταξύ του δικού του label G-Unit και του Lil’ Jon, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και μια σειρά από…hip-hop μυθιστορήματα (!), σε συνεργασία με την MTV/Pocket Books.

8. GREEN DAY: $ 71.753.415, 60
Το American Idiot των Green Day ήταν το πιο μοσχοπουλημένο album της Warner Bros. για το 2005 και φιγούραρε στο No. 3 της ετήσιας Top-200 λίστας του Billboard. Το group κέρδισε επίσης έξι μουσικά βραβεία Billboard και αποκόμισε κέρδη της τάξης των 36.500.000 δολαρίων από 76 εμφανίσεις, χτυπώντας έτσι το Νο. 10 στην ετήσια λίστα των πιο πετυχημένων περιοδειών. Αφήστε δε που το “Boulevard Of Broken Dreams” προτάθηκε για το Grammy του single της χρονιάς.

9. NEIL DIAMOND: $ 70.203.895, 50
Μαγνήτης οπαδών κάθε ηλικίας είναι ο Neil Diamond, ικανός να πραγματοποιεί sold out συναυλίες σε αρένες κρατώντας ταυτόχρονα τις τιμές των εισιτηρίων σε ανεκτά επίπεδα. Μέσα στο 2005 κυκλοφόρησε το album 12 Songs σε παραγωγή Rick Rubin, το οποίο γνώρισε θερμή υποδοχή από τους κριτικούς και τον αναζωογόνησε ως καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα τον κατέστησε γνωστό και στο νεότερο ηλικιακά κοινό.

10. EAGLES: $ 67.524.283, 25
Από καιρό σε καιρό οι Eagles απειλούν ότι θα σταματήσουν τις ζωντανές εμφανίσεις, αλλά οι οπαδοί τους ξέρουν ότι δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα η μπάντα έφερε τα πάνω-κάτω στο τι σημαίνει συναυλία από ένα elite όνομα. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους, το DVD Farewell I: Live From Melbourne, στρογγυλοκάθισε στο Νο. 1 του DVD chart του Billboard, ενώ ένα από τα τραγούδια του, το “No More Cloudy Days”, παίχτηκε κατά κόρον στα ραδιόφωνα, παραμένοντας στο airplay chart του Billboard πάνω από έξι μήνες. Επιπλέον, η ειδική τηλεοπτική εμφάνιση των Eagles το καλοκαίρι παρακολουθήθηκε από ηλικίες κυμαινόμενες από 18 ως και 49 ετών.

11. DAVE MATTHEWS BAND: $ 59.567.479, 25
Οι Dave Matthews Band είναι ένα από τα πιο πετυχημένα ονόματα που εμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1990. Το πρόσφατό τους album Stand Up εκτοξεύτηκε απ’ ευθείας στο No. 1 του αμερικανικού Top-200 και πούλησε 1.300.000 κόπιες μέσα στο 2005. Το δε single “American Baby” έφτασε ως το 16 του Billboard Hot-100 και ως το 8 στο Adult Top-40 chart. Συν τοις άλλοις οι Dave Matthews Band συνεχίζουν να κάνουν sold out εμφανίσεις σε διάφορα μεγάλα στάδια.

12. ROD STEWART: $ 58.454.500, 85
Το comeback του Rod Stewart δεν έχει τελειωμό. Ο rock star που μετατράπηκε σε crooner ξαναδιεκδίκησε πρωταγωνιστικό ρόλο υπό την καθοδήγηση του ιμπρεσάριού του Clive Davis και μέσα στο 2005 κυκλοφόρησε το τέταρτο Great American Songbook album του, Thanks For The Memory. Το album έκανε απ’ ευθείας νέα είσοδο στο No. 2 του Αμερικανικού Top-200, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε και ένα box set που περιείχε και τα τέσσερα albums της σειράς. Για τη συνέχεια ο Stewart σχεδιάζει να ηχογραφήσει μια δουλειά με τραγούδια της Motown. Εντωμεταξύ οι περιοδείες του ξεσηκώνουν ακροατήρια όλων σχεδόν των ηλικιών.

13. TOBY KEITH: $ 53.033.288, 35
Το 2005 ήταν μια σπουδαία χρονιά για τον Toby Keith, αφού έφυγε από τη DreamWorks Records ώστε να ιδρύσει το δικό του label, τη Show Dog Nashville, και επιπλέον υπέγραψε την πρώτη του κινηματογραφική συμφωνία με την Paramount Pictures. Επίσης ο Keith κυκλοφόρησε το τελευταίο του album στη DreamWorks, το Honkytonk University, το οποίο έκατσε επτά εβδομάδες στο No. 1 της λίστας του Billboard με τα πιο πετυχημένα country albums, βγάζοντας και τα singles “Honky-tonk U” και “Big Blue Note”, αλλά και το “As Good As I Once Was”, το οποίο βρέθηκε για έξι εβδομάδες στο No. 1 των country τραγουδιών.

14. COLDPLAY: $ 51.705.752, 25
Αν και δίχασε τους κριτικούς, το τρίτο album των Coldplay X&Y σημείωσε άμεση και μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και έβγαλε τρία hits: το “Speed Of Sound”, το “Fix You” και το “Talk”. Η εμπορική επιτυχία του group στις ΗΠΑ επισφραγίστηκε από την παρουσία τους ως headliners στα φεστιβάλ της Coachella και του Austin City Limits, ενώ η φθινοπωρινή βορειομερικάνικη τουρνέ τους Twisted Logic ήταν η πιο κερδοφόρα μέχρι στιγμής περιοδεία στην ιστορία της μπάντας.

15. RASCAL FLATTS: $ 46.819.102, 65
Θαυμάσια χρονιά ήταν το 2005 για τους αναρριχώμενους αστέρες της country Rascal Flatts. Το τρίο μπήκε στην πρώτη εθνική των ζωντανά εμφανιζόμενων country καλλιτεχνών, κερδίζοντας τη διάκριση του καλύτερου νέου live ονόματος στα Roadwork ’05 Touring βραβεία του Billboard. Το group κέρδισε 26.000.000 δολάρια από 83 συνολικά εμφανίσεις, ενώ πρόσφατα κέρδισαν την πρώτη τους Grammy υποψηφιότητα για το “Bless The Broken Road”, το οποίο εμφανίστηκε στην κατηγορία για καλύτερη country vocal performance από ντουέτο ή συγκρότημα. Το single έφτασε επίσης στο Νο. 1 του καταλόγου του Billboard με τα πιο πετυχημένα country τραγούδια.

16. MARIAH CAREY: $ 46.388.646, 80
Η Mariah Carey πραγματοποίησε θριαμβευτική επιστροφή τη χρονιά που μας πέρασε. Το Emancipation Of Mimi ήταν το πιο εμπορικό album της χρονιάς, με σχεδόν 5.000.000 αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ και άλλα 8.000.000 παγκοσμίως. Το “Don’t Forget About Us” έγινε το 17ο της Νο. 1 single στο Billboard Hot-100, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Elvis Presley στον συγκεκριμένο κατάλογο επιτυχιών. Στα μουσικά βραβεία 2005 του Billboard έφυγε με πέντε τρόπαια, μεταξύ των οποίων το Hot-100 τραγούδι της χρονιάς (“We Belong Together”), ενώ είχε και οκτώ υποψηφιότητες για Grammy, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για album και single της χρονιάς.

17. JIMMY BUFFETT: $ 43.239.800, 45
Ο Jimmy Buffett δεν είναι απλά και μόνο ένας καλλιτέχνης: είναι ένας τρόπος ζωής. Όσες ζωντανές εμφανίσεις και αν πραγματοποιεί είναι sold out και δεν είναι να απορεί κανείς που μέσα στο 2005 αναδείχθηκε σε έναν από τους δέκα πιο πετυχημένους ζωντανά εμφανιζόμενους καλλιτέχνες, με κέρδη που υπερέβησαν τα 41.000.000 δολάρια. Οι δε fans καταβρόχθισαν λαίμαργα το έκτο του «επίσημο» bootleg, το διπλό Live At Fenway Park, το οποίο περιείχε και DVD.

18. KELLY CLARKSON: $ 39.306.713, 05
Η Kelly Clarkson έχει πλέον γίνει καλλιτέχνης-σημαία και έξω από τις American Idol ρίζες της, όπως φάνηκε από την επιτυχία της περιοδείας της για το album Breakaway. Ήταν στο Νο. 1 έντεκα ετήσιων καταλόγων επιτυχιών του Billboard, μεταξύ των οποίων το Hot 100 γυναικών καλλιτεχνών και το Pop 100 Songs. Επίσης είχε δύο υποψηφιότητες για Grammy, για καλύτερη γυναικεία pop φωνή (“Since U Been Gone”) και καλύτερο pop vocal album (“Breakaway”).

19. GWEN STEFANI: $ 38.963.515, 75
H Gwen Stefani απέδειξε ότι μπορεί να είναι δυνατή headliner και ως σόλο καλλιτέχνης, όχι μόνο ως τραγουδίστρια των No Doubt. Το υπερεπιτυχημένο της single “Hollaback Girl” έγινε το πρώτο τραγούδι στην ψηφιακή εποχή που πούλησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο downloads. Στα μουσικά βραβεία Billboard 2005 κέρδισε με το “Hollaback Girl” το βραβείο ψηφιακού τραγουδιού, αλλά και αυτό του νέου καλλιτέχνη της χρονιάς. Επιπλέον, έχει πέντε Grammy υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων για album (Love Angel Music Baby) και single της χρονιάς (“Hollaback Girl”).

20. BRUCE SPRINGSTEEN: $ 38.951.568, 30
Χωρίς αμφιβολία, ο Bruce Springsteen είναι ένας από τους παντοτινούς μεγάλους. Ως performer μπορεί να κάνει τόσο περιοδείες σε κατάμεστα στάδια με τους E Street Band όσο και εμφανίσεις σε μικρά θέατρα, όπως αυτές που έκανε για να υποστηρίξει το πρόσφατό του album, Devils & Dust. Το album μπήκε απ’ ευθείας στο Νο. 1 του Αμερικανικού Top-200 chart, ενώ οι φήμες θέλουν τον Springsteen να ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Columbia για 50.000.000 δολάρια…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured