madonna_sitting.jpg (18420 bytes)

Toυ Γ. Δημητρόπουλου

To 1997 ήταν μια ήσυχη χρονιά για την La Ciccone: Ηχογράφησε το album "Ray Of Light", και έφερε στον κόσμο ένα παιδί, ενώ γενικά απέφυγε τις εμφανίσεις και τις προκλήσεις (με αποτέλεσμα να λυσσάξουν οι tabloids όλου του κόσμου). Αλλωστε και η εμφάνιση της στην Evita έδωσε (αναγκαστικά πια) τέλος στη σαχλαμάρα, και την έκανε ίσως να ψαχτεί περισσότερο, και ίσως κάπου εκεί μπήκε σφήνα και ο ambient master, William Orbit. Λίγο πιο πριν είχε έρθει η επαγγελματική χυλόπιτα από τον Liam Howlett των Prodigy που αρνήθηκε να κάνει την παραγωγή στο album. "Δεν υπήρχε περίπτωση ούτε καν να το σκεφτώ. Δεν υπήρχε καν περίπτωση να εμπορικοποιήσω τον ήχο μας, να τον ξεπουλήσω. Το να δώσω αυτό στη Madonna, θα ισοδυναμούσε με το πούλημα της ζωής μου στο διάβολο. Δεν λέει...", δηλωσε ο Liam...

Ποια είναι όμως η ουσία; Απλά η Madonna, βρήκε στο πρόσωπο του madonna.jpg (10433 bytes)William Orbit τον ιδανικότερο συνδυαστή σύγχρονης, φρέσκιας, πειραματικής σε μερικά σημεία μουσικής και τρομακτικά εμπορικού (μουσικού πάντα, ε;) style. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με άλλη Madonna: Το Ray Of Light είναι ατμοσφαιρικό, ψυχεδελικό, με εκπλήξεις σε κάθε groove, ενω η Madonna υποτάσσεται στις "στυλιστικες" εντολές του παραγωγού (και όποτε δεν γίνεται αυτό φροντίζει εκ των υστέρων ο ίδιος). Χρόνια είχαμε να ακούσουμε τη Madonna τόσο φρέσκια: "I traded fame for love/Without a second thought/It all became a silly game/Some things can not be bought..." εξομολογείται στο "Drowned World". Λίγο αργότερα, το electronic pop "Swim" αρχίζει με rock'n'roll κιθάρα και εξελίσσεται σε ένα funky ηλεκτρονικό anthem με την dub-style παραγωγή του William Orbit.

Ο τελευταίος σαν Phil Spector των '90s, βάζει παντού την σφραγίδα του. madonna_vanity.jpg (10230 bytes)Τον ξέραμε και από τις "Erotica" μέρες, άλλωστε εκτός από τις προσωπικές του κυκλοφορίες πρόσφερε μερικά πολύ όμορφα remix των Peter Gabriel, Olive, Prince, Depeche Mode, Blur, Kraftwerk και Human League. Σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει στο ΝΜΕ ότι όσο πιο "πλαστικός" είναι ένας pop star, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός να δουλέψεις μαζί του. Τότε είναι που έχεις και μεγαλύτερα περιθώρια να κάνεις κάτι ξεχωριστό. Ο William λοιπόν τα κατάφερε: Εδωσε στη Madonna τον πιο φρέσκο ήχο, "άνοιξε" το ακροατήριο της, και όπως έγραψε και το Addicted To Noise δημιούργησε ένα ήχο , ο οποίος ταιριάζει και στο modern-rock και στο pop ραδιόφωνο, και στα dance clubs και στα raves και στο MTV! Υπερβολικό, αλλά έχει μια δόση αλήθειας...

Παράλληλα με την ηλεκτρονική δόση, φροντίζει να δίνει και περίεργα madonna_q.jpg (11047 bytes)κιθαριστικά διαλείμματα, και τα "Swim" και "Candy Perfume Girl" είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Kατά τη διάρκεια της μπαλλάντας "Power of Good-bye", τα πάντα σταματούν απότομα και μένει μόνο ο ήχος της ακουστικής κιθάρας. Η Madonna σε αργούς , reggae ρυθμούς τραγουδάει στον αγαπημένο της, τη στιγμή που χωρίζει: "Your heart is not open/ So I must go/ The spell has been broken/ I love you so/ Freedom comes when you learn to let go". Διαρκώς επαναλαμβάνει: "There's no greater power/ Than the power of good-bye"... Το ομώνυμο είναι ένα up-tempo, χορευτικό, euro-disco κομμάτι, ενώ με το "Nothing Else Matters" γυρίζει συνειδητά για λίγο στις "Vogue" ημέρες. Στο "Candy Perfume Girl" γίνεται ναζιάρα, παιχνιδιάρα ("I'm your candy perfume girl ... You're a candy perfect boy") κάτω από trip hop ρυθμούς και τις ψυχεδελικές επεμβάσεις του William. Το "Skin" θυμίζει στην αρχή τις "Εrotica" μέρες τις, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε ("Put your hand on my skin..."), αλλά καθώς εξελίσσεται φέρνει στο νου Depeche Mode του τέλους της δεκαετίας του 80.

Καθώς παρακολουθούμε το ξεφύλλισμα του προσωπικού της ημερολογίου, η Madonna μας υποδέχεται με μεθυστικές, μελαγχολικές, ambient μελωδίες οι οποίες πλαισιώνονται από house, trance, ακόμα και guitar pop επιθέσεις. Οταν τα πράγματα σοβαρεύουν, αποφασίζει να παίξει λίγο τη χαζοχαρούμενη pop ναζιάρα των '80s, δείχνοντας ότι κουβαλάει μαζί και το παρελθόν και είναι περήφανη γι'αυτό. Ισως υπήρξαν και καλύτερα albums, η παραγωγή όμως και ο σαγηνευτικός τρόπος που καλεί τον ακροατή να νιώσει κάτι από τις δικές τις (αληθινές αυτη τη φορά) εξομολογήσεις είναι αυτά που κάνουν το "Ray Of Light" να διαφέρει
.

H MADONNA ΣΤΟ WEB...

Το ξέρατε ότι τα sites της Madonna ήρθαν πρώτα σε αναζητήσεις στο Yahoo για το 1997; Τι σημαίνει αυτό; Μια απλή αναζήτηση σε οποιαδήποτε search engine δείχνει τα εκατοντάδες sites που είναι αφιερωμένα στη Madonna. Η εύρεση των καλυτερων δεν ήταν εύκολη υπόθεση, και οπωσδήποτε δεν έγινε με βάση τα γραφικά - τις περισσότερες φορές κρύβουν ανυπαρξία ουσιαστικού υλικού. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα sites που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε για την ενημέρωση και το υλικό (κάθε είδους) που περιέχουν.

Αρχίστε λοιπόν από το καταπληκτικο (και σε αισθητική) ΜadonnaWeb, που επιμελείται ο ταλαντούχος (άλλωστε έχει βάλει το χεράκι του και στα sites των Michael Bolton και Mariah Carey) Bill Pardue. Εδώ θα βρείτε δισκογραφία, τα τελευταία νέα, βιογραφία, αλλά και εικόνες από τις live εμφανίσεις της Madonna, συνοδευμένες από video clips. Δεν λείπουν και τα real audio samples και το chat (MadonnaWeb JavaChat room)!

Kατόπιν περάστε μια βόλτα από το Madonnaland. Ενα χρόνο περίπου πριν ο Jason D J Engel όντας μαθητής, είχε μία ακριβώς εβδομάδα για να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις του σχολείου του. Αντί για διάβασμα όμως προτίμησε να αφοσιωθεί στη δημιουργία του site αυτού. Τα αποτελέσματα ήταν δύο. Το ένα το φαντάζεστε, ενώ το άλλο μπορείτε να το δείτε στο site! Εδώ λοιπόν θα βρείτε το Μadonna FAQ, μια mailing list αφιερωμένη σε συλλέκτες αντικειμένων αφιερωμένων στη Madonna, μια άλλη mailing list αφιερωμένη στο "Madonna web designing" (!!!), ενώ μπορείτε να βρείτε εκτενείς αναφορές στις περιοδείες της Madonna (με αναφορά σε ενδιαφέροντα highlights!), τις ταινίες, τις πωλήσεις, τα bootleg και γενικά σε ότι μπορείτε να φανταστείτε. Η ενημέρωση είναι αντικειμενική (δεν θα βρείτε πατατοφήμες), ενώ δεν λείπουν και οι φωτογραφίες (πάνω από 200!) και το σχετικό chat (MadonnaLand JavaChat). To Μadonna FAQ είναι αρκετά παλιό (από το 1994). Εδώ μπορείτε να βρείτε την απάντηση και στην πιο απίθανη απορία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι απορίες έχει τελικά ο κόσμος... Μια ματιά, έστω και για πλάκα, είναι χρήσιμη!

Το Madonna Lyrics Archive, κάνει αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του, και όσο και αν ψάξετε δεν θα βρείτε πληρέστερο site στίχων. Περιλαμβάνει και στίχους σπάνιων κομματιών , όπως το bside του Cherish, "Supernatural". Η λίστα είναι αλφαβητική.

Συνεχεια με ένα SUPER site (αν εξαιρέσουμε μια σχετική ταλαιπωρία με καμιά δεκαριά "enter the site" σελίδες)! Πρόκειται για ένα real audio παράδεισο, με λιγότερο ή περισσότερο σπάνια remix των κομματιών της Madonna : Το Junior's 12" Club Edit στο "Crazy For You", το Junior's Club Mix του "You'll See", το Sharp Boyz DMC Remix του "Vogue", το Willing To Dance Remix του "Promise To Try" κ.α. Ναι, εδώ θα βρείτε αποσπάσματα και από το "Ray Of Light..

Συνέχεια με το Singapore Madonna Link, το οποίο όντας ήδη κορυφαίο στις προτιμήσεις των fan της Madonna, έγινε εξώφυλλο σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά του κόσμου, ακούστηκε στο CNN, στο MTV στο ABC News, και συζητήθηκε στο Κονγκρέσο!!! Οχι δεν κάνουμε πλάκα, απλά ο κάτοχός του είχε την ιδέα να προσφέρει ένα wav με ολόκληρο το Frozen. Προς τι βέβαια όλη η βαβούρα δεν κατάλαβα (σάμπως τα mp3 με ολόκληρο το album δεν είχαν κατακλύσει τα mp3 ftp sites;). Ετσι κι αλλιώς από το ραδιόφωνο το είχε γράψει ο χριστιανός :)

Στο Madonna Digest Page, θα βρείτε μια όμορφη προσπάθεια οργάνωσης των μηνυμάτων της Madonna Mailing List (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Ανάλογα με το θέμα (chart, νέα, συζητήσεις, άρθρα) μπορείτε να βρείτε σχετικά εύκολα αυτό που θέλετε, ή να χαζεψετε παλιές και νέες συζητήσεις και flames. Εδώ δεν θα βρείτε ράδιο αρβύλλα news, αλλά φιλτραρισμένα και νέα που προέρχονται από τους ίδιους τους fans. Ακόμα θα βρείτε το Madonna Photo Album με όμορφες φωτογραφίες, επιλεγμένες προσεκτικά.

Πολύ καλό είναι και το Μadonna Unlimited. Αψογη αισθητική, τα τελευταία νέα, τα περιοδικά στα οποία εμφανίστηκε η Madonna,  και MP3 και real audio clips κ.α! Είναι must!

Και αν τα παραπάνω sites δεν σας είναι αρκετά, μπορείτε να βρείτε όλα τα υπόλοιπα στο Madonna Web Presence. Ολα τα links είναι κατηγοριοποιημένα: Οfficial Sites, προσωπικές σελίδες, FTP Sites, αλλά και προτεινόμενες σελίδες...

Αν αναρωτιέστε πάντως που είναι τα επίσημα sites, δεν θα δυσκολευτείτε να τα βρείτε (ένα serach στο Yahoo αρκεί). Η ουσία είναι ότι σ'αυτά θα βρείτε ελάχιστα πράγματα καθώς λίγες εταιρίες έχουν δείξει διάθεση σοβαρής δουλειάς στον τομέα του περιεχομένου. Εξάλλου υπάρχουν και στα αντίτοιχα αφιερώματα των ελληνικών έντυπων περιοδικών :-)

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured