search

ΔΙΕΘΝΗ

Στο καλύτερο και πιο αυθεντικό τους υλικό μέχρι σήμερα, οι Νορβηγοί δομούν πάνω σε παραδοσιακά όργανα και σε μια διατρέχουσα μελαγχολία, φτιάχνοντας έναν δίσκο απόλυτα ταιριαστό με το αναμμένο τζάκι της εποχής...

Label | By Norse Music
Κυκλοφορία | 11/2018
Βαθμολογία | 8

Το κινηματογραφικό στυλ των Wardruna δεν με κέρδισε ποτέ ολοκληρωτικά: το ένιωθα πάντα λίγο πιο βομβαστικό, φανφαρώδες και υπερφίαλο από όσο θα έπρεπε, ώστε να ευωδιάσει παραδοσιακό αέρα.

Το στυλ αυτό, όμως, έκανε το νορβηγικό γκρουπ ιδιαίτερα δημοφιλές και έντυσε πολύ επιτυχημένα σκηνές από την τηλεοπτική σειρά Vikings. Ο ιθύνων νους Einar Selvik, ο οποίος συνεργάστηκε και με τον Ivar Bjørnson στα πολύ καλά Skuggsjá (2016) και Hugsjá (2018), ολοκλήρωσε την τριλογία Runaljod με το Ragnarok προ διετίας, κλείνοντας έτσι ένα κεφάλαιο για τους Wardruna.Φέτος, οι Νορβηγοί επιστρέφουν με ιδιαίτερα αλλαγμένο πρόσωπο, παραθέτοντας με το Skald κάτι που μοιάζει με ιντερλούδιο ανάπαυσης και περισυλλογής –ίσως μια αναπαράσταση των 9 ημερονύχτιων που παρέμεινε κρεμασμένος στο δέντρο Ύγκντρασιλ ο Όντιν, προκειμένου να κερδίσει τη σοφία των ρούνων. Πρόκειται για έναν δίσκο δομημένο πάνω στη σκαλδική τέχνη της εξιστόρησης, ο οποίος στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ακουστικά, παραδοσιακά όργανα με υποτονική διάθεση συνοδείας, έχοντας τη φωνή του Selvik στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται επίσης για το καλύτερο και πιο αυθεντικό υλικό που έχουν ηχογραφήσει μέχρι σήμερα.

Στο Skald, οι Wardruna αποβάλλουν τον αχρείαστο όγκο που τους βάραινε έως τώρα, ξεγυμνώνοντας τον ήχο σε έναν μινιμαλιστικό σκελετό, που μπορεί να περάσει επιτυχημένα ως μουσική περασμένων αιώνων. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι τα taglharpa, kravik lyre και goat horn, ριζωμένα και τα τρία στη σκανδιναβική παράδοση. Η χρήση τους δεν έχει να κάνει τόσο με τη δημιουργία ολοκληρωμένων θεμάτων (κάτι που αναλαμβάνουν οι φωνητικές γραμμές), όσο με (άκρως απαραίτητες) πινελιές ατμόσφαιρας και έμφασης μέσα στις συνθέσεις. Η φωνή του Selvik είναι που κυριαρχεί και στεριώνει το κάθε κομμάτι, ξεδιπλώνοντας ένα εύρος το οποίο απλώνεται από το στρυφνό στο ιδιαίτερα ζεστό (με την έννοια της θαλπωρής που εσωκλείουν οι σηματοδότες της παράδοσης). Πρωταγωνιστούν επίσης τα παλαιά νορβηγικά, τα οποία αναγκάζουν τη γλώσσα του ερμηνευτή να στρίβει με έναν μοναδικό τρόπο.

Το υλικό του Skald δεν είναι αμιγώς καινούριο: εδώ εντοπίζονται επανεκτελέσεις τριών παλιότερων κομματιών των Wardruna, καθώς και συνθέσεις τις οποίες ο Selvik είχε παρουσιάσει ζωντανά στο παρελθόν. Το υλικό αυτό ηχογραφήθηκε μονοκόμματα και ζωντανά στο στούντιο, κάτι που βγαίνει προς τα έξω όσον αφορά τη ζεστή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί –είναι σα να κάθεσαι πλάι στη φωτιά και στο σκάλδο που αφηγείται. Υπάρχει επίσης εδώ και μια διατρέχουσα μελαγχολία, η οποία θυμίζει τις ambient απόπειρες του Varg Vikernes (το Dauði Baldrs του 1997 και το Hliðskjálf του 1999), καθώς και την έμμετρη απόδοση του "Havamal" από τον Sveinbjörn Beinteinsoon, αλλά σε λιγότερο γεροντίστικη εκδοχή. Όσο για τις απαρχές της έμπνευσης, μεταξύ αυτών θα πρέπει να θεωρηθεί και η Fornnordiska Klanger συλλογή του 1984.

Ακραία επικό, αυθεντικό και παραδοσιακό, το Skald επιτυγχάνει να δημιουργεί πολλές δονήσεις σε υποδόριο επίπεδο. Κοινωνεί με το συλλογικό ασυνείδητο της βόρειας παράδοσης και το μεταλαμπαδεύει με μετρημένη προσήλωση στο άχρονο, μυθολογικό παρόν. Απόλυτα ταιριαστός με κάποιο αναμμένο τζάκι ή σόμπα, ο καλύτερος δίσκος των Wardruna βγήκε την κατάλληλη εποχή.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

The Cranberries - In The End

Μιχάλης Τσαντίλας

Dine Doneff - In/Out

Βαγγέλης Πούλιος

Rammstein - Rammstein

Παναγιώτης Λουκάς

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Jethro Tull

Πήγε στο Ηρώδειο να τους δει και συνάντησε έπειτα και τον Ian Anderson

ΛΕΞ + ΣΑΝΤΑΜ, Ηγεμόνας

Γκαζωμένος ήρθε στο Θέατρο Πέτρας ο Θεσσαλονικιός ράπερ, όπου και αποθεώθηκε από χιλιάδες αγόρια…

Soap & Skin: Μεταξύ άλλων, ο νέος δίσκος γεννήθηκε από μια περίοδο συναισθηματικής κόπωσης...

Η 29χρονη Anja Plaschg από το Poppendorf της Αυστρίας επιστρέφει μετά από μια μακρά περίοδο αποχής…

Η Athens Music Week παρουσιάζει τον σύγχρονο ήχο της Αθήνας

40 μουσικές εκδηλώσεις σε περισσότερα από 30 σημεία στο κέντρο της πόλης μέχρι (και) την Κυριακή 23…

Release Athens 2019 μέρα 3: Manowar + Rhapsody Of Fire, Imperia, Battleroar

Το άκαμπτο μέταλλο της φωνής του Eric Adams και η αρχηγική στόφα του Joey DeMaio έκαναν τους…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 1: From Jimmy to Iggy, 1947-1970

Είναι ο πρώτος που έκανε stage diving σε μια συναυλία στο Ντιτρόιτ, ο πρώτος που αποφάσισε πως έχει…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 4: τα 1990s και η νέα χιλιετία

Η "Candy", η επανασύνδεση των Stooges, τα γαλλικά ρομάντσα...

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 5: Στα άκρα του Iggy

Όταν φτάνει η Μερσεντές που τον φέρνει και κάνω το λάθος να του ανοίξω την πόρτα κρατώντας στο άλλο…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 3: Η δεκαετία του 1980 –περισσότερο ...Pop, παρά Iggy;

Στην προσπάθεια του να γίνει εμπορικός, έκανε ίσως τους πιο αντι-εμπορικούς δίσκους της καριέρας…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 2: τα 1970s

Το ροκ των Stooges είναι μια άμορφη μάζα από ακατέργαστο θόρυβο: γυμνό από στολίδια, αλλά…