Αναστασία Τουρούτογλου

Μαγευτική αρχιτεκτονική, άφθονα μουσικά events, πολύχρωμη ατμόσφαιρα, σπουδαία γαστρονομία, ποδήλατα και φιλικοί κάτοικοι είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά της όμορφης πρωτεύουσας της Δανίας.

Η πόλη του μεγάλου παραμυθά Hans Christian Andersen είναι μια γραφική καρτ ποστάλ εν κινήσει: γραφικό λιμάνι που περιβάλλεται από εντυπωσιακά αρχοντικά, δεκάδες ρομαντικά κανάλια της, ωσάν ζωγραφιά λιθόστρωτοι δρόμοι και πάρκα. Η Κοπεγχάγη είναι ένας ιδιαίτερα πολύχρωμος και μοντέρνος ταξιδιωτικός προορισμός και αξίζει να το ψάξετε λίγο παραπάνω, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Aegean. Περισσότερο, δε, για όσους αναζητούν αξέχαστες μουσικές εμπειρίες!

kopegxagi04.jpg

Από κλασική μέχρι ροκ, η μουσική σκηνή της Δανίας έχει αναδείξει μια σειρά από καινοτόμους εκπροσώπους: Lars Ulrich, Tina Dico, Anders Trentemoller, Carl Nielsen είναι λίγα από τα δεκάδες ονόματα που έχουν επηρεάσει, ο καθένας με το ύφος του, το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Πάνω σε αυτή την παράδοση, η Κοπεγχάγη φιλοξενεί live μουσικές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο! Θέλετε να ακούσετε νέες μπάντες; Θέλετε μια αριστοκρατική βραδιά στην Όπερα; Θέλετε να λιώσετε νυχθημερόν σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ; Η Κοπεγχάγη είναι η κατάλληλη πόλη για τον μουσικόφιλο που τιμά τον τίτλο του.

Live μέχρι πρωίας

Η Κοπεγχάγη φιλοξενεί όλα τα είδη μουσικής: ηλεκτρονική, pop, rock, dance, jazz, μέχρι και opera. Το VEGA (vega.dk) είναι ο ναός των συναυλιών, με 250 συναυλίες ετησίως στους 4 διαφορετικούς χώρους του! Είναι “the place to be” ιδίως για μεγάλα ονόματα της pop και rock μουσικής. Οι φίλοι του εναλλακτικού μπορούν να απολαύσουν κυρίως νέα σχήματα στο Pumpehuset (pumpehuset.dk), που φιλοξενεί ονόματα από την ηλεκτρονική, hip hop, metal και rock σκηνή. Το Rust (www.rust.dk) έχει μακρά ιστορία στη νυχτερινή ζωή της πόλης και ενδείκνυται για τους λάτρεις της indie. Διαθέτει τέσσερα επίπεδα στα οποία και μπορείτε να περιφέρεστε για ποικιλία από το υπόγειο όπου συνήθως παίζει funk, στον όροφο της ηλεκτρονικής μουσικής ή στο επίπεδο όπου παίζουν hip hop! Στο Amager Bio (www.amagerbio.dk) οργανώνονται συναυλίες με έμφαση στο rock και το blues, ενώ δεν λείπουν και τα-σκανδιναβικά κατά βάση-σχήματα ηλεκτρονικής μουσικής. Το BETA (www.beta2300.dk) είναι ο μικρότερος χώρος του Amager Bio, αφιερωμένος σε νέους και underground καλλιτέχνες.

Η χαρά του underground είναι και το Loppen (loppen.dk). Εκεί  διοργανώνεται μεταξύ 13 και 16 Ιουλίου το psych festival της πόλης με τοπικά και αμερικανικά σχήματα. Δημοφιλή στέκια για τους λάτρεις στην jazz περιλαμβάνουν το ιστορικό Jazzhus Montmartre (jazzhusmontmartre.dk) και το Jazz House (jazzhouse.dk) με ιδιαίτερα ζεστό χώρο (σ.σ. υπόψη ότι το Jazz House είναι κλειστό τον μήνα Αύγουστο). Οι οπαδοί της blues/jazz/folk σίγουρα θα επισκεφθούν το Mojo Blues-Bar (mojo.dk), που φημίζεται για τα πολύ συχνά live και τα μαζικά ονόματα που προσέρχονται. Το Global (globalcph.dk) είναι ο μοναδικός χώρος στην πόλη (και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη) αφιερωμένος στην world/ethnic. Όσοι αγαπούν την κλασική μουσική θα ενθουσιαστούν με το πρόγραμμα της Royal Opera House (www.kglteater.dk), αν μάλιστα θέλουν να συνδυάσουν τη μουσική αυτή εμπειρία με την ρομαντική πλευρά της πόλης, το Tivoli Koncertsal είναι ο πλέον ιδανικός χώρος. Μια επίσκεψη στο Black Diamond (www.kb.dk), το καλλιτεχνικό ορόσημο της Κοπεγχάγης, αξίζει για το ξεχωριστό μοντέρνο design του και για το πλούσιο πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει σχήματα κλασικής μουσικής, εκθέσεις και συνέδρια με θέμα τον πολιτισμό.

Nightclubbing με δανέζικη σφραγίδα

Ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη χωρίς την εμπειρία του clubbing είναι αδιανόητο (σαν να πάει κάποιος στο Παρίσι και να μην φάει κρουασάν). Το clubbing έχει γίνει υψηλή τέχνη στα χέρια των κορυφαίων DJs της Δανίας, που ξέρουν να κρατούν την αδρεναλίνη ψηλά με trip hop μέχρι funk και house εμπνεύσεις επί της κονσόλας. Οι γειτονιές του Nørrebro και του Vesterbro είναι για τους ντόπιους τα μέρη όπου χτυπά η καρδιά του clubbing. Αγαπημένα σημεία για χορό μέχρι ξεβιδώματος είναι τo Culture Box (www.culture-box.com) γνωστό ως ο ναός της electronica, το KB3 (www.kb3.dk) και το ανανεωμένο HIVE (www.hivecph.dk). 

10-HIVE Club.jpg
Το Hive είναι ένα από τα σημεία-σταθμούς της πόλης για το απόλυτο nightclubbing.

Μουσικά φεστιβάλ

Το Roskilde (www.roskilde-festival.dk) είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο φεστιβάλ της Δανίας και ένα από τα μεγαλύτερα open air φεστιβάλ της Ευρώπης. Διοργανώνεται φέτος στις 25 Ιουνίου-2 Ιουλίου με 183 ονόματα (σ.σ. LCD Soundsystem, Neil Young, Tame Impala, New Order, PJ Harvey, Red Hot Chili Peppets και Whiz Khalifa είναι μερικά εξ αυτών) και μπορεί να συνδυαστεί άνετα με ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη, καθώς η απόσταση με το τρένο είναι περίπου 20 λεπτά. 

9-distortion fest 2015.jpg
Το Distortion Festival ξεκίνησε ως ένα ολοήμερο event για να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα street parties της Ευρώπης.

Ο φεστιβαλικός χάρτης της Κοπεγχάγης είναι πολυποίκιλος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Copenhell Metal Festival (23-25 Ιουνίου), το Trailerpark Festival (28-30 Ιουλίου) που είναι μια γιορτή της μουσικής, της τέχνης και της τεχνολογίας, το Strøm Electronica Music Festival (6-13 Αυγούστου) και το χαώδες street party Distortion (1-5 Ιουνίου), που καταλαμβάνει ολόκληρες περιοχές της Κοπεγχάγης!

Το Copenhagen Jazz Festival (jazz.dk) είναι το άλλο μεγάλο event του καλοκαιριού (1-10 Ιουλίου 2016) και ένα από τα σημαντικότερα jazz φεστιβάλ της Ευρώπης. Ακολουθεί το  Copenhagen Blues Festival (www.copenhagenbluesfestival.dk), 28 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2016, του οποίου το line-up θα ανακοινωθεί εντός του καλοκαιριού. Το φετινό Tivoli Summer Festival διαρκεί πέντε (!) μήνες, ξεκινά στις 15 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, με 65 σχήματα κλασικής μουσικής. 

6- Roskilde Festival.jpg
To Roskilde διοργανώνεται φέτος στις 25 Ιουνίου-2 Ιουλίου με 183 ονόματα επί σκηνής

Η Κοπεγχάγη θέλει καλοπέραση!

Η Κοπεγχάγη είναι η πιο avant-garde πόλη της Σκανδιναβίας. Πρωτοποριακή γαστρονομία, μουσική, ποδηλατική κουλτούρα, καινοτόμο design, παλάτια σαν ζαχαρωτά, έντονη πολιτιστική κίνηση, όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον ελκυστικό χαρακτήρα της. Το συμπαγές της μέγεθος, κάνει το πακέτο αυτής της μοναδικής πόλης να είναι ακόμη πιο γοητευτικό. Αποτελείται από το ιστορικό της κέντρο, που συνορεύει από τη μία πλευρά με τις τεχνητές λίμνες και από την άλλη με τη θάλασσα. Τα «παράλια» επεκτείνονται και μέσα στην πόλη λόγω των καναλιών Holmen (στο νησί Sjælland) και Christianshavn (στο νησί Amager). 

kopegxagi05.jpg

Είναι μια πόλη που περπατιέται άνετα και όσοι θέλουν να βιώσουν περισσότερο την ντόπια κουλτούρα, σίγουρα θα προτιμήσουν να τη γυρίσουν με ποδήλατο. Το Indre By είναι το πολύβουο κέντρο, γεμάτο με μεσαιωνικά και ροκοκό κτίρια, και είναι γνωστό ως το γαστρονομικό κέντρο της βόρειας Ευρώπης. Το Vesterbro είναι η πρώην Red Light District και είναι μια ζωντανή και ιδιόμορφη περιοχή με εστιατόρια που φημίζονται για τα funky μενού τους και την έντονη νυχτερινή ζωή. Το Nyhavn βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ένα δημοφιλές μέρος με καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Στην περιοχή Nørrebro, θα βρείτε καταστήματα και μπαρ με ιδιαίτερα προσεγμένο και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. 

kopegxagi03.jpg

Πέρα από τις ποδηλατάδες και τις βόλτες στα κανάλια, ένας καλός τρόπος για να δείτε την πόλη είναι από ψηλά και μάλιστα με δύο ιστορικούς τρόπους. Ο ένας είναι να ακολουθήσετε τον σπιράλ πεζόδρομο στην κορυφή του Rundetårn (γνωστό και ως Round Tower) και να θαυμάσετε το κάστρο Rosenborg, τους ανακαινισμένους Βοτανικούς Κήπους και το δίκτυο πεζοδρόμων, Stroget, το μεγαλύτερο της Ευρώπης και ιδανικό για ατέλειωτο shopping. Η άλλη επιλογή είναι το Vor Frelsers Kirke, η boho γειτονιά του Christianshavn, με θέα στην «εναλλακτική πλευρά» της Christiania. Το κέντρο της αντι-κουλτούρας ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’70 και παραμένει μέχρι σήμερα σημαντική στάση για όποιον θέλει να κατανοήσει την Κοπεγχάγη πέρα από τα παλάτια, τη ντιζαϊνάτη κατανάλωση και τα hip-τύπου Noma- εστιατόρια. 

Τα καλύτερα δισκοπωλεία

Στο Nørrebro και στο Frederiksberg θα βρείτε τα καλύτερα δισκοπωλεία της πόλης! Ποια είναι αυτά; Σημειώστε: 1. Second Beat (Jagtvej 129) για ντόπια ακούσματα, jazz και σπανιότητες - το μαγαζί έχει και πικάπ ν’ ακούσετε επί τόπου πριν αγοράσετε. 2. Ooh Aah Records (Ryesgade 77) με εξειδίκευση στο punk rock και το experimental (επική προσθήκη ο ιδιοκτήτης που έχει κονσόλα και σου παίζει όσο ψάχνεις δίσκους). 3. Can Records (Tullinsgade 5), με alternative dance και που-το-βρήκες-αυτό-ρε-φίλε υλικό. 4. Mint Records (Gammel Kongevej 140A), με πάνω από 10.000 βινύλια και 7’’, βάλε και cd και dvd. Πολύ δεκτικοί στα παζάρια.  5. Crate (Jægersborggade 50) κυρίως για blues και hip hop. Τα απογεύματα τιγκάρει από μουσικόφιλους, γίνεστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα και το μαγαζί βγάζει ντόπιες μπύρες!

kopegxagi02.jpg

Σημεία-Ορόσημα

Το μπρούτζινο άγαλμα της Μικρής Γοργόνας,  το παλάτι Christiansborg και το κάστρο Rosenborg, τα πάρκα Tivoli και Bakken (βρίσκεται 10 χιλιόμετρα εκτός πόλης μέσα στο δάσος Dyrehaven), καθώς και η γέφυρα Øresund που ενώνει την Kοπεγχάγη με τη Nότια Σουηδία και συγκεκριμένα την πόλη Malmö. 

Για τους οπαδούς της μοντέρνας τέχνης, η επίσκεψη στο διεθνούς κλάσης Louisiana Museum of Modern Art είναι απαραίτητη (μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2016 εκτίθενται έργα, μεταξύ πολλών άλλων, και της Yoko Ono).

Ταξίδεψε τώρα!

Η Κοπεγχάγη είναι μια πόλη για διακοπές όλο τον χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα, Ηράκλειο και Καλαμάτα. Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο el.aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω της εφαρμογής Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Τα δρομολόγια

Από την Αθήνα προς Κοπεγχάγη υπάρχουν έως και 5 απευθείας πτήσεις με την Aegean κάθε εβδομάδα, και από την Καλαμάτα και το Ηράκλειο μία απευθείας πτήση την εβδομάδα..

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου! 

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Το μετρό βρίσκεται πάνω από το Terminal 3. Όλοι οι συρμοί πηγαίνουν από το αεροδρόμιο στην ίδια κατεύθυνση (Μ2 προς Vanløse Station, η στάση για το κέντρο της πόλης είναι το Nørreport), οπότε μην φοβάστε ότι θα μπείτε σε λάθος συρμό. Έχει δρομολόγια ανά 4-6’ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα ανά 15-20’. Ο σταθμός του τραίνου είναι στο Terminal 3, τα δρομολόγια είναι ανά 10’ την ημέρα και 1-3 τραίνα ανά ώρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαδρομή για το Copenhagen Central Station διαρκεί 13’. Το λεωφορείο 5Α κατευθύνεται προς το Copenhagen Central Station, το City Hall Square, το Nørreport και άλλους σταθμούς. Η διαδρομής διαρκεί την ημέρα 30-35’. Τη νύχτα καλύτερα να το αποφύγετε καθώς δεν έχει συχνά δρομολόγια. Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια και Citypass από τα αυτόματα πωλητήρια ή τα σημεία πώλησης. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured