Φλιπ στο studio του Avopolis:
Μέρος Α'
Μέρος Β'


 

Την έκθεση Comix "Φούσκες" φιλοξένησε από τις 15 έως τις 25 (με μία παράταση μέχρι και τις 28) η νέα πτέρυγα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας 2002. Η ομάδα "9η διάσταση" εξέθεσε στο κοινό τα βραβευμένα έργα του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κόμικς (που διοργάνωσαν πέρυσι το περιοδικό κόμικς "9" και η "Ελευθεροτυπία" σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ) καθώς και έργα 30 ακόμη νέων καλλιτεχνών.

Βρέθηκα εκεί σχεδόν "κατά λάθος", αν και είχα ενημερωθεί και από τα άριστα φιλοτεχνημένα flyers που έπεσαν στα χέρια μου έξω από κάποιο συναυλιακό χώρο και από τις επίσης κομψότατες αφίσες που "στόλιζαν" πραγματικά ολόκληρο το Α.Π.Θ. (μακάρι ήταν έτσι όλα τα άχαρα κομματικά κατασκευάσματα που σκεπάζουν τα ντουβάρια των Πανεπιστημίων) είτε από την ακρόαση κάποιου ραδιοφωνικού σταθμού. Ο πραγματικός λόγος όμως που με οδήγησε στην έκθεση ήταν η κατάσταση αποσύνθεσης που επικρατούσε στο Α.Π.Θ. αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της "τρομακτικής" ασθένειας του κοξάκι (θα τα θυμάστε…). Μην έχοντας λοιπόν άλλες επιλογές στο εγκαταλελειμμένο και έρημο Α.Π.Θ., κατέβηκα τα σκαλάκια προς τη Νέα Πτέρυγα της Φιλοσοφικής, όπου ο θαυμαστός κόσμος των κόμικς με περίμενε γεμάτος ζωή να ξεχειλίζει από μερικές άψυχες κόλλες χαρτί!

Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο διασκεδαστικά θα μπορούσα να περάσω παρακολουθώντας μια τυπική συζήτηση ενός απλού μπουκαλιού νερού με μία ασήμαντη κόλλα χαρτί, ή του μονολόγου ενός συνειδητοποιημένου γουρουνιού-κουμπαρά, πόσο πολύ θα μπορούσα να ταυτιστώ με ένα μοναχικό ήρωα κόμικς, πόσα πολλά να καταλάβω από μία ιστορία χωρίς λόγια, και πόσα λίγα από μία ιστορία με λόγια…. Τριάντα ξεχωριστές αυτόνομες ιστορίες κόμικς, ήταν εκεί για να μου το αποδείξουν! Κάθε μία με τη δική της τεχνοτροπία και το ύφος της, αλλά όλες άξιες προσοχής από τον επισκέπτη.

Μετά από την περιήγησή μου, είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικούς από τους δημιουργούς, να γνωρίσω δύο από αυτούς, τον Μάριο και το Θοδωρή και να δημιουργήσουμε μαζί ένα φλίπ (= κόμικς, δημιουργία δύο ατόμων που σχεδιάζουν εναλλασσόμενα τα καρέ, χωρίς να προϋπάρχει κάποιο σενάριο) στο οποίο, μέσα από μία συνέντευξη στα studio του Avopolis (είδατε που στα κόμικς όλα είναι δυνατά;) προσπάθησα να τους αποσπάσω μερικές πληροφορίες για την έκθεση. Η αλαζονεία τους όμως και η επιθυμία τους για προβολή οδήγησαν τη "συνέντευξη" σε πλήρη αποτυχία και με ανάγκασαν δημιουργήσω το κείμενο αυτό με όσες πληροφορίες μπόρεσα να αντλήσω από προλογικά σημειώματα εκδόσεων και fanzines της "9ης διάστασης".

Για να μην είμαστε και αχάριστοι, ευχαριστώ τα παιδιά της "9ης Διάστασης" που μου πρόσφεραν όλα αυτά τα έντυπα καθώς και την καλοφτιαγμένη ανθολογία με όλα τα έργα που φιλοξενούσε η έκθεση "Φούσκες" για να τα διαβάζω, να τα ξαναδιαβάζω, να κλαίω, να γελάω, ή να κλαίω από τα γέλια! Και ιδιαίτερα το Μάριο και τον Θοδωρή που αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους για τη δημιουργία του φλίπ όπου μου παραχωρούν την αποκαλυπτικότατη αυτή "συνέντευξη". Να είστε όλοι καλά και να σχεδιάζετε ανεξάντλητα.

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η ομάδα "9η διάσταση" είναι μία ανεξάρτητη και underground ομάδα κόμικς, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Απαρτίζεται από τους Πάνο Κ., Νίκο Δαλαμπύρα και Παύλο Γενίτσαρη, ενώ συνεργάζονται περιστασιακά όσοι έχουν το χρόνο και την καλή διάθεση. Ένα μικρό ιστορικό των πρόσφατων δραστηριοτήτων της παραθέτεται παρακάτω:

Ιούλιος: "Άνθρωπος και Άλλα Ζώα", (έκθεση 83 σελίδων "ερωτικών" κόμικς) στο Βόλο (σε συνεργασία με το "Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Βόλου")

Αύγουστος: έκθεση χωρίς τίτλο και σκοπό, στον πεζόδρομο της Χ.Α.Ν.Θ. στη Θεσσαλονίκη.

Σεπτέμβριος: συμμετοχή με έργα και περιοδικά στο Φεστιβάλ Νεολαίας Συνασπισμού, στη Θεσσαλονίκη.

Εκδίδει επίσης κάθε δύο μήνες το fanzine "Ανόργανη Ύλη" και υποστηρίζει άλλες ανεξάρτητες εκδόσεις κόμικς, όπως τη "Λάνα" του Δημήτρη Λάγου και τις "Ιστορίες Ατελείωτης Ματαιοδοξίας" του Κων.

"Έστω κι αν δεν αντιπροσωπεύεται από τη δική της Μούσα, η Ένατη Τέχνη δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις υπόλοιπες οκτώ. Τα δε κόμικς διόλου δεν είναι δεύτερης κατηγορίας "καραγκιοζάκια". Αντιθέτως, εκπροσωπούν μια από τις πλέον προχωρημένες μορφές της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης. Μία έκφραση που μπορεί να πρωτοπορεί, διατηρώντας ταυτόχρονα το λαϊκό χαρακτήρα της. Αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό των κόμικς."

ΕΝΝΕΑ περιοδική έκδοση κόμικς

Κάποια (ίσως) χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας:

Ομάδα Κόμικς "Ένατη Διάσταση": Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"Ιστορίες Ατελείωτης Ματαιοδοξίας" (fanzine): Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"Hack & Slash Fanzine": Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"Ο Μικρός ΚΘΟΥΛΟΥ": το απόλυτο κόμικ-στρίπ, στο πρώτο του συλλεκτικό άλμπουμ (του Trashman): Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εκδόσεις Ο2Η books: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured