Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας για το Hydra του 2014, η Sharon Den Adel (φωνητικά, βασική συνθέτρια/ηγέτιδα των Within Temptation) κατέβασε ρολά: από τη μία είχε να αντιμετωπίσει προσωπικά θέματα, από την άλλη δεν είχε καθόλου έμπνευση για να γράψει καινούριο υλικό. Η έλλειψη νέων θορύβησε στα μετέπειτα χρόνια τους οπαδούς, καθώς φοβήθηκαν ακόμα και διάλυση του γκρουπ· ώσπου ήρθαν οι ανακοινώσεις για το σόλο άλμπουμ της Den Adel (My Indigo, 2018), μετά το οποίο η μηχανή των Within Temptation ξαναπήρε μπρος.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τους Ολλανδούς κατά τη διάρκεια της πορείας τους, λίγο-πολύ περίμεναν ότι η μουσική τους κατεύθυνση θα απομακρυνόταν όλο και περισσότερο από το συμφωνικό metal, πηγαίνοντας στο pop/ροκ στοιχείο. Έτσι, όταν βγήκε το πρώτο single από το Resist, το “The Reckoning” (Σεπτέμβριος 2018) –με τη συμμετοχή του Jacoby Shaddix των Papa Roach στα φωνητικά– αυτό που ακούσαμε ήταν ένα ροκ τραγούδι απλό σε δομή, μα ταυτόχρονα εθιστικό. Οι κιθάρες μένουν κρυμμένες πίσω από τη μελωδία των keyboards, τα ντραμς δίνουν έναν πιο ηλεκτρονικό ήχο, ενώ ο συνδυασμός της Den Adel με τον Shaddix λειτουργεί μια χαρά.

Το "Endless War", στη συνέχεια, είναι πραγματικά πανέμορφο. Και πάλι ξεκινάει με μια περίεργη μελωδία στα keyboards, για να κάνει μετά «παιχνίδι» η Den Adel σχεδόν απαγγέλοντας: δίνει έτσι έναν μελοδραματικό τόνο, που θα αρέσει στους οπαδούς. Για να μην ξεχαστούν βέβαια οι τελευταίοι ότι ακούν Within Temptation, υπάρχει και το "Raise Your Banner" με τη συμμετοχή του Anders Friden των In Flames στα φωνητικά –το πρώτο σημείο στο Resist όπου ακούμε σόλο κιθάρας από τον Ruud Jolie. Το τραγούδι δεν είναι άσχημο, θα μπορούσε ωστόσο να βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλμπουμ των Ολλανδών, που έχουν γράψει και καλύτερα κομμάτια σε ανάλογους δρόμους. Τα "Supernova", "Holy Ground" και "In Vain" μας τα χαλάνε, καθώς αποδεικνύονται στιγμές που γρήγορα ξεχνάς (αν και πιάνεις τον εαυτό σου να σιγοψιθυρίζει σε άσχετες στιγμές τη λέξη supernova).

Το "Firelight" θα μπορούσε να βρισκόταν στο προαναφερθέν προσωπικό άλμπουμ της Den Adel, ενώ το “Mad World” έχει έναν σχεδόν industrial ρυθμό, που το πιθανότερο είναι να σου αρέσει. Όπως άρχισαν δυναμικά, έτσι και τελειώνουν οι Within Temptation –με το "Trophy Hunter". Με το ένα πόδι να πατάει στο συμφωνικό παρελθόν και με το άλλο στον σημερινό τους ήχο, είναι ιδανικό για να μας δείξει πού, ενδεχομένως, θα κινηθούν στο μέλλον.

To Resist ήταν να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά τελικά βγήκε μέσα στον μήνα αυτόν του 2019, καθώς υπήρξαν θέματα με την παραγωγή. Σε μια συνέντευξή της, η Sharon Den Adel προσπέρασε γρήγορα τη σχετική ερώτηση, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Είναι λίγο περίεργο, καθώς την κονσόλα ανέλαβε ο Daniel Gibson: ο παραγωγός δηλαδή που είναι μαζί με τους Within Temptation από το The Silent Force (2004) μέχρι και σήμερα, συντροφεύοντας και την Den Adel στον σόλο δίσκο της. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι, φαντάζομαι λοιπόν ότι οι 3 κιθαρίστες ήθελαν τις κιθάρες τους να ακούγονται περισσότερο. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη το εξώφυλλο του Resist, καθώς και το βιντεοκλίπ που υπάρχει στο τέλος του κειμένου, το συγκρότημα ήθελε να δώσει μια πιο φουτουριστική προσέγγιση στα τραγούδια, την οποία όμως δεν ακούω.

Από πλευράς πωλήσεων το άλμπουμ τα πήγε αρκετά καλά για τα σημερινά δεδομένα. Για πρώτη φορά, δηλαδή, οι Within Temptation χτύπησαν το νούμερο 1 στη Γερμανία, πήγαν νούμερο 2 στην πατρίδα Ολλανδία, και συμπαθητικά σε άλλες χώρες. Αλλά και οι κριτικές που πήρε, ήταν επί το πλείστον καλές. Βγάζοντας επομένως έξω όσους οπαδούς έχουν μείνει κολλημένοι στον ήχο των πρώτων κυκλοφοριών, δεν νομίζω να μη βρει κάποιος εδώ κάτι έστω να του αρέσει. Προσωπικά στάθηκα στα "Endless War", "The Reckoning", "Mad World" και φυσικά στο "Trophy Hunter"· όλοι πάντως θα βρουν κάτι να ακούσουν, όπως δείχνουν και τα νούμερα του "In Vein" στο Spotify.

Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, το νέο pop/rock πόνημα των Ολλανδών κρίνεται επιτυχημένο, παρά τα όποια θέματα της παραγωγής. Μου έλειψε πάντως ένα ακόμα τραγούδι στη λογική του "Trophy Hunter", για να είναι το σύνολο καλύτερο, αλλά δεν πειράζει (και τόσο). Καλοδεχούμενες οι νέες τους μουσικές περιπλανήσεις, καλοδεχούμενα τα 2-3 εθιστικά τραγούδια του Resist, και προπάντων καλώς ήρθατε ξανά Within Temptation. Η θέση σας, σας περιμένει…

{youtube}S7sOZ_TFUXg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured