Άγγελος Κλειτσίκας

 

Ο Βρετανός διανοούμενος Samuel Johnson είχε πει ήδη από τον 18ο αιώνα, σε μία φράση που έμελλε να γίνει θρυλική, πως όποιος βαριέται το Λονδίνο, βαριέται τη ζωή –καθώς το Λονδίνο προσφέρει ό,τι η ζωή διαθέτει. Και μπορεί πια να αποτελεί κλισέ στα χέρια των υπερασπιστών αυτής της πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας, δεν παύει όμως να είναι αλήθεια. Το Λονδίνο σε προσκαλεί να βουτήξεις στον κόσμο της περισυλλογής, της δημιουργικότητας και της επαφής με όλα εκείνα τα πολιτισμικά αγαθά που ανοίγουν εσωτερικό διάλογο με τις πιο ευαίσθητες και αυθεντικές πτυχές του κάθε ανθρώπου. Όσο πιο πολύπλευρη η προσωπικότητά σου, τόσο χειρότερα και για την τσέπη σου: βικτωριανά θέατρα με κλασικές παραστάσεις, κινηματογράφοι υψηλής αισθητικής με σινεφίλ αφιερώματα, συναυλίες από καλλιτέχνες που κυνηγούσες μία ζωή να παρακολουθήσεις από κοντά, γκαλερί και εκθέσεις για όλα τα γούστα, αμέτρητα βιβλιοπωλεία για ατελείωτες ώρες χασίματος σε μαγευτικούς κόσμους, μαγαζιά με graphic novels και cult τανίες, ζεστά καφέ για να αφουγκραστείς την αύρα της πόλης και pubs για να νιώσεις αληθινό της κομμάτι.

Londisc_2.JPG

Για να διαφοροποιήσουμε όμως ελαφρώς την εναρκτήρια φράση, όποιος βαριέται το Λονδίνο, μάλλον βαριέται τη μουσική κουλτούρα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, καθώς η πόλη διαθέτει αμέτρητα δισκοπωλεία, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε προφίλ αγοραστή. Από αλυσίδες πολυκαταστημάτων όπου μπορείς να βρεις όλα τα προφανή και κλασικά καλούδια σε πολύ συμφέρουσες τιμές, μέχρι κρυμμένα λιλιπούτεια δισκοπωλεία στα προάστια με μεταχειρισμένα και δυσεύρετα διαμάντια. Ένα ψηφιδωτό μουσικολατρικής φρενίτιδας, δηλαδή, που αποκτά νόημα καθώς μια αγορά δίσκου συνοδεύεται από μια μελαγχολική βόλτα δίπλα από τον Τάμεση, έναν ανέμελο περίπατο σε κάποιο από τα πολλά και πανέμορφα πάρκα της πόλης ή μια απολαυστική διαδρομή με το –κάπως ακριβό, ωστόσο πολύ χρήσιμο– μετρό, με τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και τις αμέτρητες εικόνες αστικού χάους και κοινωνικής ευρυθμίας που προσφέρει. 

Η περιήγηση που ακολουθεί έχει ως σκοπό να βοηθήσει δισκοσυλλέκτες ή μη να κατανείμουν χρόνο και χρήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να λάβουν το μέγιστο από αυτή τη φετιχιστική εμπειρία. Ας χαθούμε λοιπόν στη δισκολατρική λαγνεία του Λονδίνου…

Londisc_3.jpg

HMV (363 Oxford Street), κοντινότερος σταθμός Bond Street

Τα πολυκαταστήματα HMV αποτελούσαν ανέκαθεν μία από τις πιο κλασικές τοποθεσίες του Λονδίνου για φθηνές αγορές βιβλίων, DVD, δίσκων και memorabilia μικροαντικειμένων. Ένας σταθμός δηλαδή για καταναλωτική εκτόνωση ποπ κουλτούρας. Μπορεί να έχουν πια κλείσει σχεδόν όλα τα υποκαταστήματα της αλυσίδας, αλλά αυτό που έχει παραμείνει σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα και εμπορικά σημεία του κέντρου, αξίζει μια γρήγορη επίσκεψη. Στο ισόγειο θα βρει κανείς όλες τις νέες σημαντικές pop/rock κυκλοφορίες σε CD, στη σταθερή τιμή των 10 λιρών (δηλαδή 15 ευρώ περίπου), αν και δεν συμφέρει να τις αγοράσεις από εδώ, καθώς υπάρχουν και φθηνότερα μαγαζιά με περισσότερες επιλογές. 

Αυτό που αξίζει είναι ο πρώτος όροφος, στον οποίον υπάρχουν όλες οι νέες κυκλοφορίες σε CD και βινύλιο (στα 20-25 ευρώ τα τελευταία)· αν ψάξει πάντως κανείς κυρίως στο τμήμα των CD με παλιότερες κυκλοφορίες, μπορεί να βρει εκπληκτικές προσφορές 1960s και 1970s δίσκων, ξεκινώντας από τα 5 ευρώ. Για παράδειγμα, αν σας λείπει κάποιος δίσκος του Dylan, του Bowie ή των Beatles, έχετε αρκετά μεγάλες πιθανότητες να τον βρείτε εδώ σε CD, σε πολύ προσιτή τιμή. Αλλά και για αξιόλογους δίσκους των τελευταίων 5 χρόνων υπάρχουν αρκετές μίνι προσφορές mainstream κυρίων ονομάτων. Τέλος διαθέτει ίσως τo πιο ενημερωμένο country τμήμα που εντόπισα στο Λονδίνο, με όλες τις νέες κυκλοφορίες αλλά και πολλές παλιές, σε εξαιρετικές τιμές.

Ιδανικό για... Άτομα που δεν αγοράζουν τακτικά δίσκους, θέλουν όμως να βρουν κάποια κυκλοφορία αγαπημένου τους καλλιτέχνη, συλλέκτες CD που αναζητούν κλασικές κυκλοφορίες σε καλές τιμές, φίλους της σύγχρονης country και της soul.

Καλύτερη ευκαιρία: Πακέτο με όλους τους δίσκους της St.Vincent στα 15 ευρώ.

Μόλις βγείτε: Ανεβείτε τη Marylebone High Street και επιλέξτε ανάμεσα σε σχετικά φθηνά εστιατόρια με σούπα ημέρας, σε vintage χουχουλιάρικα καφέ για να ανοίξετε τους φρεσκοαγορασμένους σας δίσκους και στο βιβλιοπωλείο Daunt Books για την απόλυτη εμπειρία λογοτεχνικού βυθίσματος.

Londisc_4.jpg

Fopp (1 Earlham Street & Shaftensbury Avenue), κοντινότερος σταθμός Leicester Square ή Convent Graden

Η ιδανικότερη γωνιά από άποψη τιμών για αγορές νέων και παλιότερων δίσκων, σε ένα περιβάλλον που σε εμπνέει να πάρεις τα πάντα. Στα ηχεία του δισκάδικου/πολυκαταστήματος παίζουν κυρίως νέες κυκλοφορίες, αλλά και μουσικές επιλογές προσφιλείς στο βρετανικό κοινό. Με την είσοδο στο κατάστημα έρχεσαι αντιμέτωπος με όλες –μα όλες!– τις τελευταίες pop/rock κυκλοφορίες σε CD, οι οποίες βρίσκονται (εκτός ελάχιστων περιπτώσεων) στις 8 λίρες (12 ευρώ περίπου). Τα αντίστοιχα βινύλια βρίσκονται στα 18-20 ευρώ και είναι ίσως τα φθηνότερα σε επίπεδο νέων κυκλοφοριών που μπορεί να βρει κανείς στο Λονδίνο. 

Όμως η ουσία κατοικεί στον πρώτο όροφο: εκεί υπάρχουν πολλές προσφορές σε CD, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται κυκλοφορίες που δεν πρέπει να λείπουν από καμία σοβαρή δισκοθήκη και ξεκινάνε από τα 3 ευρώ. Είναι μάλιστα κατηγοριοποιημένες ανά δεκαετία, κάτι ιδιαίτερα βολικό. Διαθέτει επίσης αρκετά CD χιπ χοπ, ηλεκτρονικής μουσικής και ευρωπαϊκής ποπ από παλιότερες δεκαετίες. Όσον αφορά τα βινύλια, υπάρχουν όλες οι φρέσκιες εκδόσεις στο pop/rock φάσμα, μα και πολλές προφανείς αλλά απαραίτητες επιλογές κλασικών δίσκων σε πολύ λογικές τιμές –όπως για παράδειγμα το Unknown Pleasures ή το Station To Sation στα 15 ευρώ.

Ιδανικό για... Τόσο για συλλέκτες που ψάχνουν να βρουν νέες γνωστές και πιο ψαγμένες κυκλοφορίες σε πολύ προσιτές τιμές, όσο και για φίλους της μουσικής που κρατάνε επαφή με την αγορά δίσκων και θέλουν να επωφεληθούν από τις πολλές επιλογές και τις πιο χαμηλές τιμές του Λονδίνου.

Καλύτερη ευκαιρία: Το Kind Of Blue του Miles Davis στα 3 ευρώ σε διπλό CD, καθώς και όλες οι δουλειές του Scott Walker, του David Bowie και του Nick Drake στα 5 με 6 ευρώ η καθεμία. 

Μόλις βγείτε: Χαθείτε στα πεζοδρομημένα στενάκια στον δρόμο για Covent Garden, μπείτε στο Foiles –το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της βρετανικής πρωτεύουσας– ή κατευθυνθείτε προς τη Chinatown και το Soho για ένα underground Λονδίνο.

Londisc_5.jpg

Sister Ray (75 Berwick Street Market), κοντινότερος σταθμός Oxford Circus

Ένα από τα πιο θρυλικά σημεία indie κουλτούρας στο Λονδίνο. Υπάρχει κι άλλο ένα κατάστημα στο Shoreditch, αλλά αυτό είναι το αυθεντικό και το πιο ενημερωμένο από τα δύο. Άλλαξε θέση πρόσφατα καθώς βρισκόταν λίγα νούμερα παραπάνω στον ίδιο δρόμο –ένας από τους πιο ενδιαφέροντες, όχι μόνο του Soho, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Εδώ θα βρει κανείς όλες τις νέες κυκλοφορίες από όλα τα μουσικά φάσματα της εναλλακτικής κουλτούρας τόσο σε CD όσο και σε βινύλιο, σε λίγο όμως πιο τσιμπημένες τιμές, καθώς τα  CD ξεκινάνε στα 15 ευρώ και τα βινύλια στα 20. Στο υπόγειο έχει μόνο βινύλια όλων των δεκαετιών και ηχητικών οικογενειών, σπάνιες εκδόσεις κλασικών δίσκων της ποπ κουλτούρας που μπορούν να φτάσουν και τα 100 ευρώ, ενώ υπάρχουν και αρκετά μεταχειρισμένα βινύλια, τα οποία ξεκινούν από τα 2 ευρώ. Ιδιαίτερα ενημερωμένο, αλλά δυστυχώς ο νέος χώρος είναι πολύ πιο αποστειρωμένος και αφιλόξενος σε σχέση με το παλιό Sister Ray, ενώ οι τιμές μου φάνηκαν ελαφρώς πιο φουσκωμένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ιδανικό για… Nerds συλλέκτες που ψάχνουν την τελευταία πιο ψαγμένη indie κυκλοφορία σε βινύλιο, αλλά και για παλιούς δισκοσυλλέκτες που ψάχνουν πολύτιμες κόπιες από θρυλικά άλμπουμ σε σχετικά φυσιολογικές τιμές.

Καλύτερη ευκαιρία: Μεταχειρισμένο βινύλιο με τα best of των Art Of Noise στις 2 λίρες (3 ευρώ) και το Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band σε μία αρκετά παλιά έκδοση στις 70 λίρες (κάτι περισσότερο από 100 ευρώ).

Μόλις βγείτε: Αφιερώστε άφθονο χρόνο σε όλη τη Berwick Street και στα πέριξ της, όπου θα βρείτε κι άλλα μικρότερα δισκάδικα, βιβλιοπωλεία με μεταχειρισμένες εκδόσεις, μαγαζιά με περιοδικά και comics σε μία από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές του κεντρικού Λονδίνου.

Londisc_6.jpg

Rough Trade (91 Brick Lane), κοντινότερος σταθμός Shoreditch High Sreet (overground)

Δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερες συστάσεις το θρυλικό δισκοπωλείο και κάποτε επιδραστικότατο ανεξάρτητο label του ανατολικού Λονδίνου. Υπάρχουν τρία στη πόλη, όμως αυτό που βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα στενάκια της Brick Lane –μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες γειτονιές της πόλης και κοιτίδα της χίπστερ κουλτούρας– είναι εκείνο που αξίζει να επισκεφθείτε. Η ταμπέλα στην είσοδο αναγράφει τον προτεινόμενο δίσκο του μήνα, ενώ τέτοιες μέρες του χρόνου τον χώρο καταλαμβάνει και το όνομα του δίσκου της χρονιάς: για το Rough Trade είναι το Biophilia της Bjork (συγχωρεμένο το ολίσθημα, χαρακτηρισμός που αφορά εντούτοις και όλη τη φετινή του λίστα). 

Μέσα επικρατεί ηδονικό οφθαλμόλουτρο: άπειρα stands με CD και βινύλια χωρισμένα ανά είδος με χειρουργική προσοχή, μουσικά βιβλία που δεν είναι εύκολο να τα βρεις σε κανένα σημείο της πόλης και μυρωδιές από το καφέ που λειτουργεί στην είσοδο, μπλέκονται με αυτές των ανοιγμένων βιβλίων, αλλά και των ανοιγμένων βινυλίων. Ένα όργιο ερεθισμάτων, το οποίο ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις και βγάζει στην επιφάνεια το καπιταλιστικό τέρας που κρύβεται μέσα μας. Στα πρακτικά, εδώ μπορείς να βρεις τα πάντα, πρέπει όμως να ξεχάσεις τις αγορές νέων δίσκων καθώς οι τιμές είναι τσιμπημένες (18 ευρώ τα CD και 23-25 τα βινύλια), ενώ είναι πολύ πιθανό να εντοπίσετε παρελθοντικά διαμαντάκια κυρίως όσα εμπίπτουν στις χιπ χοπ, post-punk, shoegaze και electro ταμπέλες. Αλλά και τίποτα να μην αγοράσετε, μόνο μία περιπλάνηση στα νοητά στενάκια του δισκοπωλείου θα σας ανταμείψει αισθητικά όσο ελάχιστες άλλες.

Ιδανικό για… Απαιτητικούς συλλέκτες που ψάχνουν το κάτι παραπάνω σε βάθος επιλογών τόσο τελευταίων, όσο και παλιότερων ανεξάρτητων κυκλοφοριών της εναλλακτικής κουλτούρας, αλλά και λάτρεις της urban και βιομηχανικής αισθητικής, οι οποίοι επιθυμούν η αγορά δίσκων να είναι μία ολοκληρωμένη εγκεφαλική εμπειρία.

Καλύτερη ευκαιρία: To Pink Flag των Wire σε βινύλιο στις 12 λίρες, όπως και άλλοι εξαιρετικοί βρετανικοί post-punk δίσκοι σε χαμηλότερες τιμές.

Μόλις βγείτε: Ανεβοκατεβείτε τη Brick Lane με τους φούρνους, τα καφέ και τα vintage μαγαζιά της και στη συνέχεια στρίψτε τυχαία σε κάποια από τα κάθετα δρομάκια και χαζέψτε τα ευρηματικά γκράφιτι στους τοίχους. Βρίσκεστε στη πιο νεανική και «καυτή» γειτονιά του εναλλακτικού Λονδίνου.

Londisc_7.jpg

Phonica Records (51 Poland Street), κοντινότερος σταθμός Oxford Circus

Μόλις μερικά βήματα μακριά από το Sister Ray, το Phonica Records είναι τόπος συνάντησης για τους φίλους της dance, electro και house μουσικής. Κάθε απόγευμα παίζει DJ στο φουτουριστικό δισκάδικο, ο οποίος επιλέγει κυρίως από νέες κυκλοφορίες για να πείσει κόσμο να τις αγοράσει –όπως δηλαδή τις παλιές, καλές ημέρες. Εδώ θα βρείτε λοιπόν κυρίως φρέσκες εκδόσεις και κυρίως σε βινύλιο, από δισκογραφικές όπως η DFA, η Young Turks, η Erased Tapes και η Warp από τις πιο γνωστές, καθώς και πολλά techno labels για τους μυημένους. Αισθητικά είναι άψογο, το ξύλο κάνει το μαγαζί να μοιάζει με διαστημικό ορεινό καταφύγιο, ενώ οι πωλητές είναι μάλλον οι πιο πωρωμένοι με τη δουλειά τους στο Λονδίνο.

Ιδανικό για… Αυστηρά για φίλους της dance κουλτούρας, όπως και για άτομα που θέλουν να εντρυφήσουν σταδιακά σε αυτήν.

Καλύτερη ευκαιρία: Italo disco καλτιές σε βινύλιο από 10 ευρώ, μα και ορισμένες κυκλοφορίες της Warp σε χαμηλότερες από τις συνηθισμένες τιμές.

Μόλις βγείτε: Χωθείτε στα γύρω στενά της Carnaby Street, τα οποία δημιουργούν εσωτερικές αυλές, και ανακαλύψτε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης.

Londisc_8.JPG

Flashback Records (50 Essex Road), κοντινότερος σταθμός Angel

Cult δισκοπωλείο, μόλις μπαίνεις μέσα νομίζεις πως η χρονομηχανή σου λειτουργεί και επέστρεψες στα νοσταλγικά 1990s. Στην είσοδο υπάρχουν αρκετά second-hand βινύλια και CD, ανάμεσα στα οποία μπορείς να βρεις τρομερά πράγματα, όπως για παράδειγμα δίσκους των Spiritualized και των Talk Talk στο 1 ευρώ. Στο ισόγειο υπάρχουν ιδιαίτερες και δυσεύρετες επιλογές από CD και βινύλια των τελευταίων 15-20 ετών, ενώ το υπόγειο είναι γεμάτο σπάνια 45άρια σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές και LPs από ψυχεδέλεια και kraut, μέχρι prog και 1960s βρετανικό garage. Θα βρείτε επίσης μουσικά DVD και βιβλία, καθώς και πολλές cult βρετανικές εκδόσεις όπως το Black Books. Μαζέψτε χρήμα όταν θα έρθετε εδώ, καθώς συνεχώς θα ξεπηδούν μπροστά σας δίσκοι που δεν τους έχετε ανάγκη, είναι όμως σε τόσο χαμηλή τιμή, ώστε δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε.

Ιδανικό για: Τόσο για εθισμένους με τις τελευταίες δεκαετίες συλλέκτες CD indie κουλτούρας, όσο και για 1960s και 1970s βρετανόπληκτους ψυχεδελικών και garage ακουσμάτων.

Καλύτερη ευκαιρία: To Person Pitch του Panda Bear στα 2 ευρώ, το Dummy των Portishead στο 1 ευρώ και 45άρια από indie βρετανικές δισκογραφικές όπως τη Sarah Records.

Μόλις βγείτε: Χωθείτε σε ένα από τα καλύτερα κρυμμένα στενάκια του Λονδίνου, το Camden Passage, με τα υπέροχα καφέ, τα ρετρό παιχνιδάδικα και τις παραδοσιακές pubs του.

Londisc_9.JPG

Lucky Seven (127 Stoke Newington Church Street), κοντινότερος σταθμός Stoke Newington (overground)

Στα βορειανατολικά του Λονδίνου, κοντά στο γήπεδο της Arsenal και σε μία από τις πιο ήρεμες και αυθεντικές γειτονιές της πόλης, βρίσκεται το Lucky Seven: ένα second-hand κυρίως δισκάδικο (αλλά όχι μόνο), που μοιάζει να έχει βγει κατευθείαν από cult βρετανική ρομαντική κωμωδία. Οι μυρωδιές που αναδύονται από τα παλιά βινύλια, τα comics της Marvel, τα DVD στα ράφια και τα μεταχειρισμένα βιβλία, σε μεταφέρουν κατευθείαν σε διαφορετική χρονική διάσταση και σε πυροδοτούν με όρεξη για να αρχίσεις το ατελείωτο ψάξιμο:  αν θες να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο μαγαζί, θα σου πάρει πάνω από 2 ώρες. 

Στο πρώτο δωμάτιο βρίσκονται CD και βινύλια που δεν είναι ξαναχρησιμοποιημένα και μπορείς να βρεις από disco μέχρι soul, και από  hardcore μέχρι ψυχεδέλεια σε πολύ προσιτές τιμές. Το ζουμί όμως βρίσκεται στο δεύτερο δωμάτιο και στο υπόγειο, όπου υπάρχουν αμέτρητα μεταχειρισμένα βινύλια σε εξευτελιστικές τιμές –τύπου 3 βινύλια, 1 ευρώ. Εντάξει, μην περιμένετε να βρείτε αριστουργήματα εδώ, αλλά μέσα στο ψάξιμο όλο και κάτι ενδιαφέρον θα προκύψει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, όταν βγαίνεις από το πολύχρωμο κατάστημα, νιώθεις πνευματικά αναγεννημένος.

Ιδανικό για... Μουσικόφιλους κάθε διαλογής, οι οποίοι ψάχνουν να γεμίσουν τη δισκοθήκη τους με πάμφθηνους μεταχειρισμένους δίσκους έτοιμους για κατανάλωση, αλλά και για συλλέκτες που μπορούν να βρουν σπάνια κομμάτια σε εξαιρετικές τιμές. Γενικά για λάτρεις της cult αισθητικής.

Καλύτερη ευκαιρία: Το Tapestry της Carole King σε βινύλιο στα 12 ευρώ, Marvin Gaye σε CD στα 3 ευρώ και best of του Neil Diamond στο 1 ευρώ μεταχειρισμένο βινύλιο.

Μόλις βγείτε: Εξερευνήστε τη λιλιπούτεια γειτονιά του Stoke Newington με τα βιβλιοπωλεία, τα καφέ και το Clissold Park στην αρχή του προαστίου.

Londisc_10.JPG

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ασφαλώς πως υπάρχουν και πολλά ακόμα δισκοπωλεία, τα οποία είτε επισκέφθηκα και δεν χωράνε στο άρθρο, είτε ανυπομονώ να επιστρέψω στο Λονδίνο για να ανακαλύψω. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ιδανικό προορισμός για κάθε μουσικόφιλο, γι' αυτό αναπτύξτε στρατηγική και σχέδιο για τις αγορές σας και αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στην κουλτούρα των δισκοπωλείων.

{youtube}-m30aaI5Yf8{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured