Στο "Reveal", το καινούριο album των R.E.M. που περιλαμβάνει 12 καινούρια κομμάτια, οι μελωδίες, οι στίχοι, η εκτέλεση, η παραγωγή και οι μοναδικές ποιότητες της μπάντας συγκλίνουν γύρω από τη χαλαρή ιδέα του θέματος της ανύψωσης. "Αυτά τα τραγούδια διαδραματίζονται σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους" παρατηρεί ο Μichael Stipe." Έχουν αποτυπώσει την αίσθηση του άερα, της αναπνοής και την αίσθηση του να πετάς μακριά."

Ύστερα από μια ταραχώδη περίοδο 2 χρόνων που ξεκίνησε με την αποχώρηση του drummer και ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος Bill Berry, η μπάντα συνεχίζει να θριαμβεύει επί σκηνής, στο studio και, όπως είναι αναμενόμενο, στις συνειδήσεις του κόσμου. "Δεν νομίζω ότι αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η αποχώρηση του Bill αποτέλεσε μια δύσκολη στιγμή για όλους μας" σχολιάζει ο Peter Buck. "Νοιώσαμε ότι βρεθήκαμε στα τελευταία μας ως μπάντα. Αλλά δουλέψαμε σκληρά για να αλλάξουμε την κατάσταση και πιστεύω ότι όλη αυτή η δουλειά φαίνεται σε αυτό το album."

"Νοιώθαμε ότι είχαμε βρεθεί εκτός πορείας", προσθέτει ο μπασίστας Μike Mills. "Έπρεπε να συνηθίσουμε να δουλεύουμε ως τρίο και το προηγούμενο album αντανακλούσε αυτή τη διαδικασία. Τώρα πλέον λειτουργούμε πάλι σαν ένα κανονικό group." Συνεχίζοντας να μιλάει για το "Up", το προηγούμενο album και πρώτη τους δουλειά ως τρίο, o Mills αναφέρει : "Εκείνα τα τραγούδια φτιάχτηκαν ένα προς ένα μέσα στο studio και περιείχαν πολλά overdubs". Για το καινούριο album, παίξαμε όλοι μαζί στο studio και νομίζω ότι το αποτέλεσμα έχει μια πιο ζεστή και ανθρώπινη διάσταση."

Στο νέο album βοήθησε πολύ και η προσθήκη τριών ολοκληρωμένων μουσικών που ακολουθούσαν τη μπάντα στην τετράμηνη καλοκαιρινή περιοδεία του '99. Αθροίζοντας τη δημιουργική συνεισφορά του Scott McCaughey (κιθάρα,keyboards),του Ken Stringfellow (κιθάρα,keyboards) και του Joey Waronker (drums), ο Peter Buck παρατηρεί :"Ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Αυτό έκανε όλη τη διαφορά". Ο Stipe εξηγεί : " Δουλέψαμε πάνω σε πολλά κομμάτια εκείνο το καλοκαίρι. Δουλεύαμε πάλι σαν κανονική μπάντα και η αίσθηση ήταν υπέροχη."

Αυτό όμως που κάνει το Reveal να έχει την πρωταρχική του αξία, είναι για τον Mills "η θαυμάσια ομάδα τραγουδιών". Εξηγεί : "Φυσικά όλοι γράφουμε συνεχώς τραγούδια, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις μελωδίες που προέκυψαν αυτόν τον καιρό. Ήταν κάτι πολύ συνειδητό αυτό και η μουσική μάς οδήγησε σε αυτήν την οργανική και αναλογική αίσθηση που υπάρχει στον δίσκο. Ηχητικά, για εμάς, είναι μια πραγματική πρόοδος, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί το καλύτερο υλικό της πρώτης μας περιόδου."

Παραγωγός του album είναι ο Pat McCarthy, που συνάντησε τους R.E.M. ως μηχανικός ήχου στο Monster και έχει δουλέψει μαζί τους έκτοτε. Το Reveal ξεκίνησε να δημιουργείται κατά τη διάρκεια δοκιμών που ακολούθησαν την περιοδεία του 1999 για το Up. Με ένα διάλειμμα για να γραφτεί η μουσική για το φιλμ "Man On The Moon". Η ηχογράφηση ξεκίνησε την άνοιξη του 2000 και συνεχίστηκε μέχρι της αρχές του 2001 σε διάφορα μέρη. Ο Michael Stipe εξηγεί : " Ξεκινήσαμε την ηχογράφηση στο Vancouver με τα βασικά μέρη, ύστερα για λίγο στην Αθήνα (της Georgia) και μετά μεταφερθήκαμε στο Δουβλίνο για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Ήθελα πολύ να δουλέψω εκτός των ΗΠΑ - ένοιωθα ότι ο δίσκος που προσπαθούσαμε να κάνουμε θα ήταν πιο οικείος αν δημιουργείτο εκτός της πόλης μας. Νομίζω ότι αυτό λειτούργησε τελικά. Μερικές φορές η απόσταση δημιουργεί διαύγεια και δεν ήθελα να πάθω writers block παραμένοντας σε ένα οικείο περιβάλλον."

" Όταν αισθανόμουν ότι κολλάω, έπαιρνα το αεροπλάνο και πήγαινα στο Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία ή τη Δανία, μετά επέστρεφα, ολοκλήρωνα το κομμάτι και το τραγουδούσα. Το φθινόπωρο μεταφερθήκαμε στο Miami (εκεί όπου έγινε το Automatic for The People, το 1992) και κάναμε τη μίξη εκεί." Ο Buck λέει : " Η όλη διαδικασία κύλησε πολύ φυσιολογικά. Δεν καθόμαστε στο studio περιμένοντας ξαφνικά να συμβεί κάτι. Όταν ο Michael έγραφε στίχους, μπορούσα να φεύγω και να ηχογραφώ ή να παίζω με το side project μου, τους Minus Five. Θέλαμε η μουσική μας να εκφράζει ακριβώς αυτό που νοιώθαμε κάθε στιγμή." Για αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, ο Stipe αποκαλύπτει ότι " η μπάντα βρήκε τον εαυτό της σε μια κατάσταση απίστευτης χαράς…Η όλη εμπειρία ήταν πολύ λυτρωτική. Εγκλιματιστήκαμε σε νέες καταστάσεις και ενδεχόμενα. Είναι πολύ καλά να βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση!". Μια κατάσταση που αποτυπώνεται καλαίσθητα στο νέο δίσκο.

Ο Stipe συνεχίζει : "Το Reveal ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις που είχε δημιουργήσει το Up. Νομίζω ότι και εμείς ανταποκριθήκαμε στην υπόσχεση που δώσαμε στους εαυτούς μας και στους οπαδούς μας, ότι θα συνεχίσουμε." Ο Mike Mills προσθέτει : "Δεν υπήρχαν πράγματα που θα μας αποσπούσαν την προσοχή … Είχαμε το προτέρημα να είμαστε συνεχώς αφοσιωμένοι σε αυτό που κάναμε". Αυτή η αφοσίωση είχε ως αποτέλεσμα τα ζωηρά, καθαρά χρώματα και την ηχηρές εικόνες που πλημμυρίζουν τα τραγούδια του Reveal. O Βuck καταλήγει : " 'Επρεπε να επαναπροσδιορίσουμε τους λόγους για τους οποίους είμαστε μαζί και αυτό μας έδωσε καινούρια προοπτική σε αυτό που κάναμε. Νομίζω οτί αυτό που ανακαλύψαμε είναι ο λόγος που πρωτοξεκινήσαμε να είμαστε μαζί σαν συγκρότημα - αγαπάμε τη δουλειά μας.''

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured