FESTIVAL EXPRESS

Σκηνοθεσία : Βοb Smeaton
Συμμετέχουν : BAND, GRATEFUL DEAD, JANIS JOPLIN, DELANEY AND BONNIE, THE FLYING BURRITO BROTHERS, BUDDY GUY

H δεκαετία του ΄60 τελείωνε, η αγάπη δεν είχε κατορθώσει να κάνει τον κόσμο καλύτερο, η μυρωδιά του αίματος από το Άλταμοντ κυριαρχούσε ακόμα. Κάποιοι (προς Καναδά μεριά) εξακολουθούσαν να αντιστέκονται πιστεύοντας πως το αυθεντικό και πρωτοποριακό είχαν ακόμα θέση στον χώρο της μουσικής. Για να το αποδείξουν νοικιάζουν ένα τραίνο, το γεμίζουν με εκλεκτούς επιβάτες (μια ματιά στα ανωτέρω ονόματα θα σας πείσει) και αποφασίζουν να δώσουν πέντε συναυλίες σε αντίστοιχες πόλεις της αχανούς χώρας. Μετά από 2 χιλιάδες και βάλε μίλια (τρεις χιλιάδες και βάλε χιλιόμετρα δηλαδή-ο Καναδάς είναι ΠΟΛΥ μεγάλος) κατάφεραν να δώσουν τρεις τελικά συναυλίες. Το όλο εγχείρημα χρεοκόπησε τους τολμηρούς διοργανωτές , αποφέροντας μικρότερες του αναμενόμενου εισπράξεις. Πάλι καλά που κάποιος σκέφτηκε να το κινηματογραφήσει…

Το Festival Express είναι ένα ρομαντικό απομεινάρι μιάς εποχής που ,καλώς ή κακώς, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις όλα αυτά τα σπουδαία ονόματα να έχουν βάλει στην άκρη τα όποια εγώ τους, να ταξιδεύουν όλοι μαζί, να αυτοσχεδιάζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και βέβαια να πίνουν τον σκασμό. Τα περιστατικά που παρακολουθούμε αποτελούν το αλατοπίπερο και τον συνδετικό κρίκο αυτού που μετράει περισσότερο όλων : της ζωντανής μουσικής. Βλέποντας την Τζάνις ,λίγο πριν από το τέλος της ζωής της, να βρίσκεται στη σκηνή δεν δυσκολεύεσαι να πιστέψεις απόλυτα τα όσα έλεγε περί ερωτικής πράξης με όλο το ακροατήριο τη στιγμή που ερμήνευε τα τραγούδια της. Με μία λέξη, συγκλονιστική. Άξιοι να σταθούν δίπλα της ένα πραγματικά μεγάλο συγκρότημα σε δύο κορυφαίες τους στιγμές. Οι Band στα The Weight και I Shall Be Released κάνουν την πλειοψηφία των σημερινών 'ποιοτικών' συγκροτημάτων να δείχνουν φαιδροί. Χωρίς να σημαίνει πως οι υπόλοιποι δεν αξίζουν, απλά οι δύο προαναφερθέντες είναι όλα τα λεφτά και ξεχωρίζουν με ευκολία.

Η έκδοση με διπλό DVD είναι πραγματικά χορταστική, αφού θα βρείτε επιπλέον αρκετά κομμάτια από τις συναυλίες , μεταξύ των οποίων τα As Years Go By των Καναδών Mashmakhan (μεγάλη επιτυχία τότε και διασκευασμένο και στα ελληνικά αν δεν κάνω τραγικό λάθος) , το κλασσικό Move Over της Janis και πολλές ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με τους τότε εμπλεκόμενους.

Χαρίστε του λίγο από τον χρόνο σας, θα σας αποζημιώσει.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured