Ξεχάστε τα ονόματα που ακούγονται καθημερινά... Σειρά εχουν τα νέα ονόματα της βρετανικής pop που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες ή ακόμα και τα επόμενα χρόνια. Πολλά απ'αυτά, επηρεασμένα σε μουσική , στίχους και γενικότερα style, προφανώς από τους προκατόχους τους (στα βρετανικά charts) έχουν ήδη να "δείχνουν τα δόντια τους", άλλα όμως όχι. Εμείς συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα, και τα παρουσιάζουμε σε ένα μεγάλο αφιέρωμα, παραθέτοντας links, για περισσότερα στοιχεία και ψάξιμο για όσους το επιθυμούν.

 

Αυτοί είναι ίσως οι πιο γνωστοί της παρέας, και πολύ από εσας θα έχετε ακούσει κομμάτια τους. Η έμπνευση για τον τίτλο του συγκροτήματος προέρχεται από ένα B-Side των Verve "Man Called Sun".
Ποιοι είναι οι Mansun;
Paul (φωνητικά/κιθάρα), Stove (μπάσο) and Chad (κιθάρα). Πέρσι έχασαν τον keyboard player και τον drummer τους.
Από που είναι;
Από το Chester (κάπου 15 μίλια νότια του Manchester)
Ο ήχος τους.
Heavy pop (όπως τουλάχιστον χαρακτηρίζεται από τον βρετανικό τυπο), με δυνατές μελωδίες και εκρηκτικές κιθάρες. Εχουν αναπτύξει ένα δικό τους, ξεχωριστό ήχο. Μερικά από τα γνωστά τους κομμάτια: "Take It Easy Chicken", "Ski-Jump Nose" , "Egg-Shaped Fred", "Stripper Vicar" (το πρωι παπας - το βραδυ stripper :) ). Επιστρεφουν τώρα με ένα καινούριο καταπληκτικό άλμπουμ, του οποίου κριτική υπάρχει στο τεύχος αυτό.
Links:
Wide Open Web Space
Mansun Mania!
Mansun (Geocities)

  

Ενα αρκετά περίεργο συγκρότημα, το οποίο συστάθηκε 4 χρόνια πριν, με σαφείς χορευτικούς προσανατολισμούς. Μεταξύ μαστούρας και μεθυσιού, κατάφεραν να βγάλουν το πρώτο τους EP, με τίτλο: "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyndrobwllantysiliogogogochynygofod (In Space)" (!!!), με εντελώς διαφορετικό (pop) στυλ! Λίγο αργότερα και με άλλο παραγωγό, κυκλοφορούν τα debut album "Fuzzy Logic", στο οποίο φαίνεται ότι δεν έχουν απαλλαχθεί από τις παλιές συνήθειές τους. Στο κομμάτι "Something for the Weekend", λένε χαρακτηριστικά: "First time I did it for the hell of it / Stuck it on the back of my tongue / And swallowed it". Για να μην πουμε ότι σε ένα κομμάτι ο κιθαρίστας (Bumf), τη βρίσκει με το να μιλάει στο μικρό χαμστεράκι του (βίτσια είναι αυτά!) :). Τα πράγματα όμως σοβαρεύουν ότι αποδίδουν "φόρο τιμής" σε γνωστό έμπορο ναρκωτικών (Howard Marks) στο κομμάτι "Hangin' With Howard Marks"...
Από που είναι αυτά τα αγγελούδια;
Από το Cardiff, αλλά όπως λέει ο Gruff: "Μουσικά, θα μπορούσαμε έτσι απλά να προερχόμασταν και από την Ιαπωνία". Χμμμμμ....
Για να τους γνωρίσουμε κι αυτούς
Gruff Rhys (φωνητικά και κιθάρα), Dafydd Ieuan (drums), Cian Ciaran (παράξενοι ηλεκτρονικοί ήχοι!!!), Guto Pryce (μπάσο), Huw "Bumf" Bunford (κιθάρα).
Ε, ας πούμε και για τον ήχο τους (το σημαντικότερο, έτσι;)
Τα μελωδικά τους κομμάτια θυμίζουν έντονα Beach Boys και Byrds, αλλά παραγεμισμένα με μπόλικα τεχνολογικά "φρου-φρου". Κάποιοι τους συγκρίνουν με τους Teenage Fanclub.
Links, links, links (more links) !
Super Furry Animals Official Site (Creation)
Super Furry Animals Page
Some newish S.F.A. pages that have recently popped up

  

Ποιοι είναι;
Drew Norton (φωνητικά/κιθάρα), Gareth Bellard (κιθάρα), Martin Williams (drums), Kim Dorman (μπάσο)
Από που είναι;
Οι Nilon Bombers σχηματίστηκαν στο Cheltenham του Gloucestershire.
Ο ήχος τους.
Οι επιρροές τους προέρχονται από David Bowie, The Damned και Byrds. Πρώτη τους προσπάθεια το EP 'Cleo', στο οποίο αναφέρονται στην βία μέσα στο σπίτι. Στο νέο τους άλμπουμ "Bird", η παραγωγή ανήκει στον Kim Fowley από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο drummer Martin Williams, περιγράφει την εμπειρία του κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ:
"Είναι σαν να πήραμε ένα τεράστιο μπρούτζινο δοχείο και μέσα να τοποθετούμε τους φίλους, τις κοπέλες μας, τα σπίτια, τα σχολικά θρανία, τα ατέλειωτα ποτήρια vodka, τα χιλιάδες τσιγάρα, τις αναμνήσεις από τις πρώτες μας ερωτικές στιγμές, τις μηχανές με τα "φρουτάκια" :), την τούρτα των γενεθλίων, τους πεθαμένους συγγενείς, τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, την μπάλλα του κρίκετ και τον Kim Fowley :). Μετά πήραμε το μείγμα, και το βράσαμε βλέποντας τις φουσκάλες του χρόνου και των φιλοδοξιών μας και το αλείψαμε σε μια 2-inch recording tape". Αν και ψιλοσαχλαμάρα, καλή η προσπάθεια..:)
Δώστε κανα link, πλάκα έχουν!
Αlmon Sounds: Nilon Bombers

Είναι ένα κουαρτέτο από 3 αδέρφια και τον Stephen McBride, πολύ κοντά ψυχολογικά στην εφηβική ηλικία. Γράφουν στίχους για τον αυνανισμό, για κοπέλες που τους κυριεύουν κτλ. Είναι περήφανοι για τις ιρλανδικές ρίζες τους και πολύ περισσότερο για την ιρλανδική τους μόρφωση και ανατροφή.
Ε, αφού μάθαμε και τους άλλους, δεν θα μάθουμε κι αυτούς;
Mark Cullen (φωνητικά/κιθάρα), Darren Cullen (κιθάρα), Jason Cullen (drums), Stephen McBride (μπάσο)
Από που είναι;
Από το Δουβλίνο, αλλά τώρα μένουν μόνιμα στο Λονδίνο
Για να δούμε και λίγα πράγματα για τον ήχο τους.
Η μουσική τους χαρακτηρίζεται ως dark indie-rock, με μπόλικη εφηβική ψυχή. Συνήθως παρομοιάζονται με τους Ash, όχι όμως τόσο για το συνθετικό, όσο για το στιχουργικό μέρος των κομματιών τους.
Πληροφορίες:
Alan James PR - Bawl Information

  

Η παρέα από τη Γλασκώβη, κατάφερε να ταράξει την ανεξάρτητη σκηνή της Βρετανίας, και δίκαια να κερδίσει μία θέση στην NME Brats tour, αλλά και εμφανίσεις κατά καιρούς δίπλα στους Super Furry Animals, Supergrass, Bluetones, Garbage και Lush ! Το κυριότερο κατόρθωμα τους, είναι ότι έγιναν η πρώτη μπαντα που έπαιξε στο Top Of The Pops, χωρίς να έχει υπογράψει συμβόλαιο με εταιρεία !!!
Ποιοι είναι οι Bis;
Manda Rin (φωνητικά/keyboard) και τα αδέρφια Sci-Fi Stephen (κιθάρα/φωνητικά) και John Disko(μπάσο).
Από που είναι τα παλικάρια;
Το είπαμε αυτό :)
Και ο ήχος τους ; (αυτό δεν το είπαμε)
Η μουσική τους φέρνει σε κάτι από B-52s, με δυνατές κιθάρες. Συνδυάζουν στοιχεία punk, kitsch funk και electronic power pop. Με λίγα λόγια αν δεν τους ακούσετε δεν καταλαβαίνετε και πολλά !
2 links για όσους ενδιαφέρονται:
Bis (nonstop.com)
Steven McCann page - Bis

 

Είμαι σίγουρος ότι το όνομα δεν σας λέει και τόσα πολλά... Είναι όμως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα συγκροτήματα. Επηρεασμένοι από τους Beatles και τους Stones (δεν είναι δα και Η πρωτοτυπία αλλά λέμε...). Η εταιρεία που έχουν υπογράψει είναι η Heavenly, που εξειδικεύεται στα "στυλάτα" συγκροτήματα, ενώ έχουν κατα καιρούς περιοδεύσει με τους Charlatans, Stone Roses, Marion, Paul Weller, Black Grape και τους Cast (αυτός κι αν είναι κατάλογος!).
Ποιοι είναι οι Northern Uproar;
Leon Magen (Φωνητικά/Μπάσο), Geoffrey Fletcher - (Lead Guitar), Paul Kelly (Rhythm Guitar) και Keith Chadwick (Drums)
Καλέ, από που είναι;
Από το Manchester (από δηλαδή περιμένατε να είναι;) :)
Ο ήχος τους
Το πρώτο τους single "Rollercoaster", ήταν ένα κλασικό, πιασάρικο pop κομμάτι, με συμπαραγωγό τον James Dean Bradfield, από τους Manic Street Preachers ! Το επόμενο single "From a Window" που μπήκε στα πρώτα 20 της Μ. Βρετανίας, είχε παρόμοιο ήχο. Το πρωτο album, εχει τίτλο το όνομά τους. Η πρωτη τους περιοδεία σαν headline, στεφτηκε με αρκετή επιτυχία και απέκτησε και σπόνσορα (άσχετο) τη Levi's (προς Levi's: Στείλτε μου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., για τα πακέτα :-) ).
Αχ, καλέ μ'αρεσαν τούτοι! Που μπορώ να βρω links;
Northern Uproar: Αφιερωμα
Northern Uproar in Hotel Deconstruction

  

Βασιλειάδες της underground αδερφότητας, οι Yats πήραν το γελοίο όνομά τους από ένα ιαπωνέζικο κόμικ. Είναι μέρος της σκωτσέζικης new wave σκηνής και έχουν μια έκδηλη επική αίσθηση στα κομμάτια τους, πιο φανερή στο single "Plastic Ashtray". Το ντεπούτο τους τιτλοφορείται "We Are Urusei Yatsura" (βρε μανία με το όνομα...το οποίο παρεπιπτόντως θα αλλάξει και θα μείνει μόνο Yatsura), και τελευταίο single το "Phasers on stun".
Από που είναι;
Από τη Γλασκώβη.
Ποιοι τους αποτελούν;
Graham Kemp (φωνητικά/κιθάρα), Fergus Lawrie (φωνητικά/κιθάρα), Elaine Graham (μπάσο), Ian Graham (drums).
Αλλά με τι μοιάζει η μουσική τους;
Παρότι Σκοτσέζοι, εχουν επηρεαστεί πολύ από την αμερικάνικη εναλλακτική σκηνή, και είναι επηρεασμένοι κυρίως από τους Pavement, Number One Cup και Sonic Youth, παραμένοντας όμως στα ευρύτερα πλαίσια της βρετανικής κιθαριστικής pop.
Link:
Urusei Yatsura

 

Η αρχή ήτανε λίγο δύσκολη γι'αυτούς. Μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους single, ο τραγουδιστής Crispin Hunt είχε ενα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα που τον άφησε σε κόμα για 3 μέρες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εταιρεία τους αποφάσισε να κλείσει το υποκατάστημα του Λονδίνου, αφήνοντας το συγκρότημα στα κρύα του λουτρού!!! Το ότι είναι όμως γκαντέμηδες δεν έπεται ότι δεν είναι και ταλαντούχοι. Κάθε άλλο μάλιστα: Χωρις ιδιαίτερο κόπο κατόρθωσαν να υπογράψουν στην Mother Records και κυκλοφόρησαν το πρώτο single τον Απρίλιο του 1995 με τον σημαδιακό τίτλο: "Happy Again"!. Το επόμενο single "Far" τους χάρισε την πρώτη τους UK Top 40 επιτυχία, ενώ ένα κομμάτι τους υπάρχει στο soundtrack του Mission:Impossible ("On & On"). "The sun is often out", λέγεται το μοναδικό lp που έχουν κυκλοφορήσει, το οποίο όπως θυμάστε είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των καλύτερων του '96 για το βρετανικό περιοδικό "Q" (τον οποίο είχαμε παρουσιάσει στο προηγούμενο τεύχος).
Ποιοι είναι οι Longpigs;
Η τετράδα αποτελείται από τους Crispin Hunt (φωνητικά/κιθάρα), Richard Hawley (κιθάρα), Simon Stafford (μπάσο), Dee Boyle (drums).
Σαν λίγα να τ'ακούω αυτά. Για δώστε κανα link!
Longpigs

Ενα από τα συγκροτήματα που "σπρώχνονται" από το ΝΜΕ, που αρχικά φάνηκε ότι θα κινείτο σε NWONW σφαίρες όπως έδειξε το "Happy Shopper" του 1994. 3 χρόνια μετά θεωρούνται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα σχήματα της νέας βρετανικής σκηνής, με ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των τελευταίων χρόνων στο είδος του "Definitely Maybe" (όποιος δεν ξέρει σε ποιο συγκρότημα ανήκει ο τίτλος του παραπάνω άλμπουμ, διαβάζει λάθος περιοδικό:).
Από που είναι;
Από την Ουαλία, θέτοντας τις βάσεις και για την αποδοχή των υπόλοιπων της περιοχής: Super Furry Animals και Catatonia.
Ποιοι είναι;
Mike Cole (μπάσο), Carl, Richard
Και η μουσική τους;
Πολύ καλή, αν και έχουν "κλεψιμαίικες διαθέσεις" (π.χ. κάποια riffs από τους The Stooges).
Που μπορω να βρω περισσότερα;
Dolls Information
Dolls Page


  

Σαφως επηρεασμένοι από metal ακούσματα, καταρίπτοντας όμως τον μύθο που θέλει τη heavy μακριά από κάθε ευαισθησία. Φοράνε ανοιχτόχρωμα t-shirt και γενικά έχουν αντι-metal συμπεριφορά. Εχουν περιοδεύσει με τους Ash, τους Placebo, τους Lush και τους Pusherman.
Από που είναι;
Derry (Ιρλανδία)
Ποιοι είναι;
Audrey Gallagher (φωνητικά), Joe Bates (drums), Neal Calderwood (κιθάρα), Peter Fleming (μπάσο), Paddy Leydon (κιθάρα)
Και κάτι για τον ήχο τους;
Δυναμικός και μελωδικός ταυτόχρονα, με μια αναμφισβήτητη μεταλλική χρειά. Ο τραγουδιστής Audrey Gallagher φέρνει λίγο από Shirley Manson.
Links για τους Scheer:
Scheer (Official)
My ScheerPage

Αυτό λοιπόν είναι το νέο αίμα της σύγχρονης βρετανικής σκηνής, που φιλοδοξεί να πάρει τη σκυτάλη για τα επόμενα χρόνια ή τους επόμενους μήνες. Κρατήστε τα ονόματα αυτά στο μυαλό σας...


 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured