Μετά από μπόλικες κυκλοφορίες που περιλαμβάνουν EP, mixtapes και κάνα-δυο άλμπουμ, ο 21 Savage μπορεί άνετα να νιώθει «εκπληρωμένος». Άλλωστε διαθέτει μια ποιότητα στο μικρόφωνο. Ξέρει τι λέει, έχει ζήσει αυτά που αφηγείται, δεν έχει κάψει το μυαλό του, διαθέτει guts, ωραίες ιδέες και υψηλότερη αισθητική από τη μέση καγκουριά του σημερινού αμερικανικού rap. Καθόλου άσχημα, αν συνυπολογίσουμε τη βαθιά παρακμή του περιβάλλοντος στο οποίο έζησε.

Ο τίτλος του δίσκου μας λέει ότι ο 21 Savage έχει σημειώσει προσωπική πρόοδο: νιώθει «καλύτερος» σε σχέση με εκείνο που ήταν κάποτε. Αυτή η αυτοπεποίθηση εκφράζεται σε ένα σύνολο κομματιών, το οποίο μπορεί να στέκει περήφανο για τις δυναμικές που αναπτύσσει με τους προγόνους της αληθινής rap κουλτούρας. Μοιάζει δηλαδή το I Am > I Was με άλμπουμ που βρίσκεται σε επαφή με τη black power σημειολογία και που νιώθει την ανάγκη να ξεφύγει απ' τη λομπίστικη κλίκα του Billboard, θέτoντας κάποια καλλιτεχνικά θέματα με μία σοβαρότητα παραπάνω.

Το ραπάρισμα του φιλόδοξου MC είναι επαναλαμβανόμενο και ομοιόμορφο. Η φωνητική του τεχνική είναι η εξής: τα λόγια του απλώνονται ρυθμικά σε ομόκεντρους κύκλους, με την τελευταία λέξη κάθε στίχου να επαναλαμβάνεται, ώστε να δώσει χώρο στον επόμενο στίχο –όπου πάλι η τελευταία λέξη θα επιστρέψει διπλή στον ακροατή. Όλα τα παραπάνω δένουν καλά με ένα απολαυστικό μενού από samples, με αποτέλεσμα ο πιτσιρικάς να πιάνει επάξια το momentum της καυτής σκηνής της Ατλάντα.

Ο 21 Savage αποφεύγει επίσης τα «ακριβά» ντουέτα, καθώς δεν παρουσιάζει συμπλέγματα κατωτερότητας απέναντι στην κυριαρχία των superstar του χιπ χοπ. Αναπολεί όμως το το βίαιο παρελθόν που έχει αποκηρύξει στο "4L", γίνεται συναισθηματικός στο "Letter 2 Μy Momma" και δείχνει οξυδέρκεια όταν αφηγείται ιστορίες στο "Asmr". Σε πείθει με λίγα λόγια πως μιλάει βιωματικά σε όλα τα τραγούδια, χωρίς τις καρτούν-περιγραφές του Eminem και χωρίς τα ωμά βρισίδια των δήθεν γκάνγκστα. Θα μπορούσε βέβαια να αποφύγει μερικές κουραστικές μετριότητες όπως το "All My Friends" και το "Good Day", αλλά δεν πειράζει στ' αλήθεια.

Το I Αm > I Was είναι άλμπουμ που δεν καίγεται στην πρώτη ακρόαση και έχει μέσα του μια ανήσυχη γκάμα σκέψεων. Επιπλέον, με τον μαστουρωμένο νιχιλισμό του και την καλή ισορροπία που κρατάει ανάμεσα στις στιγμές αδρεναλίνης και στη σκοτεινιά, ο 21 Savage δίνει μαθήματα περί αληθινού χιπ χοπ στον αλαζόνα Kanye West.

{youtube}LPFXR4ER890{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured