Photo: Σπύρος Μητρόπουλος



Το νεοσύστατο Terra Vibe Festival παρουσιασε προχθές η didi music / big star promotion με ένα ξεχωριστό τρόπο. Δημοσιογράφοι και συντελεστές αποβιβάστηκαν σε ένα γιωτ της Orion Yachts και βγήκαν στα ανοιχτά - σε κάτι που θύμιζε λιγότερο συνέντευξη Τύπου και περισσότερο μια ευκαιρία για ομαδική κουβέντα και ποτό. Το να περιγράψουμε τις εντυπώσεις μας είναι και λίγο αχρείαστο για σας, οπότε θα αρκεστούμε στο πιο ουσιαστικό που κάναμε, μια σύντομη κουβέντα με την υπεύθυνη promotion του festival, Δήμητρα Μαντζούκα.

Το πρώτο ερώτημα που μας ήρθε στο μυαλό είχε να κάνει με το... ξαφνικό της ανακοίνωσης: δεν πρόλαβε να τελειώσει το Rockwave και μας προέκυψε νέα διοργάνωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. "Ήταν κάτι που δουλεύαμε στο μυαλό μας αρκετά χρόνια με έμφαση τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτές τις μέρες έλαβε την οριστική του μορφή", μας είπε σχετικά.

Το Terra Vibe Festival φέτος κάνει τα εγκαίνιά του την 1η Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα εμφανιστούν μαζί οι Cure, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, οι Cranes και οι Film στον ομώνυμο χώρο της Μαλακάσας. Τα επόμενα όμως χρόνια δεν θα περιορίζεται σε μία μόνο ημέρα, αλλά θα αποτελεί την μετα-διακοπών φεστιβαλική συνέχεια με περισσότερες ημέρες. Ο στόχος είναι η προσέλκυση groups που συνήθως εκείνη την περίοδο κλείνουν τις περιοδείες τους (ιδανικό για τη γεωγραφική θέση της χώρας μας, αλλά και για να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες) και η δημιουργία ενός δεύτερου festival (τουλάχιστον όπως χρησιμοποιείται ο όρος στην Ελλάδα, συμπληρώνουμε εμείς) που "θα φέρνει τον κόσμο νωρίς πίσω από τις διακοπές του".



Επόμενη ερώτηση, η υφολογική συνάφεια της ημέρας και ο διαφορετικός πυρήνας κόσμου των Cure και του Αλκίνοου Ιωαννίδη. "Εν έτει 2005, κι έχοντας ξεπεράσει ένα μεγάλο μέρος των κολλημάτων του παρελθόντος, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού γνωρίζει σημαντικό κομμάτι του ρεπερτορίου των Cure και του Αλκίνοου. Δεν θεωρώ ότι -πέρα από ένα στενό πυρήνα των die-hardfans- κάποιος ο οποίος ακούει Cure δεν μπορεί να ακούσει Αλκίνοο Ιωαννίδη, και το αντίστροφο, ειδικά με το πρόγραμμα που ετοιμάζει ειδικά για εκείνη τη μέρα. Για όλους πάντως είναι μια θετική πρόκληση, όχι από την άποψη του ύφους, αλλά κυρίως για να καθιερωθεί η συμμετοχή των ελληνικών ονομάτων στα φεστιβάλ μας, όπως ακριβώς γίνεται στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη τα αντίστοιχα μεγάλα εγχώρια ονόματα κάθε φεστιβάλ παίζουν ανάμεσα στα διεθνή μεγαθήρια και δεν είναι απαραίτητο να είναι κοινού μουσικού ύφους με τη στενή έννοια του όρου και τα στεγανά όπως χρησιμοποιούνται εδώ".

Εύλογα λοιπόν πήγαμε στο επόμενο σκαλοπάτι, ρωτώντας αν δεν φοβούνται κάποια αρνητική αντίδραση από το κοινό. "Το ελληνικό κοινό έχει δείξει τα τελευταία χρόνια μεγάλα βήματα προόδου ως προς τη φεστιβαλική συμπεριφορά. Και θεωρούμε ότι έτσι κι αλλιώς το πείραμα έχει πετύχει στο παρελθόν, με τη συμμετοχή από τις Τρύπες στο Rockwave του 1998 (πριν από τον Nick Cave), η οποία ενώ στην αρχή είχε αμφισβητηθεί από κάποιους για τους ίδιους λόγους, σήμερα θεωρείται από τις κορυφαίες μας στιγμές".

"Θα υπάρξουν αλλαγές στο Terra Vibe;", αναρωτηθήκαμε... "Αυτό τον καιρό βρισκόμαστε σε εργασίες ανάπλασης-βελτίωσης κάποιων κομματιών του χώρου, μικρές αλλαγές ώστε ο χώρος να είναι στην ίδια κατάσταση (αν όχι καλύτερη) από ότι πριν λίγες ημέρες. Από εκεί και πέρα περεταίρω αλλαγές θα γίνουν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Rockwave, όταν θα υπάρχει και ο χρόνος για τη μελέτη και την υλοποίησή τους".

Περισσότερα για το φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε τις τελευταίες μέρες και ίσως να μας δοθεί η ευκαιρία για άλλη μια φορά να κάνουμε και μια πιο αναλυτική και πιο ουσιαστική κουβέντα από μια πρόχειρη συνέντευξη εν πλω. Ας ελπίσουμε το στοίχημα αυτό που έχει ξεκινήσει από φέτος η didi music / big star promotion, με βάση τη συγκεκριμένη λογική, να έχει αποτέλεσμα, κυρίως καλλιτεχνικά, και να έχουμε την ευκαιρία να δούμε ονόματα που υπό άλλες συνθήκες, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας, δεν θα τα βλέπαμε. Ίδωμεν...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured