xarisadm

Το να επιλέξω 10 αγαπημένα κομμάτια flamenco, δεν είναι κάτι που μπορώ να κάνω αυθόρμητα, καθώς είναι πολλά αυτά που μου αρέσουν... Οπωσδήποτε ο Paco de Lucía είναι ένα  κεφάλαιο από μόνος του, αφού το εξαιρετικό του ταλέντο επηρέασε όλες τις πτυχές του flamenco: κιθάρα , τραγούδι, χορό, ενορχήστρωση. Έτσι λοιπόν οι παρακάτω επιλογές έχουν γίνει με σκοπό να φανούν οι διαφορετικές πτυχές της flamenco μουσικής

Camarón de la Ιsla: Un Potro de Rabia y Miel

Από το τελευταίο CD που ηχογράφησε ο περίφημος τραγουδιστής Camarón de la Isla, ο οποίος μαζί με τον Paco de Lucía άλλαξε σελίδα στο flamenco. Tις κιθάρες παίζουν ο Paco κι ο Τomatito.

{youtube}ok3QG2DcyYM{/youtube}

Vicente Amigo: Ciudad de las Ideas (Bulerias) –live από το θέατρο της Σεβίλλης

Με το δικό του προσωπικό ύφος, ο Vicente Amigo συνεχίζει τη μεγάλη κληρονομιά που άφησε ο Paco de Lucía, εντάσσοντας στη μουσική του στοιχεία jazz, pop και rock.

{youtube}uPHL6SaNGpA{/youtube}

Gerardo Núñez: Flamencos en Nueva York
 
Ο δεξιοτέχνης της κιθάρας Gerardo Núñez ηχογράφησε αυτό το CD στη Νέα Υόρκη. Κάθε κομμάτι κινείται και σ' ένα διαφορετικό ηχητικό τοπίο. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι σε latin jazz διάθεση.

{youtube}Kx-pA5RXqHc{/youtube}

Tomatito & Mari Ángeles Fernández: Tango Pa La Pimpi
   
O Tomatito (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του José Fernández Torres) έγινε αρχικά γνωστός σαν ακομπανιαντέρ του μεγάλου Camarón de la Isla. Mετά ακολούθησε σόλο καριέρα με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας κάμποσα Latin Grammy. Στο συγκεκριμένο κομμάτι τραγουδάει η κόρη του Mari Ángeles Fernández.

{youtube}fbMkWl2Ph2c{/youtube}

Camarón de la Isla & Tomatito: Bulerias –live στο El Palacio de los Deportes, Μαδρίτη

Κατά τη γνώμη μου, μία από τις κορυφαίες στιγμές του flamenco. O Camarón τραγουδά εδώ μια siguiryia με τέτοια δραματική ένταση, ώστε πραγματικά σου σηκώνεται η τρίχα...

{youtube}dCOQIZexQLk{/youtube}

Vicente Amigo: Prólogo y Estación Primavera –live in Celtic Connections

Κορυφαία συνεργασία του με τον περίφημο Κουβανό συνθέτη Leo Brouwer, ο οποίος ενορχήστρωσε θέματα του Vicente Amigo, δίνοντάς τους μια έντονα ρομαντική, δυναμική και κινηματογραφική διάσταση. Ο δίσκος πρωτοηχογραφήθηκε με τη συμφωνική της Κόρδοβας.

{youtube}anV7xAyLd7E{/youtube}

Estrella Morente: En Lo Alto de Cerro de Palomares
 
H Εsterella Morente είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ισπανία κι αυτό το τάνγκο είναι το πιο γνωστό της τραγούδι.

{youtube}u6VL5N2cVmM{/youtube}

Duquende: Samaruco

O Duquende είναι ένας από τους πλέον δημιουργικούς και τολμηρούς τραγουδιστές του flamenco. Φτάνοντας το τραγούδι στα άκρα, εξερευνά εδώ καινούριους δρόμους και αρμονίες μαζί με τον Paco de Lucía, συνεχίζοντας τον δρόμο που άνοιξε ο Camarón de la Isla.

{youtube}8Q4_gknp9QQ{/youtube}

Miguel Poveda: Si Me Vieras Liviana
 
Ο Miguel Poveda έχει το δικό του προσωπικό ύφος στο τραγούδι, που το χαρακτηρίζουν το βάθος και η καθαρότητα. Στην καριέρα του έχει κερδίσει πολλές και σημαντικές διακρίεις, όπως το εθνικό βραβείο της ισπανικής μουσικής, το βραβείο της μουσικολογίας του Jerez και άλλα. Εδώ τραγουδά μια liviana. Στην κιθάρα τον συνοδεύει ο Chicuelo.

{youtube}cDNC8STW6TA{/youtube}          
 
Potito: Bulerias

Ο Τσιγγάνος τραγουδιστής-φαινόμενο Potito, στο δισκογραφικό του ντεμπούτο, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Τον συνοδεύουν οι καλύτερες κιθάρες της Ισπανίας: Paco de Lucía, Vicente Amigo και Enrique de Melchior.

{youtube}zMz-LW8LRBs{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured