Kείμενο: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Με αφορμη τις συναυλιες των Teenage Fanclub στον Μυλο και το Ροδον, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, σας ετοιμασαμε ενα μικρο αφιερωμα για αυτη την υπεροχη μπαντα απο τη Γλασκωβη...



Οι Teenage Fanclub σχηματιστηκαν στην σκωτσέζικη αυτή πόλη οταν ο Norman Blake (κιθαρες/φωνητικα) και ο Raymond McGinley (κιθαρες/φωνητικα) παρατησαν την punk μουσικη και ενωθηκαν με τον Gerard Love (μπασο/φωνητικα). 

Το 1989 ηχογραφουν ενα ολοκληρο αλμπουμ πριν ακομα παίξουν ζωντανα μαζι. Το Catholic Education κυκλοφορει το 1990, και αποτελεί ενα πολλα υποσχομενο LP αμερικανικου στυλ rock. Τον Οκτωβρη του 90 οι Fannies, ως φορο τιμης στον John Lennon, διασκευαζουν το Ballad Of John And Yoko κυκλοφορωντας και ακυρωνοντας την ηχογραφηση την ιδια μερα!

Σιγα σιγα μαλακωνουν τον αγριο ηχο τους, αφηνοντας χωρο για την μελωδια και θυμιζοντας πολυ τους Big Star και τον Neil Young (μαλιστα οι Fanclub εκαναν πολλα για να επαναφερουν στο προσκηνιο τους Big Star στις αρχες του 90). Κυκλοφορουν νεο single, το Star Sign με b side to Like A Virgin της Madonna και στο τελος του 1991 κυκλοφορουν το Bandwagonesque, ενα απο τα καλυτερα lp της χρονιας. Κιθαρες στο στυλ των Byrds και ακαταμαχητες μελωδιες δειχνουν οτι οι Teenage Fanclub ειναι ετοιμοι να ξεπερασουν τις indie ριζες τους. Το lp ψηφιζεται απο το περιοδικο Spin καλυτερο αλμπουμ της χρονιας (με το Nevermind των Nirvana να περιμενει στην δευτερη θεση, ετοιμο να ξεκινησει μια επανασταση!)

Το 1995 βρισκει τους Fanclub με μια μεγαλη εταιρια την Geffen και ενα καινουργιο lp το Grand Prix σε παραγωγη του David Bianco. Ο δισκος αν και υπεροχος, κατι σαν τον ηλεκτρικο Neil Young να διασκευαζει το Help των Beatles, δεν πουλα οσο το Bandwagonesque και απογοητευει λιγο το συγκροτημα.

Το 1997 και παλι με τον Bianco στην παραγωγη κυκλοφορουν το επισης υπεροχο Songs From Northern Britain. Ενας δισκος που αγκαλιαστηκε απο τους κριτικους και το κοινο, περιεχοντας διαμαντια οπως το Aint That Enough και το Mount Everest και συνεχισε την παραδοση τους να γραφουν απλα μελωδικα και ρομαντικα τραγουδια. Ο McGinley δηλωνε χιουμοριστικα οτι οι Fanclub θελουν να διεκδικησουν ξανα για την μουσικη τους τον ορο Goth. "Αυτη ειναι η καμπανια μας για το πραγματικο Goth!"

Πέρυσι κυκλοφορησε το νεο τους lp Howdy!. Αλλα οι Fanclub ειναι σαν το κρασι. Οσο γερνουν τοσο καλυτερευουν! Αλλος ενας θαυμασιος δισκος του οποιου την κριτικη μπορειτε να δειτε στην αριστερή στήλη, διατηρει αυτα που κανουν τους Σκωτσεζους μας αξιαγαπητους και προχωραει ακομα παραπερα. Οι κιθαρες μαλακωνουν αλλο λιγο (και αυτο δεν ειναι παντα κακο!) και φτανουν στο σημειο να θυμισουν μεχρι και τους Cure η ακομη τους Lightning Seeds. Για μενα ειναι αδυνατο να ακουσεις αυτον τον δισκο (η και τους δυο προηγουμενους) και να μην αγαπησεις αυτο το συγκροτημα! 

Αν σας αρεσει οτι εκανε την μουσικη των 60s υπεροχη, τοτε αυτη η μπαντα απο τη Σκωτια ειναι αυτο που ζητατε! Υπαρχουν πολλοι εξυπνοι που κατηγορουν τους Teenage Fanclub οτι δεν εχουν "αιχμη"! Αν θελετε αιχμη υπάρχουν και οι ...Limp Bizkit... Αν θελετε τραγουδια που μιλουν για την ζωη σας τοτε εχετε μια καλη επιλογη ...τους Teenage Fanclub!

Teenage Fanclub
"Howdy!"


Υστερα απο 3 χρονια και μετα το θαυμασιο Songs from Northern Britain, οι Teenage Fanclub επιστρεφουν με ενα ολοκαινουργιο lp, το Howdie. Το κουαρτετο απ τη Γλασκοβη, που στους προηγουμενους δυο δισκους ειχε χρησιμοποιησει τον Dave Bianco (Tom Petty, Black Francis κτλ) αυτη τη φορα κανει την παραγωγη μονο του.

Μπορω να πω ομως οτι η αναμονη αυτη, αξιζε τον κοπο! Εχοντας ηχογραφησει 2 θαυμασιους δισκους
οπως το Grand Prix(95) και φυσικα το Songs from Northern Britain (97) οι Fannies δεν απογοητευουν και επιστρεφουν με ενα ακομη θαυμα τους!

Ολες οι σωστες επιρροες ειναι και παλι εδω. Οι αρμονιες των Beach Boys, οι κιθαρες των Byrds και των Big Star, η ευαισθησια του Tim Buckley, οι Beatles του 1965! Αλλα ξεκαθαριζουμε αμεσως ενα πραγμα! Οι Teenage Fanclub δεν ειναι συγκροτημα που αναμασα, απλα ειναι περηφανοι για τις επιρροες τους!

Το δισκο ανοιγει το I Need Direction, ενα ακομα αριστουργημα του Gerry Love! Φανταστειτε τους Byrds να διασκευαζουν Beach Boys! Το τραγουδι ειναι και το πρωτο single του δισκου και στο cd single μπορειτε να ακουσετε και την θαυμασια διασκευη τους στο Here Comes Your Man των Pixies.

Αλλα πολυ καλα κομμάτια: Το Accidental Life, το Near You (που μου θυμισε μεχρι και τους Cure του Wish!) και τα υπεροχα The Town and the City και Cul de Sac. Αν ηθελα να χαρακτηρησω το Howdie με δυο λεξεις αυτες θα ήταν: Happy-Sad! Ευτυχισμενα τραγουδια τραγουδισμενα μελαγχολικα. Οι Teenage ωριμαζουν κι αλλο και απο τις Neil Young κιθαρες του Grand Prix τωρα γινονται ακομα πιο απλοι και μελωδικοι και συνεχιζουν την αναζητηση τους για το τελειο 3λεπτο κιθαριστικο τραγουδι.

Δεν προσθετω τιποτα αλλο εκτος απο το οτι συνιστω τον δισκο ανεπιφυλακτα! Αν σας αρεσουν οι επιρροες τους τοτε ειστε μεσα! Αν παλι δεν εχετε ξανακουσει τοτε ειναι καιρος να μυηθειτε! Listen for what you are missing οπως τραγουδουν στο The Town and the City.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured