Toυ Αντώνη Τριανταφυλλίδη

< face="Arial" size="2">Οι Residents αποτελούν από μόνοι τους ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της μουσικής βιομηχανίας. Μια απρόσωπη avant-garde rock μπάντα, η οποία πάνω από 2,5 δεκαετίες τώρα αποφεύγει να αποκαλύψει τις αληθινές ταυτότητες των μελών της. Και μόνο αυτό αρκεί για να τους δώσει ένα απίστευτο hype, τέτοιο που να καπελώνει όλες τις υπόλοιπες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της μπάντας.

residents2.jpg (12002 bytes)Λίγοι αναφέρονται στις τάσεις αναδόμησης και απελευθέρωσης από τα pop & rock & roll στερεοτύπα. Ακόμα και αν όλα σας μοιάζουν με ένα καλοστημένο και ίσως και επαναλαμβανόμενο παραμύθι, είναι δύσκολο να αγνοήσετε τους μινιμαλιστικούς, βασισμένους στα synthesizers ήχους τους. Βέβαια το Α και το Ω της κολλεκτίβας αυτής είναι τα live, και όσοι βρεθήκατε πριν από 10 χρόνια στο εντυπωσιακό τους show στο Παλλάς, έχετε υπόψη σας σε τι πράγμα αναφέρομαι.

< face="Arial" size="2">Κάθε περιοδεία τους είναι σχεδιασμένη γύρω από ένα concept. Στην προηγούμενη επίσκεψή τους τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Elvis Priesley, η μουσική και ο βίος του βασιλιά, του "θεού" του rock 'n' roll. Πλέον σειρά έχει ο ίδιος ο ΘΕΟΣ. Ο περίεργος αυτός Θεός της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος σου επιβάλλει να σκοτώσεις το γιο σου. "Οι Residents δεν είναι εδώ για να προσβάλλουν τη θρησκεία, αλλά για φωτίσουν σκοτεινές γωνίες, για να δείξουν ότι το Καλό Βιβλίο, είναι και Κακό Βιβλίο". Κάπως έτσι.

residents1.jpg (8485 bytes)< face="Arial" size="2">Οι ιστορίες της εμφάνισης που θα δούμε απόψε, είναι ιστορίες εξαγμένες από τη Βίβλο. Αληθινές, σκληρές και μη ωραιοποιημένες. Ιστορίες που αναφέρονται στις ρίζες του ανθρώπου. Πάνω σ'αυτές τις ιστορίες βασίστηκε και το τελευταίο album τους Wormwood, πάνω σ'αυτές θα βγούν με τα τεράστια πλαστικά μάτια γύρω από τα κεφάλια τους και τα κλασικά καπέλα (η τετράδα μαζί με έναν άντρα και μία γυναίκα στα φωνητικά) για να υποδυθούν τις γνώριμες φιγούρες του Κάιν, του Αβελ, του Ιερεμία, του Δαυιδ, του Αβραάμ κτλ. Πάντα όμως σε απόσταση από το κοινό, χωρίς την ζωντανή επικοινωνία με συμβατούς και γνώριμους τρόπους. Τα εισιτήρια για τη σημερινή εμφάνιση των Residents στο Λυκαβηττό (χθες εμφανίστηκαν στο Μύλο), κοστίζουν 7.000 δρχ.

enarxi.gif (1523 bytes)

< face="Arial" size="2">Οι φήμες (ή ο μύθος) λένε ότι συναντήθηκαν όλοι στις τελευταίες τάξεις του σχολείου στη Louisiana, και λίγα χρόνια μετά αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα πραγματικά εναλλακτικό τρόπο με τη μουσική.

< face="Arial" size="2">Εχοντας εξασφαλίσει πρωινές δουλειές, μπορούσαν να μαζεύουν σιγά σιγά τα χρήματα για τα όργανα και τις ηχογραφήσεις τους. Ετσι φτιάχτηκαν τα πρώτα demos, μάλλον σε "αρπα-κόλα" κατάσταση, καθώς και οι ίδιοι μουσικά ήταν εντελώς άπειροι. Μάλιστα η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση στο Berkeley ήταν σύμφωνα με τις εκ των υστέρων μαρτυρίες μια πλήρης απογοήτευση.

< face="Arial" size="2">Εκείνοι δεν το έβαζαν κάτω. Με την έλευση του σωτήριου έτους 1970, υπήρχαν έτοιμες δύο κασέτες: "Rusty Coathangers For The Doctor" και "The Ballad Of Stuffed Trigger" οι οποίες στάλθηκαν στον κύριο Hal Halverstadt μπας και γίνει καμιά στραβή και υπογράψουν συμβόλαιο.

< face="Arial" size="2">Ο τελευταίος όμως τις απέρριψε και τις επέστρεψε με την ένδειξη: "for the attention of the residents". Το όνομα της ιδιότροπης κολλεκτίβας είχε ήδη βρεθεί!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured